Pretraga

Je li mit da je skoro uvijek prazan? Zavirili smo u jedan studentski ‘fridž’ i provjerili što se nalazi u njemu

A- A+

Živjeti studentskim načinom života jest ekstreman sport. Postoje oni koji nemaju problema s time i spretno prolaze kroz sve probleme, ali postoje i oni kojima su ti izazovi jednostavno previše. Oni se nisu naviknuli na provjeru tjednih akcija u marketu ili donošenje zamrznute hrane od doma.

Foto: Dominik Smolak|srednja.hr

Danas ćete za svašta čuti da je ogledalo nečije duše, pa su tako tu oči, mobitel, a mi ćemo dodati još jednu bizarnu stvar – hladnjak. Naravno riječ je o nečemu što je univerzalna istina, a pogotovo ako ste student.

Izdvojeni članak

Studentska kuhinja: Kako pripremiti savršenu rižu

Nečije navike su ono što osobu čini takvom kakva je – počevši s time kada netko ide spavati, a kada se budi, pa do toga što jede i kako to priprema. Dok odrastate vjerojatno mislite da se svi ponašaju kao i vi, a onda dođete na studij i susretnete se s hrpom različitih navika, običaja, pa i različitih kultura.

Između ostalog, hrana je ono što nas uvelike razlikuje. Naravno, vremenom se svi naviknu na hranu iz menze i taj univerzalan okus masnoće, ali ipak svatko ima neke stvari koje su im draže od ostalih. No što se sve nalazi u studentskom hladnjaku?

Ovaj put smo zavirili u hladnjak Klare s PMF-a, koja živi u stanu s cimericom. Ovo joj je prvi put da je u stanu u pet godina studiranja, a nakon hladnjaka koje nudi studentski dom, pravo je osvježenje imati dovoljno mjesta kako bi sve i stalo.

Iako većina studenata zapravo ne koristi toliko hladnjak jer je menza ‘majka’, jednom kad se naviknete na život u kuhinji, teško se je odviknuti. To pokazuje i činjenica da je Klarin hladnjak pun, kao i zamrzivač.

foto: srednja.hr

Gledajući zamrzivač, vidite rajčice koje čekaju da budu pripremljene za juhu. Cure očito vole juhu zato što su nam rekle i da imaju već unaprijed pripremljenu bundevu – već očišćenu i narezanu, samo čeka da postane krem juha. Ništa bez proteina i povrća, pa tako imaju i meso i mahune.

Sve skupa, djeluje kao dosta zdrava i uravnotežena prehrana, a onda dođete do hladnjaka gdje vidite da je ipak riječ o dvije studentice. Prije svega, vidite dvije zdjele u kojima se nalaze već unaprijed pripremljeni obroci – tko još ima vremena za kuhanje svaki dan? Studentski tempo taj luksuz dopušta eventualno jednom svaka dva dana.

Zato je bitno uvijek imati nareske koji u par minuta mogu postati sendvič koji će spriječiti strašnu glad usred noći dok se pripremaju teški ispiti. Ili dok se samo kasni na faks pa je potrebno nešto brzinski pojesti, onako usput.

foto: srednja.hr

Postoje tu i neke osnove, kao što su jaja i mlijeko. Možda je riječ o zdravom doručku, ali možda i o potencijalnim palačinkama? Sve ovisi o tome kako se koji dan osjećate, i to je ono što čini imanje hladnjaka prelijepim – ne morate planirati palačinke dva dana unaprijed, već ste uvijek u niskom startu.

Ipak, ono najljepše jest to što imate gdje čuvati sav alkohol. Iako djeluje da se u Klarinom hladnjaku nalazi samo načeta piva, načeti gin i boca crnog vina, bitno je znati da su i ove boce Coca-Cole ustvari punjene s domaćim vinom. Što je studentski život bez malo alkohola? Ima li to uopće smisla?

foto: srednja.hr

Na kraju krajeva, studentski život se vrti oko nestabilnosti i promjene i to je ono što je vidljivo i u studentskoj prehrani – nekad je riječ o zdravom životu s mahunama i jajima, a nekad je za večeru na meniju piva. Bitno da je hranjivo, zar ne..

Je li mit da je skoro uvijek prazan? Zavirili smo u jedan studentski ‘fridž’ i provjerili što se nalazi u njemu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap