Pretraga

Kako da štednju studenata ne pojede inflacija? Evo što savjetuje profesor zagrebačkog faksa

A- A+

Studentska satnica možda se povećala, ali su se povećali i troškovi života zbog galopirajuće inflacije. Ipak, postoje oni studenti koji uspiju staviti koji euro ‘sa strane’, a kojima zbog inflacije novac gubi vrijednost.

euri u novčaniku

Foto: srednja.hr

Satnica je nikad veća, a troškovi su – još veći. Iako je studentski život financijski zahtjevan, pogotovo onima koji su otišli studirati u neki drugi grad, postoje i oni koji na kraju mjeseca ipak uspiju uštediti koji euro. Bilo da štede za putovanje, novi mobitel, polog za stan ili za crne dane, novac zbog inflacije gubi na vrijednosti.

Naime, prema posljednjim podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku (DZS), godišnja stope inflacije u siječnju 2023. iznosila je čak 12,5 posto. Dakle, ako ste na računu imali 1.000 eura ušteđevine u siječnju 2022. godine, taj novac u siječnju ove godine vrijedi 875 eura, barem prema ovim, službenim projekcijama.

‘Naravno da se i studenti trebaju bojati inflacije’

Trebaju li se prosječni studenti bojati inflacije, upitali smo profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Kristijana Kotarskog.

– Naravno da se i studenti trebaju bojati inflacije, kao i svi ostali građani koji ne posjeduju veći fond bogatstva relativno otporan na inflaciju. Osim činjenice da su im kratkoročno dobra i usluge koje konzumiraju sve skuplje (stanarina, izlasci, hrana), inflacija ih pogađa i na duže staze jer im otežava štednju za studij u inozemstvu ili naprosto za stvaranje pologa za kupnju prve nekretnine ili automobila, objašnjava nam Kotarski.

Očigledno je, stoga, da inflacija nije bezazlena ni za studente, a bome ni za njihovu štednju.  Financijski gurui na društvenim mrežama nerijetko spominju opcije ulaganja za borbu protiv inflacije, ali mnogi studenti ipak nemaju takvu vrstu kapitala da bi se u to upustili.

No, one koji su kroz godine studentskog rada uštedjeli pozamašnu cifru, profesor Kotarski savjetuje da pogledaju opcije ulaganja u ETF-ove koje prate zlato, udjele u investicijske fondove s minimalno zajamčenim iznosom, narodne obveznice ili za one s čeličnijim živcima, kriptovalute i dionice.

Izdvojeni članak
bitcoin kriptovalute

Mladi sve više ulažu u kriptovalute, stručnjak: ‘To je dobra ideja, ali ulažite u svoje obrazovanje’

Najbolje je ulagati u svoje vještine

Kad je već riječ o kriptovalutama, podsjećamo da smo još krajem 2021. godine napravili tekst sa studentima koji ulažu i vjeruju u moć kriptovaluta. Tada nam je profesor Kotarski rekao da to može biti dobra ideja, ako se zadovolji sljedećih nekoliko pretpostavki.

  • Ulagač drži tek manji dio ukupne imovine u kriptovalutama
  • Za ulazak na kriptotržište nije uzeo značajan iznos duga kojeg teško može pokrivati tekućim prihodima u slučaju da vrijednost kriptovaluta padne
  • Ako se ulagač uvjeri da osnivači koji stoje iza neke kriptovalute imaju ‘svoju kožu u igri’ te ne mogu svoje vlasničke udjele prodavati odjednom
  • Ako kriptovaluta nudi ekonomiji određenu dodanu vrijednost i ima potencijal da postane široko korištena

Upravo iz tog razloga profesor Kotarski smatra da su kriptovalute ipak za one s čeličnijim živcima, a na koncu nam je dao i svoje mišljenje koja je najbolja vrsta ulaganja u studentskim danima.

– Mislim da je najbolje ulaganje ono u svoje vještine i znanja koje šire opcije prilikom kasnijeg izlaska na tržište rada. Ono o čemu bi dodatno bilo dobro razmisliti jest kombinacija vlastite uštede i državnih poticaja za samozapošljavanje, za one koji se žele samostalno okušati u poduzetništvu, zaključuje Kotarski.