Pretraga

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Lašćina

A- A+


Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Agronomija

Nakon kraće pauze nastavili smo s našom turnejom po zagrebačkim menzama. Ovog puta posjetili smo jedan od najnepristupačnijih studentskih objekata, dom na Lašćini. Specifična menza ovog izoliranog zagrebačkog doma nas je iznenadila u mnogočemu. Ne možemo reći da smo ostali gladni, no definitivno nismo bili oduševljeni.

Početkom ovog tjedna na meti naše kritike našla se najnepristupačnija menza u Zagrebu, ona u kojoj se hrane stanovnici doma na Lašćini. Nakon što sa Maksimirske otpješačite uzbrdicom cirka 15 minuta, osjećate se vjerojatno kao Frodo na putu u Mordor. A kad vas ni živog ni mrtvog na 50-ak metara od prostorija menze zapahne miris ulja, znate da ste nadomak svojem cilju. Ono što vas unutra čeka nije usporedivo ni s jednom drugom menzom koju smo do sada posjetili.

Bogat izbor, ali hrana neukusna

Za ručak se na meniju našla vrlo široka ponuda te ste mogli odabrati između kobasica, junetine i svinjetine te variva. Uz to ste mogli dobiti pomfrit, povrće i dvije vrste salate, čokoladice, pudinge i kolač. Oduševljenje je ipak vrlo brzo splasnulo. Odlučili smo kušati kobasice, varivo te svinjski odrezak s pomfritom.

Varivo od ričeta je bez premca bilo najukusnije od sva tri obroka koja smo kušali, no i ono je imalo jednu začkoljicu – nije bilo od ričeta već od graha. No zanemarimo li tu činjenicu, bilo je sasvim ukusno. Druga dva jela su imala mnogo više mana. Svinjski odrezak je bio mlak, masan i vrlo nezačinjen, ukratko gotovo nejestiv. Dodate li tom gnjecav pomfrit jasno je da ovim obrokom nismo bili zadovoljni.

Kobasice su pak mnogo više obećavale i zapravo nisu bile neukusne, no imale su jednu veliku manu. Skrivale su znatnu količinu košćica i hrskavica kojima zaista nije mjesto u kobasicama. Ukusne, ali opasne, zaključio je kušač.

Uzmemo li sve ovo u obzir, valja zaključiti da je kvaliteta hrane znatno lošija no što bi se očekivalo na prvi pogled.

Ocjena: 4/10

Izdvojeni članak

Nemamo menze pa moramo jesti po pekarama

Kaos sa uzimanjem hrane i objedovanje u kino dvorani

Iako to inače namamo praksu u poglavlje ambijenta ovog puta smo ubacili i crticu o načinu na koji se uzima hrana u ovoj menzi. Naime, sistem na kojem funckionira Lašćina je iznimno zbunjujući. Prvo na blagajni naručite što želite jesti, a onda s računom lutate do jednog od tri pulta s hranom i pićem koji su razmješteni u tri različite prostorije. Na jednom pultu možete uzeti hranu ako ste naručili meni, na drugom ako ste naručili ostalu hranu iz ponude, a za šankom uzimate piće. 

Ako ste prvi put u ovoj menzi za snalaženje će vam biti potrebna karta i kompas.

Ni ostale komponente ugođaja nisu za pohvalu. Osim što većina studenata jede u prenamjenjenoj kino dvorani, osoblje je prilično nabrušeno i nesusretljivo prema korisnicima. Sve u svemu ambijent nije nešto što će vam ostati u lijepom pamćenju kod ove menze.

Ocjena: 4/10

Gužve nema, ali možda ćete čekati da se blagajnica pojavi

Kako menza služi hranu u dugim vremenskim periodima, pretpostavljamo da gužva nije veliki problem. Mi smo odmah došli na red jer ispred blagajne nije bilo gotovo nikoga. Jedini je problem bio to što nije bilo ni blagajnice pa smo dotičnu gospođu čekali 5,6 minuta, a kad se udostojila doći na brzinu je riješila desetak okupljenih.

Što se mjesta u blagavaonicama tiče, njega ne fali iako prostora nema previše. Kapaciteti odgovaraju zahtjevima doma.

Ocjena: 8/10

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Cvjetno naselje

Čistoća sasvim prihvatljiva

Ništa spektakularno lašćinska menza nije ni po pitanju čistoće, a je situacija sasvim prihvatljiva. Brojni zaposlenici stanje drže pod kontrolom, a i studenti su disciplinirani pa nema većih zamjerki na ovu kategoriju. Čisto posuđe i pribor za jelo te uglancani stolovi su ono što se jednostavno očekuje od ustanove koja hrani studente.

Za zaključiti je da Lašćina ovdje zaslužuje prolaznu ocjenu.

Ocjena: 7/10

Nije vrijedna truda

Što se tiče dodataka teško da išta možemo izdvojiti što bi ovoj menzi donijelo dodatne bodove. U šali smo tek zaključili da je jedini bonus što dok iz grada stigneš u menzu potrošiš dovoljno kalorija da ne moraš brinuti za liniju.

Dojma smo da se, osim ako ne živite u domu na Lašćini, odlazak u ovu menzu ne isplati. Predaleko je i teško je do nje doći, a ne nudi ništa što bi vam moglo biti motiv da dođete gore. Držite se menzi u gradu i ne penjite se na Lašćinu ako ne morate.

Ukupna ocjena: 23/40 (43)