Pretraga

Još studira, a već ima 25 svjetskih medalja i dva svjetska rekorda u kuglanju: Upoznajte Mirnu

A- A+

Mirna Bosak ima 24 godine i studentica je. No, za razliku od brojnih ljudi koji bi se pronašli u opisu iz prethodne rečenice, ona je i vrhunska profesionalna sportašica. Bavi se kuglanjem od svoje osme godine, a do sada je osvojila nevjerojatnih 25 svjetskih medalja te još uvijek drži dva svjetska rekorda. Ovo je priča o njoj.

mirna bosak

Mirna Bosak (24), studentica i dvostruka svjetska rekorderka u kuglanju s 25 svjetskih medalja
Foto: privatna arhiva

Mirna Bosak ima 24 godine, studentica je diplomskog studija na Edward Bernays visokoj školi za komunikacijski menadžment i profesionalna je sportašica. Prije dva mjeseca je na Ligi prvaka u Njemačkoj sa svojim timom osvojila srebro.

Dva važeća svjetska rekorda

No, njen odabir sporta nije nimalo uobičajen za ove prostore. Obično čujete da se netko bavi nogometom, rukometom, odbojkom, dok je Mirna svoju strast pronašla u profesionalnom kuglanju. Igra za Kuglački klub Mlaka iz Rijeke, hrvatske prvake te aktualne svjetske prvake, a nastupa i za hrvatsku reprezentaciju. U svojoj karijeri broji preko 150 odličja, a ističe posebno 25 svjetskih medalja i dva svjetska rekorda koja su i danas aktualna.

Kuglanjem se počela baviti još od osme godine života. Krenula je od rodnog grada Zaprešića, a onda se s godinama karijera počela razvijati. Taj je, za hrvatske prilike, čudnovati sport upoznala, kaže, zahvaljujući svojem starijem bratu koji ga je prvi u obitelji počeo trenirati.

– Uvijek sam voljela s njim ići na kuglanu i gledati ga kako trenira. Odmah mi se svidjelo – možda zato jer sam bila živo dijete i super mi je bilo što mogu s kuglom gađati čunjeve! Nakon prve bačene kugle, to je bilo to.. i sada brojim već 17 godinu u ovom sportu, rekla nam je Mirna.

‘Osjećaj je izvanredan’

Iako to mnogi tako ne percipiraju, priča nam Mirna, i u kuglanju se kao i u drugim nama odviše poznatim sportovima – igraju utakmice. Ono je pojedinačni, ali i parovni te ekipni sport. Postoje i različite discipline poput tandema i sprinta. Ne radi se tu o doslovnom sprintaju, pojašnjava nam kroz smijeh, već o kratkoj i brzoj disciplini unutar kuglanja. Pitamo je kakav je osjećaj imati toliko medalja s toliko malo godina.

– Osjećaj je izvanredan! Pogotovo sada nakon punih 17 godina kada stanem i vidim što sam sve do sada postigla i kako sam se razvijala kroz godine rada, truda i odricanja – kao sportašica, ali i kao osoba. Uvijek volim naglasiti da sport nije samo osvojena medalja ili pehar već da te sport nauči jako puno toga – razvija te kao kompletnu osobu, a osigurava ti dodatne vještine koje će ti pomoći u drugim granama života, govori nam naša mlada sugovornica.

Osim brata preko kojeg se zaljubila u kuglanje, i tata je bio sportaš. On je, doduše, igrao nogomet, no Mirna kaže kako vjeruje da je upravo od njega pokupila veliku ljubav prema sportu.

– Još smo i rođeni na isti datum, dodaje Mirna.

Kuglački klub Mlaka

Mirna s Kuglačkim klubom Mlaka iz Rijeke, aktualnim svjetskim prvakinjama u kuglanju
Foto: privatna arhiva

‘Neću lagati, nije jednostavno’

Situacija s pandemijom koronavirusa malo je, pojašnjava nam, poremetila kalendar natjecanja pa je sada još čekaju i tri Svjetska prvenstva u naredna dva mjeseca. To su Svjetski kup s klubom te juniorsko i seniorsko svjetsko prvenstvo s reprezentacijom Hrvatske. No, Mirna nije uspješna samo u sportu. Pri kraju je diplomskog studija odnosa s javnošću koji uspješno privodi kraju no, priznaje nam, nije uvijek bilo lako uskladiti sportske i fakultetske obveze.

– Neću lagati, nije jednostavno, ali uz dobru organizaciju vremena i obaveza sve se može uskladiti. Uvijek si sve volim napisati na papir – popisati obaveze, postaviti prioritete i unaprijed isplanirati tjedne. Na taj način funkcioniram još od osnovne škole i ispostavilo se da je tako najbolje, kaže nam Mirna.

Puno joj znači, dodaje, što ima i podršku svog faksa koji joj omogućuje fleksibilnost vezano uz predavanja i druge studijske obveze. Nedavno je počela odrađivati i PR praksu u partnerskoj agenciji Millenium promocija.

– Što se tiče treninga – treniram svaki dan, ponekad i dva puta dnevno jer uz kuglanje redovito odrađujem i treninge u teretani zbog dodatne snage i kondicije. Naravno da ima dana kada mi dođe da izludim jer ne stignem ni trepnuti, ali za sve to na kraju uvijek dođe nagrada i ne bude mi žao. Nema odustajanja kod mene, zaključuje naša mlada rekorderka.