Pretraga

Jeftinije studiranje na najboljem hrvatskom sveučilištu: Snižen prag za plaćanje pune školarine

A- A+

Sveučilište u Splitu, koje je prema uvaženim međunarodnim ljestvicama najbolje u Hrvatskoj, od iduće akademske godine smanjuje bodovni prag za plaćanje pune školarine. Do sada, svi oni koji nisu ostvarili barem 42 ECTS-a u tekućoj godini studija, prilikom upisa u višu godinu morali su platiti punu školarinu. Sada je taj prag spušten na 30 ECTS bodova pa tko god ostvari barem toliko plaćat će samo pojedinačne bodove kolegija koje prenosi u iduću godinu. Zasluga je to Studentskog zbora Sveučilišta iz kojeg procjenjuju da će ovom odlukom doći do znatne uštede novca kod preko 1.600 studenata.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

‘Zaboravite na rad preko ljeta da biste platili akademsku godinu, Studentski zbor je tu za vas’. Stoji to u objavi Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu nakon dobro odrađenih pregovora u vezi iznosa školarina. Bodovni se prag, za plaćanje pune školarine, smanjio s 42 ECTS boda na 30 ECTS bodova.

Umjesto 7.500 kuna platit će tek nešto više od 2.000 

Izdvojeni članak

Doznajte koje je hrvatsko sveučilište najbolje prema prestižnoj svjetskoj ljestvici za 2019.

Da pojasnimo, ukupan broj ECTS bodova u akademskoj godini iznosi 60. Studenti polaganjem kolegija ostvaruju određeni broj tih bodova. Oni koji ne ostvare dovoljno, moraju djelomično ili potpuno sudjelovati u plaćanju svojeg studija. Do sada, svi studenti Sveučilišta u Splitu koji nisu ostvarili barem 42 ECTS-a u tekućoj godini studija, prilikom upisa u višu godinu morali su platiti punu školarinu – što iznosi između 7 i 10 tisuća kuna kuna. Ovom odlukom, minimalni prag se pomiče s 42 na 30 ECTS bodova, što znači da tko god ostvari barem 30 bodova, neće morati plaćati punu školarinu, već samo broj neostvarenih ECTS-a (op. a. nepoloženih kolegija) puta iznos jednog ECTS-a.

Za usporedbu, navode iz Studentskog zbora, oni koji su ove godine ostvarili 41 ECTS morali su platiti 7.500 kuna školarine. Iduće godine, tko ostvari isto toliko bodova morat će platiti tek 2.216 kuna školarine prilikom upisa u višu godinu.

Cijene ECTS bodova po području, važno je naglasiti, ostaju iste. Također, onaj tko ostvari 55 ECTS-a ili više, po još staroj odluci resornog Ministarstva, ne mora plaćati školarinu. Dodatno valja istaknuti i da se ove odluke o školarinama odnose na studente koji, koliko toliko, svoje obveze odrađuju u roku. Primjerice, za studente trogodišnjih preddiplomskih studija ova odluka vrijedi ako ne studiraju dulje od četiri, za studente petogodišnjih ako ne studiraju više od šest godina te za studente dvogodišnjih ako ne studiraju više od tri godine. To znači da, ukoliko ste, primjerice, zadnjih pet godina na trogodišnjem preddiplomskom studiju, na vas se ne odnose smanjene školarine, nego morate plaćati pun iznos studiranja.

Prije su mogli prenijeti samo jedan kolegij

Razgovarali smo s predsjednikom Studentskog zbora Josipom Podrugom koji nam kaže da su na ovome radili mjesecima. U konačnici su odluku predložili Senatu koji ju je potom i izglasao. Misli da će ova odluka definitivno ići na ruku studenata i to, kako ističu i u objavi, za njih barem 1.600.

Dodatno ističe kako je došlo do nekih promjena u pitanju prenošenja broja kolegija u iduću akademsku godinu. Naime, prije su studenti Sveučilišta u Splitu, neovisno o odredbi Ministarstva o neplaćanju nakon ostvarenih 55 ECTS-a, mogli prenijeti jedan predmet u višu godinu bez plaćanja, i to bez obzira na to koliko ECTS bodova taj predmet nosi. Tako su bez plaćanja studenti mogli prenijeti završne ili diplomske ispite koji su nosili 10 ili više ECTS bodova. U budućnosti to više neće biti moguće, no ovu godinu to će im još omogućiti.

Drugim riječima, studenti koji ove godine prenose završni ispit ili diplomski u iduću akademsku godinu mogu to učiniti po staroj odredbi o neplaćanju jednog prenesenog predmeta. No, to vrijedi samo za ovu, prijelaznu godinu, a poslije više neće biti moguće.

Ispod teksta nalazi se objava Studentskog zbora zajedno s tablicom izračuna školarina po različitim znanstvenim područjima za sve koji ostvare 30-54 ECTS-a.

https://www.facebook.com/szst.unist.hr/posts/2799280890088911?__xts__[0]=68.ARAXDgVZvr58pxW5Qui9YSDQNjp3nUP-OMhbZ2N3En2voltP7MwEJe02Qur_GHtLcisGMWjQ1UnZFHfjth7d0dZdjj08YNREZ1PrTcAwCHSg_TIz1VSqMrehGX0NL3dYa4FLeliUCzJoPOolWus4FfJsDDBcWFVjFcVE4E–Llc_-4uy5bWyrlZT75hZAiQ0zNTdTIPi4rmM5W8IrpUQWh5DitZ_JSOprjDiYvIc-x3qMTarfktwVgJn-NohafKs_SBIXWwB615IiLZKzxAeaFniRcPIlKBkQ00ZRzqwfXEhLW7BXnmqSfYqNOVoU3RpvbpooI_1e5NC8jxooXC3PjPBv9Gn&__tn__=-R