Pretraga

Danas se pisao prijemni na Medicini: ‘Rezultat bih opisala formulom iz fizike – za slobodni pad’

A- A+

Medicinski fakultet u Zagrebu danas je održao prijemni. Radi se o jednom od najtežih uopće. To ne čudi uzmemo li u obzir činjenicu da se ispituje gradivo iz čak tri predmeta – fizike, kemije i biologije. Osim sadržajne, tu je i psihološka komponenta koja leži u činjenici da za upis na zagrebačku Medicinu najviše bodova iznosi upravo prijemni ispit – čak 56%. Svi koji žele upisati taj faks, ne samo da moraju položiti prijemni, već ga moraju riješiti dosta dobro. Razgovarali smo s nekoliko pristupnika, a oni su nam otkrili da je ispit bio očekivano težak, premda je dio s kemijom bio lakši nego prošle godine.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Prema najnovijim podacima, Medicinski fakultet u Zagrebu kao moguće mjesto studiranja izabrao je 1.161 maturant, dok njih 666 taj studij stavlja na prvo mjesto. Upisna kvota, podsjetimo, znatno je manja, a maksimalno će 300 studenata dobiti priliku studirati na, po mnogima, najprestižnijem medicinskom faksu u državi. Danas je zagrebačka Medicina održala prijemni ispit, po mnogima jedan od najtežih, a mi smo razgovarali s nekolicinom pristupnika koji su nam otkrili svoje dojmove i mišljenja o ispitu.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Medicinski nije popunio kvotu ni nakon jesenskog: Prijemni prošlo 46 kandidata, mjesta je bilo za njih 59

‘Poprilično sam razočarana u sebe’

Maturantica iz Prve gimnazije Varaždin koja je danas pristupila prijemnom ispitu na zagrebačkoj Medicini kaže nam da je, iskreno, poprilično razočarana u sebe jer se prekasno počela pripremati za tako važan ispit. Otkrila nam je još neke dojmove te nas je zamolila da ostane anonimna.

– Meni se ove godine fizika činila teža od kemije, iako je oboje bilo na vrlo sličnoj razini. S biologijom nisam imala prevelikih problema pa mislim da je u usporedbi s drugim godinama prihvatljiva. Jedan veliki problem ispita je vrijeme, iz fizike nisam stigla ni prepisati 12 zadataka zbog čega mi je najviše žao, kazala nam je.

Pohađala je pripreme za maturu i prijemni ispit i to joj je, priznaje, bilo dosta korisno. No ponavlja da je prekasno počela učiti, tek nešto manje od mjesec dana prije prijemnog, pa se nije uspjela dovoljno dobro pripremiti.


‘PRIJEMNI JE TOTALNO SUVIŠAN’

Patricia i Leonarda iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima javile su nam se s kratkim komentarom nakon prijemnog. Ispit je za njih kažu, bio relativno težak, nakon pisanja osjećaju olakšanje, ali i razočaranje. Fizika im je, kažu nam, definitivno bila najteži dio prijemnog, a na kemiji je bilo puno zadataka iz organske kemije. Rezultat bi, kažu nam ove simpatične maturantice, opisale formulom iz fizike (v=v₀+g⋅t) za slobodni pad. Za prijemni kažu da je totalno suvišan te stvara nepotreban stres učenicima.


‘Ima san tu sriću da me Škola za život zaobišla’

Prijemni na zagrebačkom Medicinskom fakultetu danas je pisao i Andro, koji je prije dvije godine završio V. gimnaziju Vladimir Nazor u Splitu. Mišljenja je da je u odnosu na ovogodišnje maturante imao tu jednu vrstu prednosti jer ga tijekom školovanja nisu ‘uhvatili’ novi kurikulumi po Školi za život.

– Ja san u svome srednjoškolskom obrazovanju ima tu sriću da me Škola za život zaobišla te san sa svim potrebnim znanjen pristupia ovom ispitu. Ispit je bia težak, ali rišiv. Zadovoljan san samim prijemnim te nan on zapravo pokazuje razliku između dobrih i odličnih učenika. Osobno, fizika mi je bila najlakša, proizlazi iz mog trenutnog studiranja na FER-u, a kemija najteža, podijelio je s nama Andro svoje dojmove nakon današnjeg prijemnog na Medicini.

