Pretraga

Još jedan veliki faks u Zagrebu upise će provoditi online, imaju važno upozorenje za maturante

A- A+

Osim Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je prije nekoliko dana objavio da upise ove godine provode online, na taj će način brucoše upisivati i Filozofski fakultet u Zagrebu. Imaju i upozorenje za maturante koji ostvare pravo upisa putem sustava Postani student, ali se na fakultet ne upišu – mogu platiti oportunitetne troškove u visini od nekoliko tisuća kuna.

Foto: srednja.hr

S Filozofskog fakulteta u Zagrebu javljaju kako će se i ove godine upisi za brucoše odvijati se isključivo online putem aplikacije FFZG online upisi. Jesu li upali na željeni fakultet maturanti će doznati 18. srpnja nakon 15 sati, kada će biti objavljene konačne rang-liste upisa na studijske programe.

Upisi na Filozofski fakultet započet će u utorak 19. srpnja 2022. u 9 sati i trajat će do petka 22. srpnja 2022. u zaključno 14 sati. S FFZG-a maturantima preporučuju da upisni zahtjev ispune odmah prvoga dana, zbog mogućnosti potrebe dopune upisne dokumentacije, a potpuni upisni zahtjev treba biti predan do četvrtka 21. srpnja.

Kako izgleda postupak?

Maturanti koji upisuju neki od studija na Filozofskom za upis trebaju pripremiti sljedeću dokumentaciju u digitalnom obliku: svoju fotografiju, fotografiju prednje i stražnje strane osobne, fotografiju ili dokument potvrde o uplaćenim troškovima upisa, te oni koji moraju platiti troškove školarine – fotografiju ili dokument potvrde o uplaćenim troškovima školarine. Na ovoj poveznici moguće je pronaći detaljne informacije o pripremi digitalne dokumentacije za upis.

– Troškovi upisa u prvu godinu preddiplomskog studija koji uključuju upisninu i paket upisne dokumentacije (upisni list, prijavni list, studentsku iskaznicu, ugovor, osiguranje studenta od posljedica nesretnog slučaja) u akademskoj godini 2022./2023. iznose 270,00 kuna. Za one studente koji već posjeduju studentsku SmartX karticu izdanu od Filozofskog fakulteta troškovi upisa i paketa upisne dokumentacije iznose 220,00 kuna, poručuju s Filozofskog.

Opisali su i kako će okvirno izgledati postupak upisa – kao što je ranije spomenuto, najprije je potrebno pripremiti dokumentaciju u digitalnom obliku, a zatim ispuniti online zahtjev za upis. Maturanti će mailom biti obavješteni trebaju li dopuniti dokumentaciju za upis i na isti će način biti obavješteni da im je upisni zahtjev uspješno obrađen.

Slijedi potvrda suglasnosti o obvezi slanja ugovora o studiranju, upisnog lista i izjave poštom fakultetu, preuzimanje ugovora o studiranju, upisnog lista i izjave putem online sustava za upise, te slanje poštom ispisanih i potpisanih ugovora o studiranju (dva primjerka), upisnog lista (jeda primjerak) i izjave (jedan primjerak) na adresu:

Sveučilište u Zagrebu
Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3
10 000 Zagreb

Izdvojeni članak

Na veliki zagrebački faks doslovno se možete upisati – iz kreveta: Maturanti će dobiti personalizirane upute

Maturanti koji su ‘upali’ na faks, a ne upišu se, mogu platiti trošak od više tisuća kuna

A što ako neki maturanti ne upišu studij na Filozofskom ili ne ispoštuju poviše navedene rokove, a ostvarili su pravo upisa u sustavu Postani student?

Pa, s fakulteta poručuju da ‘studenti koji ne pristupe upisu u naznačeno vrijeme gube pravo upisa, a Filozofski fakultet Zagreb zadržava pravo naplate oportunitetnih troškova do visine punog iznosa školarine’.

Pravo naplate oportunitetnih troškova u slučaju neupisivanja maturanta imaju i ostali fakulteti. Moguće je da neki fakultet odredi i drugačiju cifru, što je lani, primjerice, učinio Medicinski fakultet u Zagrebu. Ondje je u 2021. godini donesena odluka da maturanti koji su dobili upisni broj, a nisu se upisali, moraju platiti oportunitetni trošak u iznosu od 6.000 kuna.