Pretraga

Ministar najavio rješenje za problem 55.000 studenata stručnih studija: Zakon ide u hitni postupak

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je rješenje problema u kojem se našlo 55.000 studenata stručnih studija. Izmjene Zakona koje definiraju, među ostalim, i razinu njihovih kvalifikacija, uputit će u hitnu proceduru te je istaknuo da se nada kako će do kraja kalendarske godine sve biti odrađeno.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Ustavni je sud u ožujku ukinuo odredbe tog Zakona koje na iste razine, šest i sedam, stavljaju sveučilišne i stručne preddiplomske i diplomske studije. Njihova odluka stupa na snagu, odnosno odredbe se ukidaju 1. siječnja 2021. Do tog je roka potrebno donijeti izmjene Zakona kako kvalifikacije 50.000 već diplomiranih alumnija stručnih studija i oko 55.000 aktivnih studenata ne bi bilo dovedene u pitanje.

Izdvojeni članak

Što će biti s diplomama 55.000 studenata? Ministarstvo još uvijek nema konkretan odgovor

Ministar Fuchs: ‘Tražit ćemo hitni postupak za donošenje Zakona’

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas je komentirao izmjene i dopune Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Rekao je da su promjene sukladno odluci Ustavnog suda donesene. Dokument s izmjenama Zakona treba uputiti vladinom Uredu za zakonodavstvo nakon čega treba proći još par koraka do javne rasprave u Saboru, piše N1.

– Tražit ćemo hitni postupak za donošenje Zakona od kraja ove kalendarske godine, nadam se da će to biti tako, rekao je Fuchs novinarima i napomenuo da su sve diplome, uključujući i one studenata stručnih studija, donesene i važeće po drugim propisima.

Podsjetimo, Ustavni je sud odluku o ukidanju odredbi Zakona o HKO-u donio nakon već druge po redu tužbe zagrebačkog rektora Damira Borasa i četiri pravna fakulteta. Sud je zakonodavcu zamjerio što je, stavljanjem stručnih i sveučilišnih studija na istu razinu – šestu, odnosno sedmu – tek djelomično ispunio njihove upute.

Bivša resorna ministrica Blaženka Divjak pripremila je dokument s izmjenama i dopunama Zakona gdje je predvidila minimalne promjene, no dostatne za udovoljenje zahtjevima Ustavnog suda. Prema zamisli njene administracije, stručni i sveučilišni studiji bili bi i dalje na istim razinama, no dodakle bi se kratice koje razliku stručne i sveučilišne kvalifikacije. Tako bi šesta razina imala 6.sv za sveučilišni i 6.st za sturčni, a sedma razina 7.sv za sveučilišni i 7. st za stručni studij.

Što se tiče pandemije, Fuch kaže da je sustav stabilan

Kako prenosi N1, ministar Fuchs odgovarao je i na pitanja novinara vezana uz pandemiju koronavirusa i trenutno stanje u školama, kao i o eventualnom prelasku na online nastavu.

– Obrazovni sustav je stabilan, broj je na 0.2% pozitivne djece. Dok možemo i smatramo da je u školama situacija u redu, preporučujemo nezatvaranje i neprelazak na online nastavu. Najbolja opcija je da škole ostanu otvorene koliko je moguće. Tehnički nije problem to izvesti, ali učinak te mjere na ukupnu epidemiološku situaciju će biti vrlo mali ili beznačajan, kazao je Fuchs.

Osim toga, istaknuo je da Ministarstvo razmišlja o novim preporukama prema kojima bi svo osoblje u školama nosilo maske kao i o organizaciji prijevoza da nema gužve u tramvajima i autobusima.

– To bi se moglo bolje odraziti nego prelazak na online nastavu, rekao je Fuchs.