Pretraga

Kako kvalitetno motivirati učenike i studente? Profesorica na RIT Croatia otkrila je kako ona to radi

A- A+

Kakvi bi profesori trebali biti da bi studenti od njih dobili najbolje? Na to pitanje odgovor je dala Maja Vidović, profesorica menadžmenta ljudskih potencijala na RIT Croatia. O tome kako je važno studentima dati dobru priču i motivaciju za rad otkrila je na konferenciji srednje.hr Obrazovanje na prekretnici.

Maja Vidović

Maja Vidović, profesorica menadžmenta ljudskih potencijala na RIT Croatia | Foto: Niko Gogo

Jedan od osnovnih zadaća svakog profesora je motivirati svoje učenike i studente. Iako se to može činiti vrlo jednostavnim, pitanje je o kakvoj motivaciji je riječ. Nasmijati studente je lako, ali dati im onu iskru motivacije i volje za radom puno je izazovnije. Maja Vidović, profesorica menadžmenta ljudskih potencijala na RIT Croatia otkrila je svoj recept za uspjeh i kvalitetnu motivaciju učenika.

Biti duhovit nije dovoljno

Kako objašnjava profesorica Vidović, nije dovoljno biti duhovit i samo animirati studente, već im je potrebno dati puno više od toga. Današnje vrijeme prepuno je izazova, novih tehnologija i promjena na tržištu rada koje treba pratiti i obrazovanje.

– Zadaća profesora nije da dođe i održi stand up komediju. Ja se ne trudim to raditi sa svojim studentima, nego radim baš onaj pozadinski dio, motivacijski. Da studenti vide širu sliku i razumiju zašto nešto radimo, objasnila je profesorica.

Izdvojeni članak
rit croatia

Kakvi profesori trebaju biti da budu dobri profesori? Ovo su zaključci s naše konferencije

Anegdota o radnicima

Profesorica je svoju motivaciju objansila anegdotom o dvojici radnika. Obojica su prenosila hrpu kamenja s jednog mjeta na drugo. Jedan od njih bio je nazadovoljan i stalno mrmljao sebi u bradu, dok je drugi sretno pjevušio i radio s lakoćom. Kad su nesretnog radnika pitali što radi, rekao je kako nosi kamenje na hrpu. Kad su pitali sretnog radnika, rekao je: ‘Gradimo katedralu.’

Upravo je pouka te priče ono štp profesorica Vidović želi prenijeti svojim studentima. Svijest o tome da svi oni ‘grade katedralu’, odnosno rade nešto vrijedno i sa smislom za što se vrijedi truditi je uprsavo ono što dobar profesor treba dati svojim studentima. A to mogu uprsavo kroz praktični, hands-on pristup.

– Studenti puno uče kroz primijenjene radove. Da li treba biti zabavno? Pa treba, ali ne na način da ja budem stand-up komičar i zabavljam ih, nego da ih toliko zagolicam i zaintrigiram, da žele, objasnila je profesorica.

@srednja_hr Koja je zadaća profesora prilikom prenošenja znanja? Odgovore su dali profesori i studentica s @RIT_Croatia na našoj konferenciji. O čemu su još pričali na panelu “Kakvi profesori trebaju biti da budu dobri profesori?” pronađite na linku u opisu profila! 👆 #ritcroatia #profesori #dobarprofesor #srednjahr #hrvatska #obrazovanjenaprekretnici ♬ Chill Vibes – Tollan Kim

Cijeli panel o vještinama dobrih profesora pogledajte ispod.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.