Pretraga

Veliki uspjeh naših znanstvenika: Sudjelovali u otkriću najudaljenije aktivne galaktičke jezgre

A- A+

Znanstvenici Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Darko Zarić i Toni Šarić sudjelovali su u otkriću najudaljenije aktivne galaktičke jezgre. Obojica su svojim radom kao članovi kolaboracije Large Size Telescope doprinijeli prikupljanju i analizi podataka koji će pomoći u razumijevanju procesa u svemiru. Zarić je dizajnirao, testirao i razvio sustav koji je uspješno instaliran na teleskop LST-1, a doktorand Šarić razvija drugi sustav za precizno mjerenje i korekciju usmjerenosti teleskopa prilikom opažanja.

teleskop na zemlji

Foto: FESB

Veliki uspjeh naših znanstvenika s Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Darko Zarić i doktorand Toni Šarić sudjelovali su u otkriću najudaljenije aktivne galaktičke jezgre. Kako su objavili s FESB-a, njihov rad će doprinijeti prikupljanju i analizi podataka koji će pomoći u razumijevanju procesa u svemiru.

– U okviru rada na FESB-u, Darko Zarić, čiji je mentor bio Nikola Godinović, dizajnirao je, testirao i razvio sustav kojim se s preciznošću boljom od 5 kutnih sekundi (pomak od 0,7 milimetara na udaljenosti od 27 m) deset puta u sekundi mjeri pomak kamere udaljene 27 metara od reflektora. Sustav je uspješno instaliran na teleskop LST-1 i u potpunosti ispunjava zahtjeve dizajna. Drugi sustav, za precizno mjerenje i korekciju usmjerenosti teleskopa prilikom opažanja, razvija doktorand Toni Šarić, također na FESB-u, navode s fakulteta.

Izdvojeni članak
Adrian Beker_ Vjekoslav Kovač

Kakav uspjeh: Profesor i asistent s PMF-a riješili dva višegodišnja matematička problema

LST-1 teleskop smješten je na sjevernom opservatoriju CTAO Kanarskom otoku La Palma i još uvijek se nalazi u fazi puštanja u rad. Iako se radi o početnoj fazi, naglašavaju kako je zahvaljujući doprinosu naših znanstvenika, već došlo do velikog znanstvenog otkrića, već spomenute najudaljenije aktivne galaktičke jezgre. Objašnjavaju kako će taj instrument LST-1 u budućnosti, odnosno kroz narednih dvadesetak godina, doprinijeti razumijevanju najenergičnijih procesa u svemiru, uzimajući slike kozmičke akceleratora detekcijom fotona gama zraka.

– Među članovima koji dolaze iz Hrvatske su također i znanstvenici iz Rijeke i Osijeka. Isti su radili i pritom doprinijeli svim fazama razvoja teleskopa LST-1, kako dizajnu, tako i izgradnji, puštanju u rad i analizi podataka. Potrebno je naglasiti da je u Splitu, na FESB-u dizajniran, testiran i razvijen sustav za kalibriranje pogonskih motora za usmjeravanje teleskopa te precizno mjerenje usmjerenosti teleskopa.