Pretraga

Medicinski fakultet objavio plan za novu akademsku godinu, dio nastave ide uživo

A- A+

Medicinski fakultet u Zagrebu objavio je dokument s preporukama za izvođenje nastave u okolnostima pandemije koronavirusa. Dok će se predavanja izvoditi i uživo i online, praktične vježbe morat će se odvijati klasično uz prisutnost studenata i nastavnika. Osim toga, preporuča se i da nastavnici zbog kvalitete nastavnog procesa i konzultacije, koliko je god to moguće, drže uživo.

Foto: Pixabay

Medicinski fakultet u Zagrebu do sad je jedini od četiri takva fakulteta diljem Hrvatske koji je objavio detaljne preporuke za nastavu u novoj akademskoj godini.

Praktična nastava ide uživo

Praktični oblici nastave, kako ističu odmah na početku preporuka, izvodit će se uživo. Studenti i nastavnici bit će prisutni na Medicinskom fakultetu, odnosno klinici ili suradničkoj ustanovi gdje će se odvijati praktična nastava. Praktična nastava na medicini posebno je bitna za studente tzv. kliničkih predmeta, što se odnosi na završne tri godine studija.

Predavanja i seminari, ističu dalje, mogu se izvoditi i kontaktno i online, ovisno o tome mogu li se ispoštovati epidemiološke mjere ili ne. Što se tiče konzultacija, Medicinski preporuča svojim nastavnicima da ih zbog kvalitete procesa što više drže uživo.

Sukladno preporukama HZJZ-a i Sveučilišta u Zagrebu, ako se ispiti budu morali izvoditi online, prioritet se daje usmenim ispitima ili ocjenama za pisane referate i seminare, umjesto klasičnih pismenih ispita.

Skraćuju se nastavni satovi

Kako bi smanjili broj dolazaka studenata u prostorije Fakulteta, preporučuje se da se raspored prilagodi potrebama sutdijskih godina ili na način da različite grupe pohađaju praktičnu nastavu iz više nastavnih jedinica u nizu. Maksimalno bi tu trebali imati dvije, odnosno tri jedinice dnevno, uz poštivanje svih mjera.

Osim toga, preporuča se da nastava u susjednim predavaonicama počinje s razmakom od 10 minuta, a planiraju i skraćivanje nastavnog sata na 40, umjesto redovnih 45 minuta. Razmak između dvije grupe studenata, smatra Medicinski, treba biti najmanje 15 minuta kako bi se prostor dobro prozračio. Svi studenti i profesori nose maske, osim onih koji, prema preporukama HZJZ-a, imaju opravdan razlog biti izuzeti od obveznog nošenja maski. Tko spada u tu skupinu, možete vidjeti ovdje.

Nitko s povišenom tjelesnom temperaturom, kao ni drugim respiratornim simptomima, ne bi smio ulaziti u prostorije Fakulteta. Ako je studentu izrečena mjera samoizolacije, a postoji dio praktične nastave koji se ne može nadoknaditi online putem, nadležni će prodekan sukladno epidemiološkoj situaciji utvrditi uvjete pristupanja praktičnom ispitu ili drugoj praktičnoj aktivnosti.

Na Fakultetu će biti postavljeni dispenzeri s dezinfekcijskim sredstvom, potrebno je voditi adekvatnu higijenu prema uputama HZJZ-a, a studentima će se mjeriti temperatura. Sve detaljnije informacije možete saznati u dokumentu ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [508.66 KB]