Pretraga

Bez ovoga se ne može: Stvari koje spašavaju teška cimerstva

A- A+

Ključan sastojak uspješnog i sretnog studenta jest taj da ima dobrog cimera. Nekim ljudima je idealan cimer onaj koji je nepostojeći, no većina ipak voli imati nekoga s kime dijeli sve. To je naravno istina samo u slučaju kada imate dobro društvo, što može i ne mora biti vaš slučaj. I ako niste rođeni pod sretnom zvijezdom, ovo je članak za vas.

Studentski dom Pula / Foto: scpu.hr

Možda prije odlaska na studiranje mislite da cimerstvo nije toliko bitno i da ćete ‘biti s kim budete’ i da nećete imati problema s time. Istina je ipak nešto drugačija. Možda vam se i ‘na random’ dogodi da naiđete na nekoga super, a možda vam se i po planu skroz izjalovi, no to nije poanta. Poanta je da je zaista potrebno imati dobro društvo u sobi.

Na kraju dana kada ste na rubu života (što je 90% vaših dana provedenih na studiju), nitko se ne želi vratiti doma (u svoj studentski dom) i pronaći se u situaciji koja će ga gurnuti preko ruba. Ne mora se ni raditi o nekim svađama ili velikim stvarima, već su sitnice one koje će vas dokrajčiti.

Od toga da imate različite standarde za čišćenje kupaonice (ako dijelite jednu), pa do toga da je kreativan nered nešto što trpite, ili ne trpite. Naravno, ne pomaže ni to ako imate u potpunosti drugačiji životni ritam i uvijek netko mora paziti da ne probudi drugu osobu. Neugodno je i ako se uvijek inatite oko bacanja smeća ili kupovine wc papira…

Sve to zvuči kao sitnice preko kojih se može prijeći, no istina je da se ne može. Preko jedne ili dvije možda da, ali ako imate problema na svakoj fronti… Sasvim sigurno je da će doći do pucanja, a to nitko ne želi. Bolje spriječiti nego liječiti, pa donosimo nekoliko savjeta zlata vrijedna za očuvanje vaših živaca.

Izdvojeni članak

Želiš biti dobar sustanar? Uz ovih 28 stvari postat ćeš san svakog cimera

Velike slušalice

Postoje cimeri koji rade veliku buku, što god radili. U to spada i glasno slušanje glazbe, gledanje filmova ili agresivno tipkanje po tipkovnici laptopa (Mislite da vas to ne bi smetalo? U krivu ste), a nitko ne želi živjeti u buci. Protiv ovoga postoji vrlo jasan i jednostavan lijek, a riječ je o velikim slušalicama.

Sigurno se pitate što ne valja s vašim običnim slušalicama, i sad ćemo to objasniti. Velike slušalice sasvim sigurno bolje izoliraju vanjsku buku, pa kad ih stavite na uši, nećete čuti praktički ništa osim vaše glazbe. S druge strane, samo korištenje velikih slušalica poručuje drugoj osobi da ne želite da vas ometa. I tako ste riješili dvije muhe jednim udarcem.

Čepići za uši

Možda i najgora stvar u životu jest biti neispavan. Rijetko što toliko utječe na psihičko, ali i fizičko stanje osobe. Sigurno, studenti su nekako kronično neispavani, ali svi se tu i tamo vole pošteno naspavati i napuniti baterije. I zamislite sada da vam je to uskraćeno? Nakon nekoliko dana ste spremni zadaviti osobu koja vam ne da spavati.

Sasvim sigurno niste mislili da će vam trebati čepići za uši u studentskom domu, no to je ustvari sasvim normalna i česta pojava među studentima. Ako imate lagan san, svakako bi vam dobro došlo, pa čak i da imate isti ritam sa svojim cimerima. No ako nemate… Onda je to jednostavno nešto što morate imati. Ne samo za vaše zdravlje, već i njihovo (jer ćete ih zadaviti inače).

Izdvojeni članak

Stanarki Šare docimerice priredile iznenađenje: U kupaonici ju dočekao poklon uz simpatičnu poruku

Snažno malo svijetlo

Kad god se palila ili gasila svijetla, sasvim je prihvatljivo imati upaljeno malo svijetlo, a pogotovo za vrijeme rokova… Ipak trebate imati malo razumijevanja i za drugu osobu i ne uperiti svijetlo baš u nju, koliko god možda željeli uzvratiti za štetu koja vam je počinjena…

Studentski domovi su ustvari opremljeni ustvari sasvim dobrim lampama, no ako niste te sreće, definitivno se radi o nečemu u što vrijedi uložiti. Imajte na umu da što je manja lampa, to je praktičnija – no i dalje vam treba barem 60 W kako biste mogli nešto i vidjeti.