Pretraga

Kakav peh: Sveučilištu se pokvario zamrzivač, uništeni uzorci koje su znanstvenici skupljali 30 godina

A- A+

Uzorci prikupljani desetljećima u svrhu istraživanja na švedskom medicinskom sveučilištu uništeni su nakon kvara na zamrzivaču tijekom božićnih praznika. Riječ je o uzorcima koje su istraživači prikupljali preko 30 godina, a nastala šteta procjenjuje se na oko 44 milijuna eura.

uzorci krvi

Ilustracija. Unsplash

Nemili događaj tijekom zimskih praznika odvio se na Institutu Karolinska (KI) u Stockholmu u Švedskoj. Došlo je do kvara zamrzivača u kojem su bili spremljeni uzorci koje su znanstvenici prikupljali desetljećima za svoja istraživanja. Uzorci su bili pohranjeni u spremnicima hlađenim tekućim dušikom, na temperaturi od -190°C, prenosi Theguardian.com.

Nastala milijunska šteta

Nekada između 22. i 23. prosinca došlo je do prekida u opskrbi tekućim dušikom za 16 kriogenih spremnika. Spremnici inače mogu izdržati četiri dana bez dodatnog tekućeg dušika, ali ostali su bez njega pet dana, što je dovelo do uništenja uzoraka iz više institucija.

– Dogodilo se u možda apsolutno najgorem mogućem trenutku u Švedskoj, samo dan prije Badnjaka, rekao je Matti Sällberg, dekan južnog kampusa KI-a.

Prema izvještajima švedskih medija procjenjuje se da je vrijednost izgubljenih uzoraka oko 500 milijuna kruna (44 milijuna eura). Sällberg je naveo da službena procjena vrijednosti izgubljenih uzoraka nije napravljena, ali je rekao da je lako moguće da se broji u milijunima.

– Najviše su pogođeni oni koji istražuju leukemiju, oni su prikupili uzorke od pacijenata tijekom čak 30 godina, dodao je.

Izdvojeni članak
teleskop na zemlji

Veliki uspjeh naših znanstvenika: Sudjelovali u otkriću najudaljenije aktivne galaktičke jezgre

Uzorci su korišteni za trenutna istraživanja, a trebali su se koristiti i u budućima

Na sveučilištu je pokrenuta interna istraga, za sada nema naznaka da je riječ o kaznenom dijelu ili sabotaži koju je počinio netko izvan sveučilišta, ali incident je ipak prijavljen policiji. Ovaj incident ne utječe na skrb za trenutne pacijente, uzorci su bili namijenjeni isključivo za provedbu istraživanja, kako trenutnih, tako i onih koja su tek u planu.

– To su uzorci koji su bili predmet opsežnih studija, a postojali su planovi i za nova istraživanja, rekao je Sällberg.

Inače, Institut Karolinska je dom Nobelovoj skupštini, koja je zadužena za odabir dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu.