Pretraga

Kad bi barem rokovi bili stresni samo zbog ispita: Tri situacije zbog kojih je teško biti student

A- A+

I dok većina studenata broji sitno do početka nove akademske godine i uživa u posljednjim danima ljeta, manji dio studenata se bori s jesenskim ispitnim rokom. Dobro, nećemo se lagati – obrnuto je. Jeste li zaista student ako nemate barem sedam ispita za jesen?

foto: Pexels; Alex Green

Ispitni rokovi su vrlo stresno vrijeme u životu svakog studenta. Zna se da se u siječnju/veljači te lipnju/srpnju ne razgovara sa studentima o faksu. Zna se da je to vrijeme kada studenti ne žive, već preživljavaju. Zna se da su to ključni trenutci kada sve ostalo pada u drugi plan i jedino o čemu se razmišlja su ispiti.

Naravno, to je isto tako vrijeme kada su studenti najproduktivniji u svemu, osim u učenju. To su dani kada se uči svirati gitara, kada se mijenja raspored sobe i kada se napokon ima dubinsko čišćenje. To su dani kada napokon nađete vremena za pogledati onu seriju koju odgađate već mjesecima, kao i dani kada ćete ukratko napraviti sve, osim učiti.

Nećemo sada dalje o tome, već ćemo se fokusirati na jednu drugu stvar, a to jest broj rokova. Opće je poznato da postoje zimski, ljetni, ali i jesenski ispitni rok. Često se na njega zaboravlja, a upravo je on među onima koji su najstresniji. Kada nešto padnete na prijašnja dva, uvijek postoji jesen. Ali nakon jeseni… Čeka vas iduća godina, a mnogi si to ne mogu priuštiti.

Izdvojeni članak

Nije šala: U susjedstvu ozbiljno razmišljaju cijepljenim studentima pokloniti dodatan ispitni rok

Upravo zato, šaljemo podršku i puno zagrljaja svim studentima koji se upravo bore s ispitima. pogotovo zato što nikad nije teže učiti, nego za vrijeme ljetnih praznika. Ili odmarate, ili radite – u svakom slučaju, vremena za učenje nema. Plus, niste samo vi ti koji su ispali iz igre, i profesori su. I to nas samo još jednom podsjeća da su rokovi stresni ne samo zbog učenja, već i ostalih stvari.

Peer pressure u studentskim grupama

Postoji li ljepša stvar od one kada ne učite za ispite, ali onda se čujete s kolegama i shvatite da ni oni nisu počeli učiti? Zaista, malo koja stvar može toliko razveseliti čovjeka. Tada zaista shvatite da život čine sitnice. Ali, baš kao što to može itekako pomoći da se osjećate bolje, ništa vas neće više zatući nego kada vas dočeka mali milijun poruka u grupnim razgovorima, od ljudi koji su počeli učiti.

Ljeto i dalje traje, čak i vremenske prilike to podržavaju. Kako biste se vi sada trebali natjerati učiti, kada se jedva možete natjerati da se maknete s plaže? Ili još bolje, radite – gdje pronaći energije još za učiti? Nikad niste voljeli te nadobudne ljude (osim kada ste i sami bili jedni od njih), a pogotovo ne u ovo vrijeme. Samo stvaraju dodatan, zaista nepotreban stres.

Profesori koji ne odgovaraju na mailove

Malo koja stvar može toliko naživcirati studente koliko profesori koji se ne znaju ponašati. Profesori su ti koji stvari drže pod kontrolom i oni odlučuju o vašoj sudbini. I većina ih je okej, ne igraju se s vašim životom, čisto fore radi. Ali, postoje oni koji upravo to rade. I inače je stresno, a pogotovo na jesenskom roku.

Na jesen, postoji jedan bitan rok – onaj za upis nove godine. Pogotovo kada je u pitanju prijelaz s preddiplomske na diplomsku razinu. Vi morate položiti sve ispite do tada i sada vam je zaista ‘hića’, što bi se reklo. Je li profesore briga za to? Apsolutno ne. I oni žele svoje ljeto, i oni žele odmarati i uživati u posljednjim sunčevim zrakama.

Sve što nema veze s faksom

Kada bi se ispitni rokovi mogli proživjeti u nekom paralelnom svemiru, gdje ne postoji ništa drugo osim faksa, vjerojatno bi ti rokovi bilo puno lakši i jednostavniji nego ovi. Ali nažalost, ne živimo u paralelnom svemiru, već u ovom gdje život ipak ne staje na dva-tri tjedna koliko traju rokovi. Štoviše, ponekad se čini da se upravo tada sve bitno događa.

U vrijeme kada bi vaša pažnja trebala biti u potpunosti usmjerena samo na faks i na ispite koje imate, vi imate mali milijun problema, koji vas vrlo često i ozbiljno opterećuju. Kako se nositi s time? Nikako. Kao što smo već rekli na početku teksta – studenti ne žive za vrijeme rokova, već preživljavaju. Sretno!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap