Pretraga

Kako do posla nakon studija? Bivši studenti otkrili što im je pomoglo započeti karijeru

A- A+

Ostaviti dobar prvi utisak na poslodavca, znanjem, vještinama i kompetencijama želja je svakog mladog zaposlenika. Ako to uspijete napraviti kao student tijekom studija, zadovoljstvo je tim veće. Karla, Dario i Helena bivši su studenti veleučilišta Edward Bernays kojima je to pošlo za rukom, a danas imaju uspješne karijere. Za sve je zaslužna stručna praksa, ali morate ju znati iskoristiti, objasnili su nam.

Edward Bernays studenti

Studenti veleučilišta Edward Bernays | Foto: Saša Četković

Veleučilište Edward Bernays je tijekom 10 godina postojanja obrazovalo više od 1.000 komunikacijskih i turističkih stručnjaka, od kojih se svaki četvrti zaposlio tijekom studija, a 90 posto njih u prva tri mjeseca po završetku studija. Zbog toga smo o potrazi za poslom nakon studiranja razgovarali s bivšim alumnijima Bernaysa.

Oni su danas uspješni mladi ljudi respektabilnih karijera u svojim djelatnostima, a jedna od njih, Karla, Bernays opisuje kao mjesto gdje je puno toga naučila i upoznala prijatelje za cijeli život. Dario ističe praksu.

– Praktična znanja sa studija pripremila su me za razne situacije u poslovnom svijetu, od prezentacijskih vještina do kreativnih procesa, istaknuo je Dario.

Bivša studentica Helena Bernays opisuje kao opušteno, pristupačno mjesto gdje je već od prvih studentskih dana mogla dobiti dojam kako će izgledati njen dan u poslovnom svijetu.

Alumni studentica veleučilište Edward Bernays

Helena Fuker, bivša studentica veleučilišta Edward Bernays | Foto: Privatna arhiva

Od prakse do karijere već za vrijeme studija

– Na studiju sam uživao raditi s kolegama na projektima. Zašto? Iz tog razloga jer se najbolje ideje rađaju u zajedničkom brainstormingu i mogu reći da sam našim idejama iz projekata sa studija izrazito zadovoljan. Voljeli smo razmišljati van okvira samih strategija tako da smo često osmišljavali drugačije pristupe i rješenja koja smo prezentirali s guštom, ističe Dario Stajčić te dodaje kako su ga praktična znanja i iskustva koja je stekao tijekom stručne prakse pripremila za razne situacije u poslovnom svijetu u kojem se danas nalazi te radi na poziciji Social Media Team Leada u Laconiq Marketing Agency.

Alumni student veleučilište Edward Bernays

Dario Stajčić, bivši student veleučilišta Edward Bernays | Foto: Privatna arhiva

Koliko je praktično znanje važno te koliko su korisne prakse na Bernaysu, koje studenti prolaze svake godine studija u raznim komunikacijskim agencijama, tvrtkama i medijima, potvrđuje i alumni studentica Veleučilišta Karla Horvat. Karla je u redakciju portala Mixer.hr došla kao studentica na praksu, a danas je njegova urednica.

– Sve što sam naučila na studiju i praksi sada prakticiram u poslu. Praksa na Bernaysu me pripremila da na tržište rada stupim kao pripremljena, cjelovita osoba, a uz pomoć iste sam već tijekom studija dobila nekoliko poslova, kao i trenutni, poručuje Karla.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bernays University of Applied Sciences (@bernays_uas)


Studenti Bernaysa već od prve godine imaju priliku za stvaranje svoje poslovne mreže, a upravo širina partnerstava s tvrtkama koje Veleučilište nudi, alumni studentici Heleni Fuker, dala je ideju gdje želi usmjeriti svoje znanje i krenuti s prvim poslovnim koracima.

