Pretraga

Knjižnica u domu na Savi: ‘Imamo stručne naslove koji se ne mogu naći drugdje u gradu’

A- A+

Manje je poznato da se u petom paviljonu studentskog kompleksa Stjepan Radić nalazi knjižnica s oko 5500 naslova, uglavnom stručne literature. Čak ni na službenoj stranici Studentskog centra, koji upravlja bibliotekom nije naznačeno njeno postojanje. Djelatnica u ovoj ustanovi Nediljka Bitunjac naglašava da određene naslove studenti ne uspiju nigdje pronaći, te tek uspiju u ovoj knjižnici. Međutim, samo se redovni studenti Sveučilišta u Zagrebu mogu učlaniti u nju.

Uz mnogobrojne sadržaje dostupne studentima u domskom kompleksu Stjepan Radić, češće nazivanom žargonski Sava, unutar petog paviljona postoji i knjižnica,u kojoj se nalazi oko 5500 naslova, uglavnom stručne fakultetske literature. U nju se mogu učlaniti samo redovni studenti Sveučilišta u Zagrebu, a interes je prema riječima djelatnice Nediljke Bitunjac u padu, u odnosu na razdoblje prije nekoliko godina.

Izdvojeni članak

Prednosti učenja u knjižnicama ili učionicama

Moguće posuditi dvije knjige odjednom na razdoblje tri tjedna

U knjižnicu je učlanjeno između 1500 i 2000 studenata, a obzirom da postoje učionice u svakom pojedinom paviljonu, unutar ove ustanove ne postoje mjesta za učenje, nego se samo vrši posuđivanje knjiga.

– Učlaniti se mogu isključivo redovni studenti Sveučilišta u Zagrebu, a njima je za to potreban indeks i osobna iskaznica. Odjednom je moguće posuditi dvije knjige na razdoblje tri tjedna. No, postoji i opcija produljenja dva puta po nova tri tjedna, pojašnjava nam knjižničarka Bitunjac.

Interesa ima, iako je u padu.

– Nekoliko godina unatrag interes je bio i veći, međutim sada je u laganom padu. Mnogi i ne znaju da postoji ova knjižnica. Ipak dogodi se da studenti ne mogu u cijelom gradu naći pojedine naslove i onda uspiju kod nas, rekla nam je Nediljka Bitunjac.

Novčane sankcije za prekoračenje rokova vraćanja knjiga ne postoje

Praksa je u knjižnicama naknada određenog iznosa ako prekoračite rok do kojeg ste posudili knjigu. No, ovdje to nije slučaj.

– Ako student prekorači rok za vraćanje, jedina mu je sankcija da ne može posuditi neku drugu knjigu, onoliko dana koliko je zakasnio s vraćanjem prve. Novčane sankcije ne postoje, a ako se dogodi da je kašnjenje nekoliko mjeseci, studentima se šalje upozorenje na adresu koju daju prilikom učlanjenja, govori knjižničarka.

Također i u slučaju oštećenja knjige nije moguće novcem naknaditi štetu, nego je po propisu student dužan nabaviti isti naslov.

Iz svih grana za koje postoji studijski smjer pri zagrebačkom Sveučilištu postoji pokoji naslov u knjižnici, a broj varira od struke do struke.

Dosta novih članova se učlanjuje na osnovu preporuke svojih kolega, baš zbog činjenice da mnogi ne znaju za postojanje ove knjižnice, a i na službenoj stranici Studentskog centra nije naznačeno njeno postojanje.

Radno vrijeme je od ponedjeljka do četvrtka u razdoblju od 8 do 15 sati, te petkom od 8 do 14 sati. Pauza je svaki dan od 11 do 11 i 30.