Pretraga

Učenici šokirali varanjem na ispitu: Penjali su se po zidovima škole, kolegama davali točne odgovore

A- A+

U Indiji su učenici šokirali javnost svojom taktikom varanja. Dok je dio učenika pisao indijske državne ispite, dio se penjao po školskim zidovima kako bi im davali odgovore. Sve je uhvaćeno na snimci koja se širi društvenim mrežama. O cijelom je incidentu otvorena istrage. Čini se da su odgovori na pitanja procurila.

pisanje ispita_nastava_ispit

Ilustracija: Freepik

Nije rijetko da učenici pokušavaju prepisivati na ispitima, ali nesvakidašnji incident u Indiji zadobio je pozornost tamošnjih i svjetskih medija. Svemu je kumovao viralni video koji se širi društvenim mrežama, a snimljen je u školi Chandravati u istoimenom selu u indijskoj državi Haryani. Javnost su šokirali svojom maštovitosti, ali i hrabrošću u poprilično opasnom pothvatu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Studenti masovno prepisuju, a što je s učenicima? ‘I mi smo krivi, ali krivi su i učitelji’

Istraga u tijeku

Učenici su se naime penjali po vanjskim zidovima škole, dok su njihovi kolege pisali ispit. Preko prozora, kolegama su davali odgovore. Svemu su svjedočili i roditelji djece, gledajući kako dio djece koristi čak i užad za svoja penjanja. Prema procjenama medija, čini se da su u varanju sudjelovali 14-godišnjaci.

Vlasti pokušavaju otkriti kako su procurili odgovori na ispite. Izvješće o incidentu je zatražio i lokalni predsjednik odbora. To je medijima potvrdio i Paramjeet Chahal, službenik za obrazovanje u tamošnjem okrugu Nuh.

– Poduzeti će se mjere protiv službenika koji je pogriješio, ako se utvrdi da su pomagale studentima u varanju na ispitima. Prostorije imaju kamere za nadzor. One će također biti provjerene, najavio je Chahal.

Izdvojeni članak

Vrijeme je ispita: Donosimo pet savjeta kako ih uspješno položiti

Indijska ‘državna matura’: ‘Madhyamik’ se polaže dva puta

Viralni video na platformi X, nekadašnjem Twitteru, dodatno navodi da su studenti varali usred tzv. ‘Board Exama’. Ove ispite je najjednostavnije usporediti s našom državnom maturom, iako imaju svoje specifičnosti. Naime, ove ispite indijski učenici polažu po završetku svojeg sekundarnog obrazovanja, kao i po završetku svojeg višeg sekundarnog obrazovanja. Indijci ove ispite nazivaju ‘Madhyamik’, a ispite provode odbori za obrazovanje na različitim razinama države.

Na sekundarnoj razini, ovi su ispiti važni jer omogućavaju učenicima odabir skupa predmeta u jednom od područja, kao što su prirodne znanosti ili humanistika na njihovoj višoj razini sekundarnog obrazovanja. Po završetku više sekundarne razine, rezultati na ‘Madhyamiku’ otvara učenicima vrata upisa na privatna i javna sveučilišta, profesionalne tečajeve, programe i institucije.

Učenici se na ove ispite prijavljuju u studenom, te 40 do 60 dana prije ispita dobiju termin u kojem ga pišu. Ispiti se pišu u veljači i ožujku, a rezultati se objavljuju u travnju i svibnju. Indijske vlasti planiraju od školske godine 2024/25. planiraju održavati ove ispite dva puta godišnje.