Pretraga

Prijemni za najpoželjniji studij nije tako strašan kako se čini: ‘Kao da sam došla na kavu kod prijateljice’

A- A+

Održavaju se prijemni ispiti za najpoželjniji studij u Hrvatskoj. Maturanti koji žele upisati logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu prošli su procjenu jezično-govorno-glasovnog statusa. Da je riječ o najpoželjnijem studiju dokazuju i posljednji javno dostupni podaci Središnjeg prijavnog ureda, prema kojima je logopedija prvi izbor za 287 maturanata, a mjesta je za njih 50, dok je ukupni broj prijava čak 682. Razgovarali smo s nekoliko maturantica koje su nam ispričale svoje dojmove s prijemnog ispita.

čitanje prijemni

Foto: Fa Barboza, Unsplash

Za upis logopedije nužno je proći prijemni ispit koji se sastoji od procjene jezično-govorno-glasovnog statusa. Logopedija je jedan od najpoželjnijih studija te ga je, prema zadnjih javno dostupnim podacima Središnjeg prijavnog ureda na prvo mjesto stavilo 287 maturanata, a ukupni broj prijava je 682. Svoje mjesto na tom studiju dobit će tek 50 maturanata, tako da im je osobito važno da dobro odrade prijemni.

Kako pobijediti strah od prijemnog

Razgovarali smo s nekoliko maturantica koje su uspješno položile prijemni za logopediju. Lucija, Sara, Nora, Nikol, Paola i Lorena otkrile su nam kako je prijemni izgledao, kako su se pripremale i koje smjerove osim logopedije žele upisati.

Lucija, maturantica III. gimnazije u Zagrebu otkrila je kako ju je bilo strah prije prijemnog jer je jedna maturantica pala prije nje, ali je ipak sve dobro prošlo.

– Meni je prijemni odlično prošao, ispitivačice su bile jako ljubazne i drage. Jedna cura prije mene je pala prijemni zbog boje glasa pa sam bila malo nervozna i uplašena, ali na kraju je sve bilo dobro. Razgovor je tekao vrlo prirodno, pitale su me otkud dolazim, što volim raditi u slobodno vrijeme, u koju sam školu išla, zašto želim upisati baš logopediju i koji mi je to izbor po redu, jesam li se prije susrela s logopedom i znam li što logoped radi. Na kraju razgovora dale su mi papir s nekakvim tekstom o impresionizmu koji sam trebala naglas pročitati. Tekst je imao nekoliko težih riječi, no nije od velike važnosti da se sve savršeno pročita, najviše se prati izgovor riječi tijekom čitanja.

Lucija ima i savjet za sve koji idu na slične prijemne ispite.

– Moj je jedini savjet ostalima da na prijemnom pokušaju biti što prirodniji i opušteniji. Znam da je to teško kada si pod stresom, ali tako će razgovor proći puno bolje, savjetuje Lucija.

Izdvojeni članak
Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, ERF

Objavljen raspored provođenja prijemnog za logopediju, pogledajte što očekivati na toj provjeri

‘Treba se opustiti i slušati upute’

Da je važno opustiti se savjetuje i Nikol, maturantica Ekonomske škole Sisak.

– Ispitivačice su bile ljubazne i pune razumijevanja. Nakon kratkog razgovora o logopediji pročitala sam tekst i nakon toga su mi one rekle da je sve u redu i da upis na studij ovisi o rezultatima državne mature. Prijemni ne traje duže od 10 minuta. Treba se samo opustiti i slušati upute koje daju ispitivačice, poručila je Nikol.

Ljubaznost ispitivačica pohvalile su i druge maturantice. Sari iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru logopedija je prvi izbor, a na popis je stavila i rehabilitaciju na istom fakultetu, logopediju u Rijeci te komunikologiju na Fakultetu hrvatskih studija.

– Prije prijemnog sam bila malo nervozna, ali u trenu kad sam ušla i kad su me profesorice pozdravile nervoza i trema su nestale. Za prijemni se nisam pripremala jer sam smatrala da nemam potrebu. Kad sam ušla u prostoriju predstavila sam se, pričala o sebi te kako provodim slobodno vrijeme. Profesorice su me pitale zašto sam se odlučila za logopediju te ponudile tri teksta da jedan od njih pročitam, nakon tri rečenice su me prekinule i rekle kako ni u slobodnom govoru ni pri čitanju nemam jezično-govorno-glasovnih teškoća. Smatram kako prijemni nije težak i bilo mi je super što su profesorice bile opuštene i pristupačne, rekla je Sara.

Izdvojeni članak
učiteljski fakultet zagreb

Maturanti ‘odradili’ prijemni za Učiteljski, otkrili nam dojmove: ‘Trajao je četiri sata, malo previše’

Važno je informirati se o poslu logopeda

Nora, maturantica Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti u Slavonskom Brodu oduševljena je organizacijom na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Logopedija joj je kao i Sari prvi izbor, a osim toga na popis je stavila komunikologiju i psihologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te rehabilitaciju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

– U usporedbi s ostalim prijemnima na koje sam išla, ovdje je išlo puno brže, stvarno je organizirano. Profesorice su nasmijane, pristupačne, otvorene za pitanja, super je to što te malo zapričaju na početku da se i mi oslobodimo treme. Meni, iskreno nije bilo teško, više je bilo stresa jer sam stalno čitala kako je bilo drugima, a zapravo se nisam trebala uspoređivati jer svi smo drukčiji i ne idemo svi kod istih profesora, kaže Nora.

Za prijemni nije išla na nikakve pripreme, ali ima savjet za sve koji žele upisati logopediju.

– Kod kuće sam u glavi slagala neku priču o sebi, pokušala složiti neke odgovore na pitanja koja su imali kandidati prošle godine. Mislim da je jako važno prije prijemnog pročitati dokument ‘Vodič za upis studenata u 1. godinu preddiplomskih studija’ koji se može pronaći na stranicama fakulteta i istražiti o samom poslu logopeda, savjetuje Nora.

Izdvojeni članak

Maturantice otkrile kako im je prošao prijemni za logopediju: ‘Želim to upisati još od djetinjstva’

Pohvale za ispitivačice

Prijemni je bio ugodno iskustvo i za Paolu, maturanticu Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru koja je imala osobite pohvale za ispitivačice.

– Dočekale su me dvije profesorice sa osmijehom na licu. Prvo su me pitale odakle sam, kako mi je bilo u srednjoj školi, koji su mi hobiji i slično. Stvarno sam imala osjećaj kao da sam došla na kavu kod prijateljice. Tako smo pričale par minuta i onda su mi dale tekst da mi provjere čitanje. To je isto trajalo jako kratko i na kraju su me samo pitale koji po redu izbor mi je logopedija. Pošto je meni prvi, zaželjele su mi sreću da upadnem na fakultet i tako smo se pozdravile. Sve zajedno je trajalo otprilike desetak minuta, ispričala je Paola.

Slično iskustvo imala je i Lorena, koja je završila smjer hotelijersko-turističkog tehničara u Srednjoj školi Krapina.

– Meni je prošlo odlično, na početku su me pitali odakle dolazim, koju sam srednju školu završila te što me je privuklo na njihov fakultet. Čitala sam tekst, prekinuli su me usred čitanja te su rekli kako zadovoljavam sve kriterije te da imam pravilan izgovor. Razgovor je trajao jako kratko. Poželjeli su mi sreću. Žene koje su mi postavljale pitanja bile su simpatične, pristupačne i vedre, ispričala je Lorena.