Pretraga

Kratki vodič za život u domu: Kako biti dobar cimer, pozitivne i negativne strane, te što ponijeti?

A- A+

Polako, ali sigurno, se bliže i natječaji za smještaj u studentskim domovima. Ako ste student, znate da je riječ o najvećem stresu u godini, uz ispite. Možda čak i veći. No, isplati li se uopće stresirati oko toga? Je li život u domu zaista toliko dobar?

Kada je vrijeme za odlazak na faks, onda postoji i velika sreća oko toga da se napokon odlazi od kuće. Većina studenata jedva čeka otići od kuće i napokon doživjeti samostalnost. Više vam neće tko imati govoriti da morate pospremiti sobu, da je vrijeme za pojesti ručak ili da odete spavati.

I dok se događaju sve te odlične stvari, isto tako se događa i milijun negativnih. Prije svega, prvi put ćete se susresti s računima i velikim količinama novca. Upravo kako bi se izbjeglo što više problema na tom polju, velik broj studenata se odlučuje ići u dom. Kapaciteti domova u Hrvatskoj ne odgovaraju stvarnom broju studenata kojima isti trebaju, pa je onda uvijek borba oko svakog boda na natječajima.

Nakon mukotrpne papirologije i iščekivanja rezultata (a možda i pokoje žalbe), jednom kada dođete do doma, potrebno je priviknuti se na život u domu. Postoje pozitivne i negativne strane, a o čemu je točno stvar, objasnili su nam stanari domova.

Izdvojeni članak

Bez ovoga se ne može: Stvari koje spašavaju teška cimerstva

– Kada sam bila brucoš očekivala sam da je domski život kao na američkim filmovima. Zamišljala sam ga poput onog u sestrinstvima/bratstvima iz serija i filmova. Must have stvari za život u domu su: produžni kabel (ponekad i više od jednog), kuhalo za vodu i nadmadrac/štep deka. Mentalne pripreme obuhvaćaju pripreme na manjak alone time-a. Obožavam ekonomičnost života u domu. Jeftiniji je od svakog stana. Te je još bolja stvar to što se upozna jako puno novih ljudi, a i zbližimo se s nekim poznanicima iz rodnog mjesta. Negativne stvari domskog života obuhvaćaju nekompatibilni cimeri, manjak privatnosti i mjesta te red za WC. Bitno je naći cimera s kojim se klikne to je sve. Zvuči jednostavno, ali nije, poručila je Lucija (23) s VEFF-a.

Pronaći dobrog cimera je zaista jako bitno i često je najveći problem s kojim se susreću stanari, pogotovo na prvoj godini. Nakon prve godine, velike su šanse da ste upoznali nekoga s kim želite dijeliti svoja tri kvadrata, ali na prvu godinu, većina brucoša dolazi uzdajući se u sreću. Nekad ta sreća uspije, ali često ne. Što kada ne uspije?

Kako biti dobar cimer?

– Za biti dobar cimer važno je imati dobrog cimera, and vice versa: za imati dobrog cimera važno je biti dobar cimer. Ako ti cimera često nema u sobi, onda daj i ti njemu malo mira kad dođe i nemoj cijelo vrijeme čamiti u sobi. Dobro je i da si međusobno posuđujete neke stvari, npr. ti imaš sušilo, cimer kuhalo, i život je odmah lakši. Poštuj tuđi sleep schedule! Te na kraju, komunikacija. Nema ništa stresnije nego kad živiš s osobom koju ne podnosiš: stoga,  reci ako ti nešto smeta, poslušaj tuđe primjedbe i pokušajte zajedno doći do nekog kompromisa. Ili kao ja, imajte cimericu koja se usred semestra iseli u Veliku Britaniju, tada ste sami u sobi i živite život kraljeva, otkrila nam je Tina (22) s PMF-a.

