Pretraga

Ministar se zbog medicine na Katoličkom sveučilištu sastaje i s Bozanićem, a detalja o studiju – nigdje

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ovih se dana sastao s kardinalom Josipom Bozanićem, a jedna od tema razgovora bio je i novi studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Detalje razgovora nismo uspjeli saznati što, zapravo, uopće ne čudi s obzirom na veo tajne oko pokretanja spomenutog studija.

slijeva nadesno: rektor Tunjić, Božo Pavičin, Radovan Fuchs, Josip Bozanić foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Koncem ovog tjedna objavili smo da se ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sastao sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. Razgovarali su o nekolicini tema među kojima se našao i novi studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koji je zeleno svjetlo ministra u obliku dopusnice za rad dobio još ljetos.

Ne znamo detalje

Nedugo nakon saznanja o sastanku kontaktirali smo Ministarstvo znanosti te ih upitali da nam pojasne o čemu su točno Fuchs i Bozanić razgovarali kad je u pitanju medicina na Katoličkom sveučilištu. Zanimali su nas, dakle, detalji. No sve što smo dobili iz kabineta ministra Fuchsa jest da su razgovarali o tome kako je spomenuti studij dobio pozitivnu ocjenu Agencije za znanost i visoko obrazovanja te odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost pa temeljem toga dobio i dopusnicu Ministarstva.

Iako od Ministarstva nismo dobili odgovor o detaljima tog razgovara, zaista je moguće da su ministar i kardinal o postupku dobivanja dopusnice razgovarali nadugo i naširoko. Moguće je jer, kao što smo detaljno izvještavali, taj je postupak bio sve samo ne uobičajen. Nacionalno vijeće prvo je u listopadu 2019. godine odbilo dati odobrenje za medicinu na Katoličkom, navodeći više argumenata, od kojih je jedan bio da imamo dovoljno diplomiranih liječnika i da nam ih više, bez jasne strategije potreba zdravstvenog sustava, jednostavno ne treba. Osim toga detaljizirali su prostorne, kadrovske i kliničke uvjete Sveučilišta kao problematične.

No, već u lipnju 2020. Nacionalno vijeće mijenja mišljenje pa HKS dobiva odobrenje za studij medicine i nedugo nakon, slijedom okolnosti, i dopusnicu za rad Ministarstva znanosti i obrazovanja. Detaljno smo izvještavali i o tome kako su neki argumenti Nacionalnog vijeća iz listopada, poput onoga o neopravdanosti novog studija, jednostavno nepobitni, no to na koncu očito nije prevagnulo na štetu Katoličkog sveučilišta.

Izdvojeni članak
liječnici

Medicinski ipak podržao medicinu na Katoličkom sveučilištu, potpisali sporazum koji ne žele pokazati

Misteriozna suradnja

Još jedna zanimljiva okolnost dopusnice za medicinu na Katoličkom je i potpisivanje sporazuma o suradnji između tog sveučilišta i zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Iako su se dekani četiri etablirana medicinska faksa u Hrvatskoj – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku – na samu ideju pokretanja novih studija medicine žestoko usprotivili na svojoj konferenciji, u nekom je trenutku prošle godine, nedugo nakon potresa koji je oštetio zgrade Medicine, došlo do promjene mišljenja.

Tako je koncem svibnja prošle godine potpisan spomenuti sporazum o suradnji, a na što se on točno odnosi još uvijek ne znamo. Do dokumenta tog sporazuma pokušali smo doći višestrukim pisanim upitima pa čak i putem zahtjeva za pravo na pristup informacijama. Hrvatsko katoličko sveučilište suglasno nam je bilo dostaviti taj dokument ukoliko dobiju pisanu suglasnost Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Medicinski je pak govorio da im treba suglasnost Katoličkog sveučilišta, jer je sporazum bilateralan.

Više puta u nekoliko smo mjeseci slali upite upravi Medicinskog faksa i još uvijek aktualnom dekanu Marijanu Klarici. Upoznali smo ga s korespondencijom portala srednja.hr i Katoličkog sveučilišta te ga, u nekoliko ponovljenih pisanih upita, zatražili da nam dostavi dokument sporazuma. No, to se nije dogodilo, tako da ni danas, gotovo godinu dana nakon što je HKS dobio dopusnicu za medicinu još uvijek ne znamo kako će izgledati studij, tko će i gdje izvoditi nastavu, a na koncu ni kada će krenuti prva generacija studenata. Jedino što možemo pretpostaviti je da se neće upisivati ove godine, jer studija medicine HKS-a još nema u sustavu Postani student.