Pretraga

Kako se upisati na američki faks? Govori dvoje maturanata koji su dobili visoke stipendije za studij u SAD-u

Mei i Goran, maturanti V. gimnazije i zagrebačkog MIOC-a, upali su na prestižne američke studije i dobili visoke stipendije. U podcastu portala srednja.hr pojašnjavaju kako se upisati na američki faks te što je i tko je u tom kaotičnom procesu njima najviše pomogao.

student sjedi ispred glavne zgrade sveučilišta columbia u new yorku

Sveučilište Columbia, glavna zgrada
Foto: Unsplash

Mei Đulabić Chalfe maturantica je V. gimnazije u Zagrebu i buduća studentica Sveučilišta Columbia u New Yorku gdje će studirati neuroznanost. Na tom sveučilištu bila je među 30 najboljih, a dobitnica je i stipendije od gotovo 100.000 dolara godišnje koja će pokrivati smještaj, prehranu i samo studiranje. Goran Narančić, maturant zagrebačkog MIOC-a, upisao je biokemiju na Sveučilištu Brown, također jednom od Ivy League studija.

‘Krenuo sam s istraživanjem kad sam bio mali’

Mei i Goran bili su gosti podcasta portala srednja.hr. Upisivanje američkih sveučilišta proces je koji traje tjednima, a ono što se vrednuje su ocjene, esej, ranije provedene aktivnosti i pisma preporuke. Mei je detaljno opisala proces koji je potrebno proći, a svoju prijavu predala je 5. siječnja ove godine. Naše smo goste u podcastu pitali i kako su saznali da se mogu upisati na prestižni američki faks i kako su uopće krenuli sa svojim istraživanjem.

– Ja sam zapravo krenuo s istraživanjem kad sam bio još mali, ali meni je dosta u cijelom procesu pomogla agencija i moja mentorica Mirela koja mi je rekla dosta informacija u smislu procesa upisa, što moram napraviti, na koji način to moram prezentirati, čemu to služi, standardizirani testovi, otprilike koliko je to bitan faktor pri upisu, da se ne nerviram ako nije dovoljno dobro. Uglavnom, imao sam nekakvo vodstvo kroz cijeli proces, a onda sam sve te informacije mogao i njoj savjetovati u tim situacijama, kazao je Goran.

@srednja_hr Replying to @user88916150131114 Želiš se upisati na američki faks, ali ne znaš gdje početi? 🤔 Više informacija, a i cijelu priču o Goranovom i Meinom upisu na američke fakultete pronađite na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #podcast #matura #harvard #yale #faks #maturanti #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Imali su svoju ‘zvijezdu vodilju’

Puno im je pomoglo što su imali svoju ‘zvijezdu vodilju’ u cijeloj priči, kazali su, jer inače je to teško. Poprilično je, ispričali su nam sve kaotično jer je puno više informacija nego, primjerice, kada su u pitanju upisi na europske fakultete.

– Poprilično je kaotično to shvatiti, pogotovo kao netko tko nije dio tog američkog sustava, zaključio je Goran.

Cijelu epizodu podcasta pogledajte na platformi Youtube ili poslušajte na platformi Spotify.