Pretraga

Nemamo menze pa moramo jesti po pekarama

A- A+

 

U svakom stadiju školovanja djeci je potrebna zdrava i uravnotežena prehrana, a trenutno najugroženiji upravo su srednjoškolci. Od vrtića, preko nižih i viših razreda osnovne škole, djeci i učenicima omogućen je topao obrok, a čak i studenti jedu kuhano u menzi. Ipak, učenici srednjih škola ovise o obližnjim pekarama i kioscima na kojima često kupuju suhu i nezdravu hranu pod odmorima. Da se nešto u srednjoškolskoj prehrani mora promjeniti, zaključili su sudionici okruglog stola “Prehrambene navike mladih i problemi pravilne prehrane u srednjim školama”.

Već petu godinu za redom učenici Upravne i birotehničke škole u Zagrebu organiziraju mliječni dan, kako bi skrenuli pozornost na lošu prehranu srednjoškolaca. Ove godine u sklopu mliječnog dana organiziran je i okrugli stol, kojeg je za učenike i posjetitelje predvodila prof. Đurđica Vukmanović.

Da učenicima u srednjoj školi treba topla i zdrava hrana, potvrdili su i oni sami. Srednjoškolka Lucija rekla je kako je to odlična ideja: “Bolje je jesti kuhani obrok, jer je to zdravije. Ovako pola dana ovisimo o suhim pecivima.” Njezin razredni prijatelj Blaž se slaže s tom tezom, no također ističe kako ni drugdje nije bolje: “Bio sam par dana u Poljskoj. Oni imaju kantinu, kao i mi, ali i trgovinu. Također jedu samo suhu hranu.” 

Unatoč zaključcima kako prehrana većine srednjoškolaca ne zadovoljava njihove dnevne potrebe hranjivim tvarima, hoće li se prehrana u srednjim školama mijenjati još nije poznato, jer na ovoj radionici nije bio nitko iz nadležnog ministarstva, prenosi net.hr.