Pretraga

Dva sindikata prijete novim prosvjedom, kažu da ih Fuchs ignorira oko važnog pitanja

A- A+

Cijela prosvjeta, znanost i visoko obrazovanje nisu pokriveni granskim kolektivnim ugovorom, navode Nezavisni sindikat znanosti i Sindikat Preporod. Konkretno, starim ugovorima vladajući su već nekoliko puta produljili važenje. Međutim, sindikati žele ugovarati nova prava i mijenjati neka postojeća, no, naglašavaju, iz Ministarstva obrazovanja ih ignoriraju oko početka pregovora. U sustavu visokog obrazovanja dio nastavnika koji su na studijskom dopustu nije dobio povećanje plaće, što je još jedan problem koji MZOM treba riješiti.

Radovan Fuchs, Željko Stipić, Matija Kroflin

Radovan Fuchs, Željko Stipić, Matija Kroflin | Foto: Srednja.hr

U uvodu konferencije za medije koju su u utorak održali Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) i Sindikat Preporod, glavni tajnik NSZVO-a Matija Kroflin podsjetio je da ministar obrazovanja nakon izbora nije mijenjao. Samim time, dobro je upućen u sektor i probleme koji se kroz njega provlače te nema uobičajenih 100 dana za prilagodbu.

Još ništa od pregovora oko granskih kolektivnih ugovora

A jedan ključnih od problema je zavlačenje oko pregovora vezanih uz granske kolektivne ugovore u obrazovanju. Traže da se problemi počnu rješavati čim prije.

– Prva i osnovna stvar su naši granski kolektivni ugovori. Konkretno, za sustav znanosti i visokog obrazovanja, granski kolektivni ugovor već čuči u ovom Ministarstvu već šest mjeseci, tada smo još uputili naš prijedlog razrađenih normi, novih rješenja, koja nisu samo u interesu naših članova, već svih zaposlenika sustava,  kako bi on funkcionirao bolje. Mi u tih šest mjeseci nismo dobili ni slovceta od ovog Ministarstva.

Dodao je i da su prije tri tjedna pozvali predstavnike Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih na razgovor. Ni na to pismo nisu dobili nikakav odgovor. Među ostalim, ministra Radovana Fuchsa i premijera Andreja Plenkovića, podsjetio je i da Europska unija inzistira na jačanju kolektivnog pregovaranja. Problem, veli Kroflin, nisu samo granski kolektivni ugovori.

– Naš sustav se trenutno nalazi u donošenju nove sistematizacije radnih mjesta. Proces prevođenja radnih mjesta napravljen je relativno kaotično, bez uputa dvaju ministarstava. te upute nisu bile pravovremene, a kada su i došle, često su bile u koliziji i stvorile su velike probleme čelnicima naših ustanova kod implementacije novih sustava koeficijenata, rekao je Kroflin i dodao da se te sistematizacije moraju dovršiti do kraja ljeta.

Izdvojeni članak

Objavljeni rezultati glasovanja: Željko Stipić ostaje predsjednik Sindikata Preporod

Neki zaposlenici u sustavu visokog obrazovanja nisu dobili povećanje plaće

Kroflin tvrdi i da neki članovi ovog sindikata nisu dobili povećanje plaće. Primjer su zaposlenici na sabbaticalu, na studijskim dopustima.

– Dok su drugima na temelju novog Zakona o plaćama i Uredbe o koeficijentima plaće rasle, njima nisu. Dakle oni u nekim situacijama imaju razliku i od 300, 400 eura. Te ljude žulja njihov egzistencijalni interes, kaže Kroflin i ističe da je ovaj problem jednostavno rješiv.

Dijalog s ministarstvom traže i oko nadolazećeg sustava ocjenjivanja u javnim službama, koje kreće od 2026. godine. Glavni tajnik NSZVO-a kaže da se članovi ovog sindikata tog ocjenjivanja pribojavaju. Tvrdi i da je Zakon o visokom obrazovanju, koji je stupio na snagu krajem 2022., također pun rupa.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs, Željko Stipić, Matija Kroflin

Još problema za sindikate u školstvu: Izbori pred vratima, a ništa od pregovora za važne ugovore

Ako ih ministarstvo ne posluša, moguć prosvjed

Željko Stipić, čelnik Preporoda, istaknuo je kako se u školama u posljednjih godinu dana po pitanju kolektivnog pregovaranja ne događa – ništa.

– Socijalni dijalog se u ovoj zemlji svodi na fingiranje i zamrzavanje pregovora. Pod fingiranjem mislim na jednu praksu koju je do savršenstva doveo aktualni premijer gdje je sve započelo s onim privremenim dodatkom. On je došao s tim pred sindikate, većina se s time složila, a zapravo ni nikakvog ozbiljnijeg razgovora o tome nije bilo. Nakon toga je i došao Zakon o plaćama, sve je išlo s vrha, a sindikati su to samo amenovali. Uredba o koeficijentima donesena je na sličan način, s time da se oko nje ipak razgovaralo, no samo s odabranima. Dakle onima koji su podilazili Vladi, a posljedicama sada svjedočimo u školama – sve skupine radnika ostale su zakinute po pitanju plaća u odnosu na ostale radnike na javnim službama, naveo je Stipić.

Kada je riječ o zamrzavanju, to se odnosi na prekid pregovora oko GKU, a izlika je prvo bio Zakon o plaćama pa onda donošenje koeficijenata. Sve je to, navodi Stipić, bio samo izgovor jer su dolazili izbori, a nije bilo namjere Vlade za povećanjem prava kroz GKU. Izdvojio je i očekivanja od novih kolektivnih ugovora. Prvo je da treba unaprijediti ili proširiti postojeća materijalna prava propisana GKU, primjerice, popis škola s otežanim uvjetima rada nije mijenjan 20 godina, a stanje se u nekim dijelovima Hrvatske bitno promijenilo.

Drugo, kaže Stipić, bitno je uvesti i neka nova prava, budući da će kroz cjelodnevnu školu nastavnici duže boraviti u školama, a u mnogima nema adekvatnih uvjeta. Među problemima navodi i to da se pomoćnici u nastavi uopće ne spominju u GKU, a pregovori bi bili prilika da se to ispravi. Stipić navodi i da od novih ugovora očekuju da u njima nema nijedne diskriminirajuće odredbe.

– S ovog mjesta šaljemo vrlo jasnu poruku: pregovori za granske kolektivne ugovore što prije, znači svakako prije godišnjih odmora. Ne bude li to tako, mogu vam s ovog mjesta najaviti da će iduće naše okupljanje o ovoj temi biti u jednom drugom formatu. Jasno je što dolazi poslije pressice, dolazi prosvjed, poručio je Stipić.

Čitavu konferenciju za medije poslušajte u nastavku: