Pretraga

Studentska kuhinja: Kako pripremiti savršenu rižu

A- A+

Bliži se početak još jedne akademske godine, a svi znamo što to znači – povratak studentskom životu. Posljednji semestar, koji se odvijao skoro u potpunosti online, i u domovima roditelja, je studente zakinuo za puno stvari, no najviše, za doživljaj studentskog života. Sada je vrijeme da se vratimo svojim korijenima!

foto: Unsplash

Vrlo je zanimljivo i zabavno studirati ono što vas zanima, no studentski život je puno više od toga. To su suze usred ispitnih rokova, zbrajanje lipa pred ulazak u menzu i naravno, druženje s ostalim nesretnicima kao što ste vi. Velik dio svega je naravno i lijenost, pa kad god se pruži prilika za uštedu vremena, iskoristit ćemo ju.

Izdvojeni članak

Studentska kuhinja: hrenovke edition

Stvar koja je vrlo bitna u studentskom životu jest prehrana. Nemojte shvatiti krivo – to ne znači da je vaša prehrana uravnotežena ili zdrava. Vrlo vjerojatno miljama daleko od toga. Ali ono što jest istina jest da je bitan dio studentskog života. Bilo da se radi o odlasku do menze u pauzama između predavanja ili bureku nakon noćnog izlaska, hrana je bitna.

Hrana je još bitna i za vrijeme ispitnih rokova kada je zaista svaka minuta bitna. Ako niste student, teško da ćete to moći shvatiti, ali zaista se radi o minutama koje čine razliku. Iako većinu ispitnih rokova studenti provode radeći apsolutno ništa, ako im kojim slučajem nešto omete onih 10 minuta kada planiraju učiti, cijeli raspored pada u vodu. Možda nije baš deset minuta, ali shvaćate otprilike o kakvom se stresu radi.

U takvim situacijama, odlazak u menzu postaje luksuz. Pogotovo ako ne živite u blizini neke menze, onda je gotovo pa sigurno da sljedećih nekoliko tjedana nećete biti redovni posjetitelj menze. I u tim teškim trenucima, sve pada na vas – vi ste ti koji ćete morati spravljati vlastite obroke i brinuti o tome da ne umrete od gladi.

Možda mislite da ćete u takvim situacijama brinuti o svojoj prehrani i odmaknuti se od nezdrave hrane u kojoj inače uživate u menzi? Kako da ne. Možda nećete jesti zagrebački kao u menzi, ali nećete jesti ni zdravo. Hrenovke, tjestenina i juhe u vrećici bit će vaša nova stvarnost, a vrhunac zdravlja će biti riža.

Iako djeluje kao da se radi o vrlo jednostavnom jelu za napraviti, riža je ustvari vrlo kompleksno jelo. Ovisno o tome kako ćete ju poslužiti (kao prilog ili kao glavno jelo), morat ćete se više ili manje potruditi oko njezinog spremanja. Pa krenimo s uputama!

Porcija

Vjerojatno i najteži dio kuhanja riže jest upravo shvatiti koliko riže treba skuhati. Teško je to odrediti i s tjesteninom, no s rižom je situacija puno, puno gora. Zahvaljujući modernim tehnologijama, na većini pakiranja pišu sa strane porcije pa si možete pomoći tako, no poznavajući studentski život – na vašem pakiranju toga neće biti.

Dobar stari trik jest taj da uzmete malu šalicu za kavu i napunite ju do vrha. Problem je u tome što vjerojatno u svojoj studentskoj sobi nemate malenu šalicu za kavu, a ako napunite klasičnu šalicu… Hajdemo samo reći da je vjerojatno da ćete skuhati previše riže. Računajte da vam je pola klasične šalice dovoljno kao prilog za jednu osobu.

Način pripreme

Postoji cijela znanost iza toga kako se treba kuhati riža kako bi bila što zdravija, no budimo realni – vjerojatno ćete samo napuniti zdjelu s vodom, staviti unutra malo soli, kad zakuha staviti rižu, pričekati dok ne prođe 15 minuta koliko piše na kutiji, te zatim ju procijediti. I dok je to sasvim okej način za pripremiti rižu, postoji još jedan koji bi vam mogao dobro doći u trenucima mamurluka.

Za ovaj način kuhanja je potrebno na samom početku izmjeriti koliko vode ćete staviti u zdjelu, odnosno staviti duplo više vode nego što planirate skuhati riže (pola šalice riže = jedna šalica vode). Kada voda zakuha normalno stavite unutra rižu, ali zatim ne čekate 15 minuta koliko piše na kutiji, već čekate dok sva voda ne ispari. Bitno je samo da tu i tamo promiješate rižu kako ne bi izgorjela!

Kako poslužiti

Riža je vrlo neutralna okusom, pa ju tako možete kombinirati s gotovo bilo čime. Odlična je kao prilog uz meso, ali ako se osjećate posebno inspiriranima, možete ju pripremiti i kao glavno jelo. Tu također postoji milijun različitih opcija – od raznih rižota, pa do nekih manje kompliciranih jela.

Gljive su odlične ako ih poslužite uz prženu šunku ili pancetu (bit će malo masnije i malo nezdravije – baš što vam treba) ili uz pečene gljive. Slično kao u menzi, samo ipak nešto ukusnije, osim ako baš ne zaboravite staviti sol (nemojte!). I naravno, parmezan je uvijek dodatak koji se ne odbija.

Studentska kuhinja: Kako pripremiti savršenu rižu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap