Pretraga

Milanović pred rektorima koji su bili na skupu HDZ-a: ‘Neki događaji sa sveučilišta mi se ne sviđaju’

A- A+

Na proslavi Dana Sveučilišta u Zadru, gdje su bila i dvojica rektora koja su nedavno prisustvovala skupu HDZ-a, predsjednik Zoran Milanović napomenuo je da se na nekim sveučilištima događaju stvari koje mu se ne sviđaju, zbog uplitanja politike. Smatra da je to loše i upozorenje kako se treba ponašati. Zadarski rektor Josip Faričić kazao je da su u aktualnom trenutku demografskog propadanja Europe bitne društvene i humanističke znanosti kao i ‘naši helenistički i kršćanski korijeni, usmjerenost na bližnje i činjenje dobra’.

Rektori i Zoran Milanović | foto: Sveučilište u Zadru

Dan Sveučilišta u Zadru proslavljen je u ponedjeljak svečanom sjednicom. Na njoj su prisustvovali, između ostalih, i rektori koji su se nedavno našli u fokusu javnosti jer su sudjelovali na saboru HDZ-a. Riječ je o splitskom rektoru i predsjedniku Rektorskog zbora Hrvatske Draganu Ljutiću te osječkom rektoru Vladi Gubercu. Među prisutnima bila je i bivša zadarska rektorica Dijana Vican.

Milanović pred rektorima sa skupa HDZ-a rekao kako mu se ne sviđa miješanje politike u sveučilišta

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je manji broj studenata prilika za kvalitetniji rad. Objasnio je da zna kako je duhovnost za naš narod važnija i da je nacija puno više od zgrada, no da znanost i objektivnost jamče kvalitetu.

– Sveučilišta su elitna mjesta. Kada sam spomenuo broj smanjenja studenata kao nešto dobro padaju mi na pamet sveučilišta u Americi gdje nijedno nema više od 20.000 studenata što je puno manje od zagrebačkog i sveučilišta u javnom vlasništvu, i to je jedna pretpostavka kvalitete uz sve druge stvari koje trebaju biti ispunjene. Na tim sveučilištima događaju se neke stvari koje mi se ne sviđaju, a koje služe kao upozorenje što se događa kada se politika i sveučilište, bilo to privatno kao u Americi, a posebno javna sveučilišta u kojima se ona počinje prožimati. To su loše stvari i upozorenje za nas kako se trebamo ponašati, kazao je Milanović, prenosi AntenaZadar.hr.

faričić i milanović

Zadarski rektor Josip Faričić i Zoran Milanović | foto: Sveučilište u Zadru

Milanović je napomenuo i da su sveučilišta autonomna od vanjskih utjecaja, financijskih reketa i stranačkih interesa. Smatra da je odsustvo stranačke politike na sveučilištima koja su javno dobro elementarna pretpostavka očuvanja politike. Zadarski rektor Josip Faričić naveo je da ono što je stalno je mijena, ali da mijenjajući se neće gubiti osnovne identitetske odrednice. Gledat će na, kako je naveo, ne samo otoke, more i obalu, već i na zaobalje.

– U aktualnom trenutku demografskog propadanja Europe, pitanje je na kojim vrijednostima možemo graditi zajednicu u kojoj živimo. U takvim okolnostima bitne su nam društvene i humanističke znanosti, kao što su bitni naši helenistički i kršćanski korijeni, usmjerenost na bližnje i činjenje dobra. Imamo veliku odgovornost u involviranju sveučilišnih kampusa u život zajednice. Prostorni i materijalni resursi su važni u osiguravanju boljeg standarda za profesore i studente, ali čovjek i dalje mora biti na prvom mjestu, istaknuo je Faričić.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zadru dobit će novu zgradu: Nakon pritvora se prvi put u javnosti pojavila i bivša rektorica

‘Nakon obnove 2002. godine sveučilište kroči novim putevima, ali se ne smije odricati svoga korijenja’

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je da je zadarsko sveučilište uvijek bilo nosilac kritičke misli koja je važna za razvoj grada i društva. Na svečanoj sjednici dodijeljena su i počasna zvanja professor emeritus Ingi Tomić-Koludrović, Borisu Dželaliji i Juri Zovku.

– Mnogi istaknuti pojedinci studirali su na njemu. Što bi danas hrvatska književnost bila bez Ivana Aralice, čija diploma nosi broj jedan, jer je prvi na njemu diplomirao, što bi bila bez Luke Paljetka, Jakše Fiamenga, Ante Tomića, bez svih onih žena, studentica i profesorica koje su ga gradile? Nakon obnove 2002. godine sveučilište kroči novim putevima, ali se ne smije odricati svoga korijenja. Ne smijemo zaboraviti na poniznost, skromnost i ljubav, uvažavajući druge i ponoseći se rezultatima svojih kolega. Studente pritom ne smijemo gledati samo na one koje poučavamo, nego kao ljude koje ćemo pripremiti za tržište rada i život koji ne ovisi samo o plimama i osekama tog istog tržišta rada, zaključio je zadarski rektor Faričić.