Život kraljeva u domu je vrlo jednostavan – bitno je biti sam. Neki imaju tu sreću da nalete na cimere koji zaista nisu često u sobi, ali zato neke zapadnu oni koji nikad ne idu doma. Sve ovisi o tome koje ste sreće, ali najbitnije je pripremiti živce na sve moguće opcije.

– Iskreno, davno je bilo kad sam prvi put došla u dom i toliko sam se navikla na sve da se ni ne sjećam koja su mi očekivanja bila. Pri odlasku u dom treba se mentalno pripremiti na činjenicu da možda nećeš moći spavati dok će htjeti to i to, kao i to da možda nećeš naići na dobrog cimera. Dobar cimer: communication is key! Pričajte, upoznajte se, družite, pjevajte i suživot će vam biti super. Od stvari koje treba ponijeti navela bih kuhalo, svoju posteljinu i par stvari kojima ćeš sobu učiniti ugodnijim mjestom za život, rekla nam je Iva (24) s RNG-a.

Što sve ponijeti?

Studentske sobe zaista nisu najugodnija mjesta na svijetu (daleko od toga), ali ako ste ikad posjetili neku studentsku sobu, vjerojatno ste primijetili da se u njima zaista nalazi sve što bi vam ikad moglo zatrebati. S vremenom ćete vidjeti što vam sve treba, a što ne, ali naša iskusna sugovornica daje nekoliko prijedloga.

– Moji život-u-domu-essentials su: sušilo, hrpa vješalica ako želite izbjeći peglanje, produžni kabeli (!!),  kuhalo (ako nema zajedničkog u čajnoj kuhinji), šalice, toster ako vam se ne da kuhati, jastuk za drvene stolice, ogrtač za kupaonicu, neseser ako je kupaonica na drugom kraju hodnika, flasteri, dobre žarulje jer je osvijetljenost u domu….. not the best. I još par stvari koje olakšaju studentski život u Zagrebu u proljeće/ljeto: lepeza ili ventilator ako vam u sobu ulazi puno sunca, mreža protiv kukaca za prozore i bicikla. Ovo naravno sve ovisi od osobe do osobe, na primjer, ja sam na prvoj godini imala jedva tri stvari s ove liste i preživjela sam. S vremenom vidiš što ti treba, a što ne, objasnila nam je Tina (22).

Morate prije svega dobro proučiti svoju sobu. Početnička je greška kupovati kutije i stvari prije nego što vidite gdje ćete uopće smjestiti sve te stvari. Studentske sobe su vrlo male i najgore što možete napraviti jest da ih zatrpavate nepotrebnim stvarima. No, nije život u domu toliko loš, ima i puno super stvari.

Isplati li se?

– Pozitivne strane života u domu su cijena, menza nadohvat ruke, ali naravno i upoznavanje novih ljudi, druženja, neočekivane situacije i neplanirani partiji (koji uvijek budu najbolji). Negativne strane su to što osoba nema svoj mir, osim ako nije sretnik – živi s drugom osobom u tih par kvadrata, a privatnosti gotovo da nema. Također, ako vas zapadnu neuredne cimerice/docimerice koje ne održavaju zajedničke površine čistima, to zna biti frustrirajuće. Još jedna negativna stvar je najviše buke i partija kad ti najviše smeta (aka ispitni rokovi), upozorila je Iva (24).

I dok će nekima negativna strana biti upravo ljudi s kojima ste okruženi, mnogima će biti veći šok priviknuti se na stanje doma kao takvoga. Naravno, još veći šok će biti jednom izaći iz doma i otići u stan u kojem je sve…funkcionalno?

– Osim očitog (niska cijena), život u domu ima još dobrih strana poput lakšeg upoznavanja s ostalim studentima te blizina menze. Također, nauči te na suživot s drugim ljudima, nauči te kako se osamostaliti. Studentski domovi nisu bajni, većina soba nema frižidere, namještaj je star, a zgrade još starije. Čajne kuhinje izgledaju smiješno, zajedničke kupaonice se ispočetka čine stravično…. no čovjek se snađe, optimistična je Tina (22).