– Imala sam priliku istražiti zanima li me više rad u agencijama, korporacijama, kulturnim institucijama ili nešto treće. Upravo zahvaljujući praksama u tri agencije za tržišno komuniciranje i jednoj galeriji došla sam do svoje trenutne pozicije bez osjećaja da nešto propuštam u prvim godinama svoje karijere, rekla je.

Helena danas radi kao Senior Project Manager u Hrvatskoj udruzi društava za tržišno komuniciranje (HURA), a dodaje kako su joj profesori s Bernaysa, od kojih većina dolazi iz praktičnog svijeta, olakšali učenje koje nije bilo bazirano samo na teoriji već i na stvarnim te recentnim primjerima iz prakse.

Iskoristite sve prilike koje vam studij nudi

Bernaysovi studenti imaju mogućnost provesti semestar ili raditi praksu u inozemstvu. Veleučilište je potpisnik više od 20 Erasmus+ sporazuma s visokoobrazovnim institucijama u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Turskoj, Francuskoj i Belgiji. Karla je tu mogućnost iskoristila te ističe kako joj je odlazak na Erasmus u Rim na drugoj godini diplomskog studija jedno od najljepših perioda života i uspomena tijekom studija.

– Jednostavno sam uživala u svakom danu i trenutku, definitivno bih ponovila i preporučujem svima da se odvaže i barem jedan semestar provedu u inozemstvu, istaknula je Karla.

Mentorski pristup koji odlikuje Veleučilište, otvoren i podržavajući odnos profesora prema studentima nešto je što studenti izrazito cijene i što im uvelike pomaže da nesmetano obavljaju sve svoje obveze, kako studentske, tako i one izvan studija, posao, sport ili nešto treće.

– Osim obaveza polaganja ispita i rokova koje nosi svaki studij, nije postojao stres – profesori su pristupačni i na raspolaganju što uvelike olakšava bilo kakve ispitne, seminarske i slične izazove, a administrativni tim fakulteta je uvijek bio spreman pomoći i maksimalno olakšao administrativne procese koji su često boljka studija, prisjeća se Helena.

Kreirajte svoju priču

– Kada sam studirao na Bernaysu uz odlične profesore i predmete smo radili na jako puno projekata i prezentacija gdje smo mogli kreirati svoje strategije te praktički svoje priče. Uz to što smo mogli nuditi svoja kreativna i strateška rješenja, na medijskim smo predmetima radili svoj dnevnik, dokumentarac te mnoge druge praktične projekte. Sva ta iskustva su doprinijela da se „nađemo u cipelama“ producenta, kamermana, scenarista, novinara itd. Budući da smo objedinili sva ta iskustva, nakon studija bili smo spremniji na određene zadatke koji su se od nas očekivali pri prvom zaposlenju, ističe Dario.

Budućim studentima je poručio da s guštom rade praktične zadatke tijekom studija te da se što ranije krenu razvijati kroz praksu, jer će im kasnije biti lakše.

– Rad i trud se cijene, a vještine se s godinama grade, kazao je Dario.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bernays University of Applied Sciences (@bernays_uas)


Helena se slaže s tim te poručuje svim sadašnjim, kao i budućim studentima da se prijave na prakse koje im se čine zanimljive i koje žele, ali i da isprobaju prakse u onim tvrtkama za koje na prvu pomisle da nisu nužno njihova „šalica čaja“.

– Iskoristite pristupačnost profesora za sva pitanja ili eventualne nesigurnosti koje imate oko pojedinog gradiva, usmjerenja ili karijernih pitanja i odaberite temu završnog/diplomskog rada za koju ste sigurni da ćete pronaći mnogo izvora literature – pravi life saver, zaključuje Helena.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bernays University of Applied Sciences (@bernays_uas)


Bernays ove godine obilježava 10 godina rada, a uz prijediplomski i diplomski studij iz područja komunikacijskog menadžmenta, nudi dva nova studijska programa u području poslovne ekonomije:

Posjetite web stranicu veleučilišta Edward Bernays za više informacija.