Pretraga

Krenuli upisi na studij nakon kojeg plaća ide i do 8.000 dolara: Prijave traju još kratko

A- A+

Na splitskom sveučilištu otvoren je novi diplomski studij Podatkovna znanost i inženjerstvo. Upravo su krenuli upisi, a kako smo već izvještavali, plaća za to zanimanje u SAD-u seže i do 8.000 dolara mjesečno.

kod

Foto: Unsplash; Chris Ried

Senat splitskog sveučilišta, glavno upravljačko tijelo, izglasalo je plan upisa na studije u nadolazećoj akademskoj godini. Među odobrenim kvotama našao se i diplomski studij Podatkovna znanost i inženjerstvo na splitskom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Drugo najbolje zanimanje u SAD-u

Upisna kvota iznosi 20 studenata, a upisati se, kako smo već detaljno izvijestili, mogu svi koji su završili preddiplomske studije informatike, računarstva, računarskog smjera matematike, informacijske tehnologije ili drugog srodnog studija. Prijave su otvorene do 29. rujna 2021., dakle još manje od tjedan dana. Jedan od podataka koji je dosta zanimljiv za one koji su zainteresirani upisati ovaj studij jest da se plaća za zanimanje podatkovnog znanstvenika, odnosno inženjera u SAD-u penje i do 8.000 dolara.

Kako nam kaže Ivica Boljat sa splitskog PMF-a, prema portalu Glassdoor koji analizira tržište rada, podatkovni znanstvenik je u posljednjih šest godina u Sjedinjenim Američkim Državama četiri puta proglašen najboljim zanimanjem. Najbolje su zanimanje određivali prema kombiniranoj metodologiji. Gledali su opće zadovoljstvo poslom kod zaposlenika, ali i prosječnu plaću te broj novootvorenih radnih mjesta. Ove je godine na tom rangiranju posao podatkovnog znanstvenika na drugom mjestu.

Izdvojeni članak
kod

PMF pokreće novi studij: Drugo je najbrže rastuće zanimanje u svijetu, početna plaća i do 8.000 dolara

Stečene vještine se mogu primjenjivati u više područja

U svibnju ove godine pisali smo o pokretanju ovog studija i tada nam je Boljat objasnio što se točno podučava na ovom studiju, odnosno koji je posao budućeg podatkovnog znanstvenika i inženjera.

– Inženjerski aspekt ogleda se u izradi raspodijeljenih i paralelnih razvojnih okvira i specifikaciji računalnih arhitektura koje mogu raditi s velikim podacima. Stečene vještine su primjenjive na specifična područja poput obrade prirodnog jezika, medicine, bioinformatike, analitike učenja i poslovne analitike, uz istovremeno pridržavanje najnovijih etičkih načela obrade podataka. Prema LinkedInovom izvještaju za 2020. godinu podatkovni znanstvenici i inženjeri nalaze se na drugom mjestu najbrže rastućih zanimanja, kazao nam je tada Boljat.