Pretraga

Mladi sve više ulažu u kriptovalute, stručnjak: ‘To je dobra ideja, ali ulažite u svoje obrazovanje’

A- A+

Studenti i srednjoškolci sve se više odlučuju na ulaganje u kriptovalute poput bitcoina, etheruma, litecoina, dogecoina i brojnih drugih. Njihova popularnost raste iz dana u dan, što dokazuje činjenica da se i u brojnim trgovinama može plaćati ovim digitalnim novcem.

bitcoin kriptovalute

Foto: Unsplash; Aleksi Räisä

Osim standardnih tema o izlascima i ispitima, studenti i srednjoškolci sve više razgovoraju i o kriptovalutama. Njihova je popularnost u svijetu neupitna, što pokazuje i činjenica da je, primjerice, Salvador uveo bitcoin kao službenu valutu, a svakako valja istaknuti i da sve više trgovina prihvaća plaćanje digitalnim novcem, među kojima je od nedavno i Konzum.

Budući da kriptovalute dosežu vrtoglave cijene, mnogi se mladi odlučuju u njih ulagati misleći da će za kratko vrijeme značajno povećati svoj budžet. Međutim, situacija nije tako bajna, što je istaknuo i Mislav Jovanić, student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

-Kriptovalute su dobar način ulaganja samo za one sa čeličnim živcima. Stalno moraš pratiti što se događa na tržištu, jer cijene konstantno variraju, pa gubici mogu biti veliki, rekao je Mislav. Dodao je da je prije u svom kripto novčaniku posjedovao melon i cream, no zbog njihove nesigurnosti na tržištu, odlučio ih je zamijeniti najpopularnijim kriptovalutama – bitcoinom i etherumom.

Tisuće kriptovaluta je propalo

Bitcoin i etherum ima i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Maro Maraković, jer smatra da je ulaganje u njih relativno sigurna opcija. Upustio se u kupovinu kriptovaluta, kako kaže, zbog činjenice da njihovo tržište nije pod ničijom kontrolom, već su glavni faktori za diktiranje cijena upravo ponuda i potražnja.

Iako se prvim pogledom to čini kao uistinu relevantan razlog za ulaganje u kriptovalute, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Kristijan Kotarski, smatra da to može biti dobra ideja tek ako se zadovolji sljedećih nekoliko pretpostavki:

  • Ulagač drži tek manji dio ukupne imovine u kriptovalutama
  • Za ulazak na kriptotržište nije uzeo značajan iznos duga kojeg teško može pokrivati tekućim prihodima u slučaju da vrijednost kriptovaluta padne
  • Ako se ulagač uvjeri da osnivači koji stoje iza neke kriptovalute imaju ‘svoju kožu u igri’ te ne mogu svoje vlasničke udjele prodavati odjednom
  • Ako kriptovaluta nudi ekonomiji određenu dodanu vrijednost i ima potencijal da postane široko korištena
    Izdvojeni članak
    kriptovalute bitcoin

    Veleučilište objavilo: ‘Prvi u Hrvatskoj uvodimo plaćanje školarina u kriptovalutama’

-Od 16.000 kriptovaluta koje su do sada bile lansirane, njih 7.000 je propalo. U eri obilja informacija, potrebno ih je provjeravati korištenjem više različitih izvora i ne donositi odluke impulzivno, poput onih da se neka kriptovaluta ‘mora’ što prije kupiti jer će inače nestati prilika, naveo je Kotarski.

‘Ulažite u svoje obrazovanje’

Nekada je to bilo plaćanje ‘kešom’, danas je karticom, a uskoro bi moglo postati kriptovalutama. Da su one budućnost novca, vjeruju i naši sugovornici Mislav i Maro, koji kažu da je tehnologija upravo ono što pokreće cijeli svijet te preporučuju mladima da se upuste u ulaganja ovakve vrste.

-Moć kriptovaluta još je uvijek nepoznata široj javnosti, pogotovo starijim ljudima koji u to nevjeruju. Zato mislim da je ovo odlična prilika za sve mlade koji se žele upustiti u investiranje svog novca, no prije toga potrebno se dobro informirati, istaknuo je Maro te je dodao da svakodnevni skokovi cijena mogu biti vrlo zavaravajući i da se lako mogu poigrati s percepcijom vrijednosti novca.

S druge strane, Kotarski je savjetovao mladima da prvenstveno ulažu u svoje obrazovanje, no ako ipak mogu investirati i u tržište kapitala, da ta ulaganja diverzificiraju i ‘ne stavljaju sva jaja u istu košaricu’.