Pretraga

Sveučilište u Zadru dobit će novu zgradu: Nakon pritvora se prvi put u javnosti pojavila i bivša rektorica

A- A+

Sveučilište u Zadru je upoznalo javnost s planovima za obnovu bivše Tehničke škole u kojemu će imati svoj novi prostor. Tamo će smjestiti dva sveučilišna centra. Arhitekti su predstavili ideju o otvorenom prostoru s vijencem od živog bilja koje će u sklopu prakse izgraditi studenti. Pažnju je zaplijenila i bivša rektorica Dijana Vican. Bilo je ovo njezino prvo pojavljivanje u javnosti nakon pritvora zbog sumnjivih radnji u izgradnji studentskog doma.

Foto: Sveučilište u Zadru

Nakon što je Zadarska županija prepustila Sveučilištu u Zadru obnovu stare Tehničke škole, ova institucija visokog obrazovanja mogla je zadovoljno trljati ruke radujući se novom prostoru. Ovog je tjedna konačno i predstavljeno idejno rješenje projekta nazvanog ‘Citadela Nova – rekonstrukcija i dogradnja radioničkog dijela stare tehničke škole’ u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Rješenje potpisuje tim iz Studija Marina projekt 2020. pod vodstvom akademika Nikole Bašića. Riječ je o arhitektu koji potpisuje i poznati zadarski ‘Pozdrav suncu’ i morskih orgulja. Akademik je naveo da je ovom poslu pristupio ‘s velikom dozom respekta i gotovo straha’ jer je područje u bliskom kontaktu sa spomenikom pod UNESCO-ovom zaštitom.

– Morali smo promišljati o nečem novom što mora kontinuirati tu urbanu kulturu. Ovo je bila šansa da se Sveučilište u prostoru Grada uprisutni u onom svom sadržaju i misiji, a to je inkluzija sa svojom zajednicom. Svi prostori koje je  Sveučilište ranije naslijedilo su u pravilu introvertni, zatvoreni i teško podesni za nekakve transformacije kakvo zahtijeva suvremeno vrijeme. Zato je taj novi prostor bio prilika da se ostvari sadržaj koji će biti ekstrovertan, tako da se kroz njega poput nekog metaforičkog konektora ostvari čvrsta veza između grada i sveučilišta. Kad se ova slika stavi na razglednicu, na nju neće biti potrebno napisati ‘Pozdrav iz Zadra’. ustvrdio je Bašić, prenosi 057.info.hr.

Dizajn novog prostora: Hidroponske biljke uzgajati će sami studenti

Na predstavljanju je istaknuto i da se ova secesijska zgrada bivše Tehničke škole u prošlosti koristila za radionice i praktičnu nastavu. Prema planovima sveučilišta, nova će zgrada na jedan način, biti ‘između povijesne jezgre, odnosno starog urbanog tkiva i transformacija koje su se uz njega događale, često ne uvijek i najsretnije’.  Arhitekt Zvonimir Bušić je okupljenima detaljnije predstavio cijeli prostor. Kao jedna od zanimljivih intervencija, istaknula se ovojnica od hidroponski uzgojenih biljaka.  Kao prepoznatljivi znak sveučilišna, na jednoj strani ovojnice će biti izvedena njihova rozeta. Osim vizualne estetike, to će biti i prilika studentima mediteranske poljoprivrede za malo praktične nastave. Prostor će biti otvoren i imati terasu za zasađenim crnikama. Predvođen je i prostor za boravak na otvorenom.

Predstavljenim planom, bio je i više nego oduševljen i Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru,. U obnovljenoj zgradi će se smjestiti dva sveučilišna centra. No, mjesta će se naći, prema planovima i za širu društvenu i gospodarsku zajednicu. Istaknuo je da Sveučilište obnovu ovog kompleksa promatra u okviru i drugih strateških projekata i aktivnosti koje provode.

– Bivša uprava na čelu s rektoricom Vican odlučila je napraviti iskorak i krenuti u postupnu realizaciju projekata koji se odnose na obnovu brownfield lokacija i početak kompleksnijeg ostvarenja Novog kampusa. Ta su nastojanja urodila ostvarenjima kao što su novi studentski dom, obnova tehničke škole ali i pripremom dokumentacije za neke druge aktivnosti. Jedna od njih je prenamjena vojarne na Molatu u svrhu realizacije Arhipelogos, koju je začeo prof. Vladimir Skračić, a u upravi vodio tadašnji rektor Ante Uglešić. To svjedoči o kontinuitetu vizije ustanove, kroz njezinu internacionalizaciju i nastojanje da se uz osnovni znanstveni rad angažira i na dobrobit šire zajednice, prisjetio se i pobrojao rektor Faričić.

Izdvojeni članak
Otvorenje bivše Tehničke škole u Zadru

U bivšu srednju školu useljavaju studenti, na otvorenju zgrade pojavili se Plenković i Fuchs

Prvo pojavljvanje Vican nakon pritvora

Govoreći o bivšoj rektorici Dijani Vican koja je, prema riječima njenog nasljednika Farčića, odlučila napraviti iskorak u obnovi, zanimljivo je i da se ona pojavila na predstavljanju ovog projekta. Kako ističe Zadarski.hr, ovo je njena prva pojava u javnosti nakon izlaska iz pritvora. K tome se u problemima sa zakonom našla upravo zbog graditeljskih pitanja.

Kao što smo ranije pisali, Vican je provela mjesec dana u istražnom zatvoru te je puštena u studenom prošle godine. USKOK ju je teretio da je na zahtjev nekadašnje Josipe Rimac, danas Pleslić, zaustavila naplatu garancije građevinskoj tvrtki koja se javila na natječaj za izgradnju studentskom doma. Studentski dom je trebao svoju gradnju započeti 2019. godine, ali je postupak bio odgođen. Sama Vican je odustala jer nije imala kompletnu dokumentaciju.  Ipak, dom je otvoren 2022. godine, za što je naposljetku iskeširano 95 milijuna tadašnjih kuna. Svojim zlouporabama položaja, naveo je tada Uskok, bivša rektorica je sveučilište oštetila za 1,45 milijuna kuna. Iako je Vican na slobodi, još se čeka sudski rasplet njenih optužbi.