Pretraga

Na još jednom faksu dva studenta zaražena su koronom, no ispiti će se i dalje održavati uživo

A- A+

Nakon što su saznali da je dvoje kolega zaraženo koronavirusom, studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci našli su se u strahu. Na tom se faksu, naime, većina ispita održava uživo pa su neki studenti sa zaraženima prethodnih tjedana bili u kontaktu. Jedan od studenata Tehničkog fakulteta, koji je želio ostati anoniman, kazao nam je kako se na fakultetu baš i nisu pridržavali epidemioloških mjera te kako im je faks zatajio informaciju da je dvoje studenata zaraženo. Dekan Duško Pavletić sve navode demantira, a otkrio nam je i da neće ukidati održavanje ispita uživo, unatoč tome što se među studentima našlo dvoje zaraženih.

Tehnički fakultet u Rijeci
Foto: Youtube screenshot; Tehnički fakultet Rijeka

Vijest o dvoje zaraženih studenata stiže s još jednog fakulteta – onog Tehničkog u Rijeci. Tamo se većina ispita u ljetnom roku održava uživo pa su se studenti, nakon što su saznali loše vijesti, zapravo dosta uplašili.

Anonimni student kaže da se na faksu nisu baš uvijek pridržavali epidemioloških mjera

Jedan od zabrinutih studenata, koji je želio ostati anoniman, javio nam se s dosta zanimljivim informacijama. Kaže kako među studentima vlada strah jer, prema nekim navodima, faks se nije baš uvijek pridržavao svih epidemioloških mjera.

– Do danas nošenje maske je bila samo preporuka, a ne i obaveza. Mjerila se temperatura na ulazu, no imamo informacije kako se u nekim trenucima uopće nije mjerila temperatura nekim studentima. Podsjećam da gotovo svi fakulteti na riječkom sveučilištu imaju ispite online. Glavni razlog koji naš fakultet navodi za neorganiziranje ispita online je prepisivanje na istima. Navode kako ne žele dopustiti da s faksa izlaze inžinjeri s prepisanom diplomom, rekao nam je anonimni student.

Iako ne može sa sigurnošću tvrditi, kaže kak je je fakultet znao za dvoje zaraženih od 1. srpnja., a oglasili su se putem stranice Studentskog zbora tek kad je nastala panika među studentima jer su zaraženi studenti poslali poruke u zajedničke grupe. Vijest je brzo buknula i nastala je panika, kaže nam, jer nitko ne zna tko se uz njih još zarazio.

– Ispiti uživo nisu ukinuti i dalje se provode uz strože mjere. Jasno je da bi online ispiti pomogli određenim studentima da na lakši način završe ovaj semestar, no ja sam mišljenja da bi pravi ‘budući inžinjer’ uz sebe trebao imati omogućenu literaturu, dostupnost sadržaja te zapravo iskoristiti svoju inžinjersku stranu u sebi kako bi uspio riješiti neki problem. To je problem kompletnog koncepta ispita na faksu kojeg bi trebalo mijenjati. No, smatram da bi situacija trebala biti ravnopravna. Ako drugi studenti imaju ispite online svi bi trebali imati. Na taj način se i sprječava mogućnost zaraze na fakultetu kao i odlaska u karantenu na dva tjedna, zaključuje naš sugovornik.

Inače, studenti su koji su saznali da su zaraženi svoje su kolegice i kolege obaviestili putem društvenih mreža, što se može vidjeti iz screenshotova ispod.

Dekan demantira navode studenta

Razgovarali smo s Duškom Pavletićem, dekanom Tehničkog fakulteta u Rijeci te ga upitali da nam prokomentira navode studenata. Sve ih je odlučno demantirao.

– Prekjučer smo od studenta dobili mail u kojem nas je obavijestio da je zaražen. Odmah jutro nakon krenuli smo u provjeru s epidemiolozima, da provjerimo je li to točno, i čim smo dobili informaciju, obavijestili smo studente, rekao je dekan Pavletić.

Dodatno naglašava da su se na Fakultetu do sada držali svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Tako su, navodi, na ulazu u zgradu faksa uvijek stajale dvije osobe koje su studentima i zaposlenicima pri ulasku mjerile temperaturu, a u toaletima i zajedničkim prostorijama bili su postavljeni dispenzeri s dezinfekcijskim sredstvima. Sad su malo i postrožili mjere pa su uveli i obvezu nošenja maski, što je do sada bila samo preporuka. Na naše pitanje hoće li nakon vijesti o dvoje zaraženih studenata ukinuti održavanje ispita uživo za vrijeme ljetnog roka, koji traje do 17. srpnja, dekan nam kaže da to ne planiraju učiniti.

– Naravno, prva nam je misao bila da sve ukinemo. No, naš fakultet broji preko dvije tisuće studenata, dosta ih je došlo u Rijeku i spremilo se za ispite, pa kad bi ih ukinuli to bi naštetilo našim studentima, rekao nam je Pavletić.

Osim toga, ističe i kako će faks osigurati i dodatni rok između ljetnog i jesenskog, koji bi se trebao održati za otprilike mjesec i pol. Tako su, kaže, osigurali da oni studenti koji sad nisu prisustvovali ispitima ili koji to planiraju ne učiniti, recimo zbog straha od zaraze, ipak imaju priliku polaganja na dodatnom roku. Za sve dodatne detalje, dekan Pavletić uputio nas je na priopćenje Fakulteta koje možete pročitati ovdje.