Pretraga

Konačno se i to dogodilo: Nakon afere s Land Roverom i luksuznim brodom, policija upala na Geodetski faks

A- A+

Geodetski fakultet kupio je dva auta – Land Rover i Ford Ranger – za istraživanja, a privatno ih voze dvojica zaposlenika. Parkiraju ih na svojim adresama i ujutro u njima idu na posao. Faks je onda kupio i brod Mirakul 30, dosta interesantnog izgleda, također za istraživanja. Na to je otišlo gotovo milijun i pol kuna, odnosno nešto manje od dvjesto tisuća eura – javnog, europskog novca. To je sve otkrio Telegram, a kako se radi o EU novcu, ekspresno je, nikad brže, reagirala i policija koja je jučer upala na Geodetski faks i tamo provela više sati.

dvojica policajaca ispred sivog land rover discovery sport auta, ilustracija

Ilustracija: Unsplash | Youtube screenshot; Car Synergy UK

 

Policija je danas upala na Geodetski fakultet, njihovu privremenu zgradu na Savskoj cesti u Zagrebu. Ekskluzivno je to doznala Dora Kršul, novinarka Telegrama koja je ovih dana objavila dva frapantna, istraživačka članka o autima i luksuznom brodu koji je taj faks kupio europskim, javnim novcem.

Kupili dva auta, privatno ih voze zaposlenici

Geodetski je fakultet, konkretno, novcem pribavljenim iz EU fondova kupio dva automobila – Ford Ranger i Land Rover – sve kako bi ih koristili za terenska istraživanja. Kako su iz uprave faksa kazali Telegramu, trebali su im takvi automobili jer ponekad provode ispitivanja na terenima koja nisu pristupačna običnim vozilima. Ta su dva automobila koštala 624.500 kuna, odnosno oko 82.935 eura.

To uopće ne bi ni bila vijest da nije sljedećih dviju, očigledno spornih okolnosti. Prva je ta da su prilikom nabave s Geodetskog fakulteta, kada su uzimali automobile, bili nevjerojatno specifični. Za Land Rover su, tako, specificira novinarka Telegrama, tražili da ima kožna sjedala i da bude, pazite sad, sive boje s efektom. Javio im se, tako, samo jedan ponuđač. Druga okolnost je ta da automobile, koji su navodno namijenjeni istraživanjima o sprječavanju prirodnih katastrofa, kako podcrtava Telegram, i privatno voze dva zaposlenika faksa – profesor Boško Pribičević i stručni suradnik Robert Rodbinić. Pribičević vozi Land Rovera, a Rodbinić Ford Rangera.

Telegramovi reporteri su sve te navode provjerili na terenu pa se i uvjerili da dvojica zaposlenika uredno na svojim privatnim adresama parkiraju navedene automobile, njima se voze na posao, a pritom, nemaju naljepnice koje trebaju imati kao automobili kupljeni za projekt, europskim novcem. Stavljaju ih, kako podcrtava Telegram, tek nakon upita koje su dobili od novinarke. No, to nije jedina stvar. Geodetski fakultet, kako Kršul piše u drugom tekstu za Telegram, kupuje i Mirakul 30, brod dosta interesantnog izgleda, također za istraživanja.

U nabavi su gotovo u milimetar precizni pa im se javlja samo jedna firma, Grginich yachts, koja im taj brod prodaje za 598.750 kuna, odnosno oko 79.515 eura. Poslije su potrošili još 195.000 kuna, odnosno oko 25.896 eura da bi dodali opremu na brod, kako bi s njim mogli vršiti određena ispitivanja. Stručnjaci s kojima razgovara Telegram kažu im da je neobično da se takav brod kupuje za takvu vrstu istraživanja kakva Geodetski provodi u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo.

Izdvojeni članak
bivši dekan Damir Sekulić u okruglom okviru, u pozadini sportsko igralište

Opet dramatično na splitskom KIF-u: Razriješili dekana, a on kaže da je sam odstupio

Policija nikad nije ovako ekspresno reagirala

Epilog ove priče, barem njegov početak, odvija se jučer, kada, kako piše Telegram, ispred privremene adrese Geodetskog fakulteta na Savskoj cesti, više sati stoji parkiran neoznačeni policijski automobil. Policijsku službenici tamo su, podcrtava novinarka, očigledno stigli po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, koji je inače zadužen za nadzor nad potrošnjom sredstava iz EU fondova.

Iz MUP-a, ipak, Telegramu nisu mogli potvrditi ovu informaciju. Kako piše taj medij, samo su im kratko poručili da je policija dužna voditi brigu o tajnosti izvida koje provodi. Iz tog razloga, rekli su službeno novinarki, ne mogu ni potvrditi ni demantirati policijsko postupanje. Akademska javnost ne pamti kada je, zbog napisa o aferama na nekom domaćem fakultetu, policija ovako ekspresno izašla na teren kao što je to u slučaju Geodetskog fakulteta.

Copy link
Powered by Social Snap