Pretraga

Prednosti učenja u knjižnicama ili učionicama

A- A+

Kad živite u studentskom domu ili u višečlanoj obitelji, najčešće su vam knjižnica ili učionica jedine prostorije u kojima možete učiti. No sve veći broj studenata odlučuje spremati kolokvije i ispite u NSB-u ili nekoj drugoj knjižnici jer dijele mišljenje da tako bolje i koncentriranije uče. Evo koje su prednosti učenja u zajedničkim učionicama ili knjižnicama iako ste lišeni udobnosti vlastite sobe.

Za neke je ljetni odmor već odavno počeo, dok drugi studenti još uvijek uče i spremaju ispite. Dok maturaniti čekaju konačne rezultate državne mature, nekolicina studenata svaki dan iščekuje objavu bodova iz određenih ispita. Idealno kruženje u kojem učite i spremate ispite nije jednako za sve te više ovisi o samim navikama studenta ili učenika, no knjižnice i učionice ipak imaju određene prednosti u odnosu na sobičak u studentskim domovima ili, pak, vlastitoj spavaćoj sobi u roditeljskom domu.

Izdvojeni članak

Djeca koja su kasno odlazila spavati imaju većih problema s učenjem

Motivirajuća okolina

Kad ste u vlastitoj sobi ili u stanu najčešće učite sami zbog čega vam pažnju privuče mobitel, laptop ili televizor. No kad se nalazite u zajedničkoj učionici ili recimo NSB-u, čim skrenete pogled s gradiva vidjet ćete brojne ljude koji također uče. Na taj ćete se način lakše motivirati da i dalje usvajate i upijate literaturu.

Mrtva tišina

Iako mnogi zaziru od prostorija u kojima uči veći broj studenata ili učenika, većinom je na takvim mjestima tiše nego u vlastitom domu. S obzirom da svi posjećuju učionice isključivo zbog učenja, onda se rijetki usude praviti buku. Pod broj jedan ne žele navući gnjev drugih, a kao drugo ne žele biti neobzirni jer znaju kako je kad vam roditelji ili sestre i braća svakih pet minuta ulaze u sobu i prekidaju u učenju.

Izdvojeni članak

Savjeti za maturante: Kako održati koncentraciju prilikom učenja

Kraće pauze

Prilikom višesatnog učenja, svakako je preporučljivo napraviti nekoliko pauza, koje se u prostorijama u kojima inače provodite slobodno vrijeme često mogu odužiti i duže od planiranoga. Primjerice odlučite pogledati kratku epizodu serije dok vam se misli malo razbistre, no prevari vas još koji nastavak. Prilikom posjeta učionici ili knjižnici najčešće se odmor od knjige provede na kratkoj kavi ili brzinskoj cigareti, nakon čega slijedi ponovno listanje i podvlačenje bitnih definicija.

Potencijalna pomoć kada zapnete s dijelom gradiva

Mnogi studenti se dogovaraju pa zajedno odlaze učiti kako im ne bi bilo dosadno kad odluče pauzirati. Prednost je i u tome što im kolege često mogu pomoći s dijelom gradiva ako pri učenju zapnu ili ne shvate isto.

Naslonjači i fotelje

Dokazano je kako ljudi teže uče ako se pri tome nalaze na mjestu gdje inače spavaju. Zbog toga se definitivno ne trebate brinuti odete li u učionicu. Također možete rezervirati ili zauzeti fotelje i naslonjače kako biste se osjećali ugodnije, ako vam je neprirodno učiti sjedeći za stolom. Na taj način nećete ni primijetiti da ste napustili svoj dom.

Copy link
Powered by Social Snap