Pretraga

Ministar Fuchs traži očitovanje Geodetskog faksa: Ne može, kaže, narediti ostavku dekana

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs novinarima kaže da nema dodatnih saznanja o policijskim izvidima na Geodetskom fakultetu. Policija je tamo došla, podsjetimo, nakon otkrića Telegrama o dvama luksuznim vozila koji se koriste u privatne svrhe. Fuchs kaže da se s nabavkom tih vozila sve čini u redu, no da je predmet istrage zasigurno jesu li se vozila koristila u skladu s propisima, za potrebe projekta i poslovanja, ili i u privatne svrhe. Njegovo je Ministarstvo zatražilo očitovanje odu prave Geodetskog fakulteta na čijem je čelu dekan Almin Đapo.

minista radovan fuchs

Ministar Radovan Fuchs
Screenshot: RTL

Geodetski fakultet kupio je dva dosta dobra auta – Land Rover i Ford Ranger – te motorni brod Mirakul 30, za gotovo milijun i pol kuna, odnosno nešto manje od dvjesto tisuća eura. Novci su to iz javnih sredstava, pribavljeni iz fondova Europske unije. Trebali su ih koristiti za istraživanje, no, izgleda, da to nije slučaj. Kako je otkrila Dora Kršul, novinarka portala Telegram, dvojica zaposlenika u privatne su svrhe, bez odgovarajuće naljepnice koja tu mora propisa radi biti, vozila su dva automobila i parkirala ih na svojim kućnim adresama.

Zbog toga je na Geodetski fakultet ekspresno, brže no ikad i u jednom slučaju iz akademije prije, upala policija. Po nalogu europskog javnog tužitelja izuzimali su dokumentaciju iz projekata unutar kojih su nabavljeni automobili i motorni brod zanimljivog izgleda. Sad je sve komentirao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Fuchs tražio očitovanje od Geodetskog fakulteta

Kako prenosi portal HRT-a, ministar je u četvrtak medijima rekao da nema dodatnih informacija oko izvida na zagrebačkoj Geodeziji.

– Mi smo kao Ministarstvo uputili upit da nam se Geodetski fakultet očituje. Automobili i brodovi su kupljeni u okviru dva različita projekta. Nadzor nad regularnošću trošenja radi SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje) i koliko znam do okončanja projekta nije bilo nikakvih primjedbi. To je sve odobreno i projekt je završen, kazao je Fuchs novinarima nakon Vlade, rekao je Fuchs, prenosi HRT.

Vozila su nabavljena u sklopu projekta gdje je Geodetski fakultet, potvrdio je Fuchs, bio jedan od partnera. Brodovi su kupljeni iz projekta koji je financiran iz operativnog programa, vrijednosti nešto manje od milijun eura, prenosi HRT, a išao je kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Prema informacijama koje ima ne vidi prekršaje, kaže, u samoj nabavci projekta.

Izdvojeni članak
dvojica policajaca ispred sivog land rover discovery sport auta, ilustracija

Konačno se i to dogodilo: Nakon afere s Land Roverom i luksuznim brodom, policija upala na Geodetski faks

‘To ide svakome na dušu’

Drugi par rukava je, dodao je ministar, način na koji se ta vozila koriste i jesu li se koristila u skladu s propisima. Na novinarski upit je li moralno koristiti vozila u privatne svrhe i treba li netko za to odgovarati poručio je da nije u redu ako je bilo zlorabljenja. Ako se to uistinu događalo, kazao je ministar Fuchs, ‘to ide svakome na dušu’. U konkretnoj situaciji u Ministarstvu, kaže, ne znaju je li toga bilo.

– To moramo vidjeti u očitovanju, netko će morati obrazložiti zašto i na koji način je netko koristio, ako je koristio ta vozila u neke druge svrhe, a ne isključivo istraživačke i poslovne i da li je za sve to skupa postojala suglasnost i odobrenje čelnih ljudi, dodao je Fuchs, prenosi HRT.

‘Ne mogu narediti ostavku dekana, ali…’

Ako se i utvrdi u postupcima da su vozila korištena u privatne svrhe, on kao ministar, kazao je Radovan Fuchs, prenosi HRT, ne može tražiti ostavku dekana Geodetskog fakulteta.

– Prvo bi se nešto takvo trebalo riješiti unutar samog sveučilišta, a ja ne mogu narediti niti zatražiti ostavku nekog dekana, kazao je ministar,

No, dodao je da ipak može poslati moralnu poruku.

– Moralno poručujem da ukoliko se takve stvari događaju, da se ljudi moralno ponašaju, rekao je.