Pretraga

PMF pokreće novi studij: Drugo je najbrže rastuće zanimanje u svijetu, početna plaća i do 8.000 dolara

A- A+

Splitski Prirodoslovno-matematički fakultet razvio je inovativni novi studij Podatkovne znanost i inženjerstva. Prema izvješćima za prošlu godinu, zanimanje ‘podatkovni znanstvenik’ drugo je najbrže rastuće u svijetu, a u SAD-u početna plaća ide i do visokih 8.000 dolara mjesečno.

kod

Foto: Unsplash; Chris Ried

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu pokreće novi studij. Radi se o diplomskog sveučilišnom studiju Podatkovne znanosti i inženjerstva (Data Science and Engineering) koji su razvili u sklopu projekta internacionalizacije studijskih programa, a financiran je iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Drugo najbrže rastuće zanimanje

Kako nam je rekao Ivica Boljat, pročelnik Odjela za informatiku splitskog PMF-a, taj program je zamišljen kao kompaktan, s manjim brojem intenzivnih naprednih kolegija koji sadrže dovoljno praktične nastave za studente. Radi se o interdisciplinarnom studiju na kojem studenti stječu znanja u računarskoj znanosti, matematici i statistici, a neke od vještina koje će naučiti, pojašnjava, odnose se na prikupljanje, organizaciju i integraciju podataka iz heterogenih izvora kao i stvaranje prediktivnih modela korištenjem strojnog učenja. To se posebno odnosi na dubinske neuronske mreže.

– Inženjerski aspekt ogleda se u izradi raspodijeljenih i paralelnih razvojnih okvira i specifikaciji računalnih arhitektura koje mogu raditi s velikim podacima. Stečene vještine su primjenjive na specifična područja poput obrade prirodnog jezika, medicine, bioinformatike, analitike učenja i poslovne analitike, uz istovremeno pridržavanje najnovijih etičkih načela obrade podataka. Prema LinkedInovom izvještaju za 2020. godinu podatkovni znanstvenici i inženjeri nalaze se na drugom mjestu najbrže rastućih zanimanja, kazao nam je Boljat.

Struktura studija, naglašava, kompatibilna je s, recimo, onima koje organizira EIT Digital Master School. Obvezno je pohađati dvije godine studija na dva od ukupno sedamnaest europskih sveučilišta. Novi studij PMF-a trebao bi se izvoditi upravo iz razloga da bude dio mreže, osim na hrvatskom, i na engleskom jeziku.

Prva generacija bi se mogla upisati već ove godine

Podatkovne znanost i inženjerstvo na diplomskoj će razini moći upisati prvostupnici raznih smjerova, uglavnom oni s dovoljnim znanjem kako računarstva, tako i matematike. Tako će, kaže nam Boljat, među kandidatima na upisima prihvaćati prvostupnike informatike, informacijske tehnologije, računarstva, računarskog smjera matematike, ali i drugih srodnih studijskih programa. Planirana upisna kvota je 20 studenata, iako trenutne potrebe za podatkovnim znanstvenicima u akademskim istraživanjima i industriji, tvrdi naš sugovornik, uvelike nadmašuju broj stručnjaka koje trenutno proizvode fakulteti.

PLAĆA I DO 10.000 DOLARA

Prema podacima Američkog zavoda za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics) od prošle godine, medijan početne plaće za zanimanje podatkovnog znanstvenika iznosi 95.000 dolara godišnje. Za mid-level stručnjake u tom području godišnja plaća iznosi 130.000 dolara, a ako se nađete na menadžerskoj poziciji, medijan godišnje plaće iznosi visokih 195.000 dolara. U prijevodu, početna plaća u SAD-u za ovo zanimanje mjesečno je išla i do protuvrijednosti od 50-ak tisuća kuna.

Senat splitskog sveučilišta na posljednjoj je sjednici prihvatio pokretanje studija, no PMF još mora sklopiti ugovor s Ministarstvom glede subvencioniranja studiranja za one koji ga upišu redovno. Shodno tomu, najavljuje profesor Boljat, s upisima bi trebali krenuti najkasnije za akademsku godinu 2022./2023. No, s malo sreće, studij bi u jednom obliku mogao krenuti i ranije. Ako uspiju pronaći dodatna financiranja te jedan dio školarine naplatiti samim polaznicima, prvu generaciju studenata na ovaj bi konkurentni studij splitski PMF mogao upisati već najesen.

kod
Share via
Copy link
Powered by Social Snap