Pretraga

Medicinski nije popunio kvotu ni nakon jesenskog: Prijemni prošlo 46 kandidata, mjesta je bilo za njih 59

A- A+

Nakon dugog niza godina zbog loših rezultata na ljetnom roku, Medicinski fakultet u Zagrebu prijemni ispit provodio je i na jesenskom roku. Na tom roku studij je moglo upisati 59 studenata. No ta kvota nije popunjena jer je samo 46 kandidata, od njih 174, uspjelo položiti prijemni što znači da je 13 mjesta ove godine na Medicini ostalo prazno.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Kvota na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i ove je godine bila 300 mjesta. Ona zbog loših rezultata prijemnog nije popunjena u ljetnom roku. Tada je 274 pristupnika zadovoljilo kriterije, a na upis se u konačnici odlučio 241 kandidat.

Zbog toga je za jesenski rok ostalo 59 praznih mjesta pa je fakultet nakon niza godina provodio prijemni i u tom drugom roku. Kako doznaje Jutarnji list, na jesenski rok izašla su 174 kandidata, ali samo ga je njih 46 uspjelo položiti pa je nakon jesenskog roka 13 mjesta ostalo nepopunjeno.

Podsjetimo, razredbeni prag na prijemnom iznosi 330 bodova, tj. 55% od ukupno 600 bodova, dok je prag po predmetu 40%, odnosno 16 točno riješenih zadataka.

‘U zadnjih 15-20 godina Medicinski nije održavao jesenski rok’

– U zadnjih 15-20 godina Medicinski nije održavao jesenski rok, ali okolnosti su se promijenile. Mislim da je razlog tome što djeca nisu išla na nastavu uživo, nisu pisali testove i zapravo nisu stekli rutinu, rekla je za Jutarnji list prodekanica Medicinskog fakulteta Jasna Lovrić.

Dodaje kako test traje tri sata i za to vrijeme pristupnici moraju imati koncentraciju, što može biti problem ako nisu zadnjih godinu ili dvije išli na klasičnu nastavu te pisali klasične testove.

– Tri sata koncentracije je zahtjevno. To su prošle generacije uspijevale savladati. Naši ispiti na puno predmeta traju po 2-3 sata. To je također nešto što uzimamo u obzir kada provjeravamo koliko su kandidati spremni za studij, kaže Lovrić za Jutarnji.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Prijemni za Medicinski prošlo samo 247 maturanata, a upisna kvota je 300: ‘I dalje sam u šoku’

Problem niskih pragova na maturi

Prodekanica smatra i da drugi razlog leži u državnoj maturi na kojoj su pragovi spušteni ‘sramotno nisko’. To, ističe, šalje djeci vrlo krivu poruku da s 25 posto položenog ispita mogu dobiti dovoljan i s tim znanjem studirati.

– Morate znati da su naših najboljih stotinu kandidata ove godine jednako dobro napisali prijemni, kao oni od prošle godine i kao oni od prije pet godina. Dakle, mi nemamo problem s onima koji su davno prije odlučili da će studirati medicinu i sami se spremali godinu dana. Problem je s onima koji su nakon mature mislili da mogu u mjesec ili dva naučiti ta tri predmeta, rekla je Lovrić za Jutarnji, dodajući kako su pragovi od 55% na svakom od ispita takvi jer je isti prag na ispitima na studiju Medicine.

Lovrić ističe i da nema razlike u težini ispita u odnosu na prijašnje godine jer ga već desetak sastavlja isti tim nastavnika.

– To su vrlo iskusni nastavnici u znanstveno-nastavnim zvanjima koji provode ispite na svojim katedrama i vrlo dobro mogu odrediti težinu, kaže Lovrić i dodaje kako školama nedostaje nastave uživo te da se ona mora vratiti jer je to jedini put da se gradivo savlada.

Izdvojeni članak
liječnici

Otvorio se novi studij medicine u Zagrebu: Upisuje studente već od jeseni, godina 38.000 kuna

Na HKS-u popunjena kvota

Istodobno, Jutranji piše kako je na novom studiju Medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kvota od 43 mjesta popunjena. Ondje nema prijemnog ispita, ali je uz maturu bilo potrebno proći motivacijski razgovor. Ondje godina studija košta čak 38.000 kuna.

Podsjetimo, za pokretanje tog studija Nacionalno vijeće za znanost prvotno je odbijalo dati suglasnost koja je potrebna za pokretanje, a studiju su se protivili i čelnici četiriju etabliranih medicinskih fakulteta u zemlji – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. No, došlo je do promjene mišljenja.

Medicinski fakultet u Zagrebu potpisao je ugovor o suradnji s Katoličkim sveučilištem, koji nam još uvijek ne žele dostaviti, a Nacionalno vijeće dalo je suglasnost. Tako je prošlog ljeta i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo dopusnicu kao konačno odobrenje pred pokretanje novog programa.

Medicinski fakultet Zagreb
Share via
Copy link
Powered by Social Snap