Pretraga

Nova analiza otkrila zabrinjavajuće podatke o debljini naših učenika: Većina roditelja to ne vidi

A- A+

Svako treće dijete osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, pokazala je nova analiza stanja uhranjenosti i prehrane djece do devet godina. Hrvatska je po tome na petom mjestu u Europi. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da to većina roditelja ne percipira ispravno. Veća je učestalost debljine u djece nižeg socioekonomskog statusa i u ruralnim područjima.

Sanja Musić Milanović

Sanja Musić Milanović | foto: UNICEF

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavili su ključne uvide Analize stanja uhranjenosti i prehrane djece do devet godina u Republici Hrvatskoj.

Među ključnim nalazima je onaj da svako treće dijete osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Jednako tako zabrinjava da Hrvatska bilježi konstantan blagi porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i debljine djece. Također, uočena je povezanost razvoja nepravilnih prehrambenih navika kod djece s njihovom dobi – djeca školske dobi imaju lošije prehrambene navike od djece predškolske dobi.

Pogrešna percepcija roditelja

Analiza je pokazala i da postoje značajne socioekonomske razlike u uhranjenosti djece. I to tako da je veća učestalost debljine u djece nižeg socioekonomskog statusa i u ruralnim područjima. Dodatno je zabrinjavajuće i to što značajan broj roditelja ne vidi da im dijete ima ovaj problem.

– Percepcija roditelja nije u skladu sa statusom uhranjenosti djece – prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ispravno percipira tek manji broj roditelja. Roditelji nisu dovoljno osviješteni o mogućim posljedicama nepravilne prehrane, a većina djelatnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece kao jednu od najčešćih prepreka u dijagnosticiranju i liječenju debljine navodi nesuradljivost roditelja u prihvaćanju i pridržavanju savjeta, navode iz UNICEF-a u priopćenju.

Izdvojeni članak
Mentalno zdravlje

U Hrvatskoj više od 50.000 djece ima teškoće s mentalnim zdravljem, a za njih je samo 55 psihijatara

Ekonomski teret

Nekoliko je potreba na koje ukazuje ova analiza, utvrdili su stručnjaci. Potreban nam je jedinstveni sustav praćenja uhranjenosti djece različite životne dobi, uključujući praćenje podataka o dojenju. važno je i ojačati kompetencije za jačanjem kompetencija zdravstvenih djelatnika za rad s roditeljima na prevenciji prekomjerne tjelesne mase. Bitan je u ovom slučaju i razvoj mreže Savjetovališta za prehranu za djecu i roditelje. Ključno je i podizati kvalitetu prehrane u školama i vrtićima te educirati djelatnike koji organiziraju prehranu.

– Prema zadnjim podacima CroCOSI istraživanja 2021./2022. u Hrvatskoj nešto više od jedne trećine djece, odnosno njih 36,1 posto, u dobi od osam godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, što predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Debljina u dječjoj dobi predstavlja značajno veći rizik za debljinu u odrasloj životnoj dobi, kao i za druge zdravstvene rizike, odnosno vodeće kronične nezarazne bolesti od kojih u Hrvatskoj danas obolijeva i umire preko 90 posto ljudi, rekla je Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u HZJZ-u i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja.

Ističe i da debljina predstavlja i značajan ekonomski teret. Naime, u ovom trenutku oko 6,6 posto zdravstvenih troškova odlazi na liječenje posljedica ovog, zapravo, preventabilnog rizika – debljine i njezinih posljedica.

– Ovi zdravstveni i ekonomski tereti jasno ukazuju na potrebu ulaganja u multisektorski pristup prevencije debljine od najranije životne dobi. Samo predana, dugoročna i multisektorska suradnja može učiniti značajne iskorake u rješavanju ovog problema, ističe Musić Milanović.

Izdvojeni članak
Energetsko piće

Španjolska pokrajina zabranjuje prodaju energetskih pića maloljetnicima: ‘Opasnost za zdravlje je prevelika’

Djece odrastaju u okruženju koje potiče nezdravu prehranu

Ana Dautović, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, podsjeća da prema Konvenciji o pravima djeteta, svako dijete ima pravo uživati najvišu moguću razinu zdravlja. To, jasno, uključuje i pravo na odgovarajuću hranu visoke hranjive vrijednosti.

– Međutim, 35 godina od donošenja Konvencije podaci nam pokazuju da i u razvijenim zemljama djeca od najranije dobio odrastaju u okruženju koje potiče nezdravu prehranu. Udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, po čemu je Hrvatska na petom mjestu u Europi, uistinu zabrinjava, jer znamo kakve to negativne i dugoročne posljedice ima za zdravlje i razvoj djece. Potreba za promicanjem zdrave prehrane nikada nije bila veća, a izazovi su složeni jer uključuju utjecaj marketinga, sjedilački način života te osviještenost, navike i mogućnosti samih obitelji. UNICEF će s Vladom RH, HZJZ-om i drugim partnerima nastaviti ulagati u promicanje pravilne prehrane i prevencije prekomjerne tjelesne mase djece u Hrvatskoj, izjavila je Dautović.

Izdvojeni članak
kozlić za preskakanje

Liječnik o povećanju satnice Tjelesnog: ‘Mogu ga imati i osam sati tjedno, ali sve dolazi od kuće’

‘ Korijeni debljine duboki su i kompleksni’

Stručnjaci su upozorili i da jedan od ključnih izazova predstavlja i marketing hrane i pića usmjeren prema djeci, kojim se utječe na prehrambene navike djece od najranije dobi te na sklonost djece prema hrani s visokim udjelom zasićenih masti, transmasnih kiselina, šećera ili soli. U Hrvatskoj, naime, ne postoji sustav regulacije oglašavanja takve hrane usmjerenog prema djeci. Na skupu su predstavljena i dva vodiča za kreiranje politika vezanih za reguliranje marketinga hrane i pića usmjerenog prema djeci.

– Korijeni debljine duboki su i kompleksni, te je za zaustavljanje trenda rasta prekomjerne tjelesne mase i debljine ključno poznavati situaciju vezano uz stanje uhranjenosti, ali i životne navike, specifičnosti različitih životnih okruženja, javne politike, postojeće intervencije te stavove i potrebe stručne zajednice. Poznavanje navedenih čimbenika, uz dobru multisektorsku suradnju, preduvjet je i početna točka za preventivno djelovanje od najranije dobi, navodi Musić Milanović.

Ova analiza stanja uhranjenosti i prehrane djece, navode iz UNICEF-a, uključuje i preporuke za daljnje unaprjeđenje politika i praksi za razvoj poticajnog prehrambenog okruženja i poticanje pravilne prehrane djece kroz suradnju relevantnih sektora i dionika u Hrvatskoj. Zaključci rasprave sudionika ovog skupa također će biti uključeni u analizu, koja će biti objavljena kao internetsko ili tiskano izdanje.