Nekoliko zadataka iz kemije, priznaje, uopće nije znao riješiti, iako se za ovaj ispit intenzivno pripremao posljednja dva mjeseca. Vremena je bilo dovoljno, ali kaže nam da je velik broj pitanja imao dvosmislene odgovore, a požalio nam se i da pitanja nisu bila dovoljno precizna. Unatoč tomu, očekuje dobre rezultate.


‘SAMO DA JAVIMO DA JE BILO KAOTIČNO’

Još jedna maturantica koja je htjela ostati anonimna kaže nam da su ona i prijateljica pisale prijemni te nam javljaju da je bilo kaotično.

– Neki bi rekli kao bos kroz trnje. Biologija ok, kemija kritično, a fizika teška katastrofa, kratko su poručile.


‘Jedina pozitivna stvar ovog prijemnog je to što je završio’

Chiara je danas po treći put polagala prijemni na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a ukupan dojam nakon ispita – nema. Nakon ispita je, kaže, potisnula sva pitanja u sjećanje i da ju netko pita sjeća li se i jednog pojedinog, ne bi znala.

– Jedina pozitivna stvar ovog prijemnog je to što je završio. Meni je osobno najteža bila fizika, poprilično teža od prošle godine, a i ostalih godina općenito. Kemija je bila klasična kemija na prijemnom na Medicini, znači organska, organska i samo organska, a biologija je bila solidna samo za moj ukus previše gradiva iz cjeline o evoluciji. Pristupila sam prijemnom već prošle godine i na ljetnom i na jesenskom roku i mogu reći da je kemija, koliko je god i dalje bila zahtjevna, bila lakša od prošle godine, kazala nam je Chiara.

Izdvojeni članak
čitanje prijemni

Prijemni za najpoželjniji studij nije tako strašan kako se čini: ‘Kao da sam došla na kavu kod prijateljice’

Ove godine, iako ‘za dlaku’, očekuje prolazi iz kemije. Prije dvije godine pohađala je, kaže nam, organizirane pripreme koje joj nisu pomogle pa je ove godine odlučila biti nešto pametnija. Chiari se stoga učenje svodilo na rješavanje zadataka i starih prijemnih.

– Nema tu velike mudrosti, ako ne ide, najbolja opcija je potražiti individualne instrukcije gdje će se netko moći maksimalno posvetiti tebi i gradivu koje ti ne ide. Vremena mi je osobno bilo dovoljno jer sam velik broj zadataka pogađala, pa mi na njihovo rješavanje nije otišlo mnogo vremena. Nažalost, očekujem ponovni pad, zahvaljujući ispitu iz fizike, ali tko zna, možda se nešto u svemiru poklopi, pa se ipak dogodi da izvučem minimalni prag, kaže nam Chiara.


PORUKA BUDUĆIM MATURANTIMA

Za kraj je Chiara odlučila nešto poručiti i budućim generacijama maturanata koji će imati u planu upisati Medicinski faks.

– Nikad nije dovoljno rano za krenuti spremati prijemni na Medicini. Ako vam se čini da imate dovoljno vremena, nemate. Krenite odmah i nemojte da vas drugi obeshrabruju ili preplaše. Prijemni nije stvar samo znanja već i dana, situacije, okoline i sreće da li će te više ili manje potrefiti pitanja. I ako padnete, uvijek postoji druga godina, druga šansa, drugi rok ili kao za mene ove godine, drugi fakultet, zaključila je.


Prošle godine drama s prijemnim

Prošle je godine, podsjetimo, prijemni na Medicinskom fakultetu u Zagrebu postao vruća tema u svim medijima nakon što je na ljetnom roku taj ispit prošlo svega 247 maturanata. Obilježilo je to prvi put u, kako su neki mediji pisali, čak 20 godina da zagrebačka Medicina, koja glasi za najprestižniji takav studij u državi, nije popunila upisnu kvotu od 300 mjesta – odmah na ljetnom roku. Praznih je mjesta ostalo 59.

Zbog toga su održali i prijemni, kao i upise, na jesenskom roku, no ni tad im se nije posrećilo jer je svega 46 pristupnika položilo prijemni. Drugim riječima, ni na jesenskom roku Medicinski fakultet nije uspio popuniti kvotu pa je prva generacija studenata u dva desetljeća ostala s 13 nepopunjenih mjesta. Maturanti su se tada žalili da je dio prijemnog sa zadacima iz kemije bio posebno težak.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.