Pretraga

Medicinski ipak podržao medicinu na Katoličkom sveučilištu, potpisali sporazum koji ne žele pokazati

A- A+

Hrvatsko katoličko sveučilište pokreće svoj studij medicine. Dobili su dopusnicu, a u svemu ih je podržao i Medicinski fakultet u Zagrebu s kojim je Sveučilište potpisalo sporazum o suradnji. Podsjetimo, dekan Medicinskog fakulteta, uz ostale dekane, prvotno se oštro protivio pokretanju novih medicinskih studija.

Foto: Pexels; Gustavo Fring

Unatoč prvotnom snažnom protivljenju svih dekana etabliranih medicinskih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, zagrebačka Medicina potpisala je sporazum o suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem.

Izdvojeni članak
lijecnik

Imamo malu ekskluzivu: Ministarstvo izdalo dopusnicu za medicinu na Katoličkom sveučilištu

Ne daju nam dokument

Hrvatsko katoličko sveučilište već godinama najavljuje da planira pokrenuti svoj studij medicine. Kada je ta informacija dospjela u javnost, dekani fakulteta na kojima se studira medicina četiriju velikih sveučilišta – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku – održali su sastanak. Na sastanku su se jednoglasno usprotivili otvaranju novih studija, argumentirajući da je to nepotrebno i neopravdano.

Bez potrebnog mentorstva i suradnje nije bilo za očekivati da će Katoličko sveučilište ikada dobiti zeleno svjetlo za svoju medicinu. No, to se ipak dogodilo. Ljetos smo izvijestili kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo dopusnicu za taj studij, što je de facto posljednji korak pred pokretanje studija i upis studenata.

Ključni preokret događa se 25. svibnja prošle godine kada Medicinski fakultet u Zagrebu potpisuje Sporazum o suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Svega dva mjeseca nakon toga, Ministarstvo daje dopusnicu studiju medicine na HKS-u. Čim smo došli do tog saznanja, poslali smo upite i zahtjeve za pravo na pristup informacijama obama ustanovama.

Tražili smo da nam dostave dokument Sporazuma. Prvo smo dobili odgovor od Medicinskog fakulteta u kojem nas izvještavaju da je sporazum bilateralan pa je „potrebna suglasnost druge ugovorne strane za iznošenje pojedinosti vezane za sklopljeni ugovor“. Nedugo nakon Katoličko sveučilište kaže nam da je suglasno da nam se dostavi dokument Sporazuma, ako im se dostavi pisana suglasnost Medicinskog fakulteta.

Taj smo dopis Katoličkog sveučilišta dvaput proslijedili na glasnogovornika Medicinskog fakulteta te zatražili da nam se, slijedom navedenog, dostavi dokument. Unatoč dvostrukom upitu do trenutka zaključenja ovog teksta od zagrebačke Medicine nismo dobili ni dokument ni novu odbijenicu.

Nacionalno vijeće prvo odbilo program

Postoji još jedna dimenzija ove priče. Kako smo objavili u ljeto 2019., predloženi studij medicine na HKS-u dobiva zeleno svjetlo resorne Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Kako bi dobili dopusnicu od Ministarstva znanosti i obrazovanja, prethodno je njihov studij još trebalo odobriti Nacionalno vijeće za znanost i visoko obrazovanje. No, na sjednici održanoj 19. listopada 2019. godine Nacionalno vijeće raspravljalo je o tom pitanju i nije dalo suglasnost studiju medicine. Konkretno, analizirali su dva glavna argumenta za pokretanje studija te oba odbacili kao neutemeljena.

U prvom redu, Katoličko sveučilište je tvrdilo da će „školovati dodatne liječničke kadrove jer ti kadrovi nedostaju Republici Hrvatskoj“, a Nacionalno vijeće taj je argument odbacilo tvrdeći da smo s 15 diplomiranih liječnika na 100.000 stanovnika iznad europskog prosjeka, a s četiri fakulteta na približno 4 milijuna stanovnika značajno iznad i svjetskog prosjeka. „Temeljem navedenog, teza o potrebi povećanja broja studenata i studija medicine u Hrvatskoj nije opravdana“, stoji u izvješću Nacionalnog vijeća.

Izdvojeni članak
hrvatsko katoličko sveučilište

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

U drugom redu, Nacionalno vijeće raspravljalo je o kadrovskim i prostornim uvjetima na Katoličkom sveučilištu. Tako u izvješću tvrde da je iz analize tlocrta „uočljiv nedostatak prostorija i sadržaja karakterističnih za studij medicine, kao što su laboratoriji i kabineti, u kojima bi se provodili specijalizirani oblici nastave“. Slijedom navedenog, Nacionalno vijeće „drži da je upitna mogućnost kvalitetne organizacije i izvođenja takve nastave za panirane tri vježbovne skupine“.

Tu su problematizirali i sporazume s klinikama i bolnicama te spremnost nastavnika drugih fakulteta i sveučilišta na izvođenje dijela nastave pa ustanovili da ni u tim kategorijama Katoličko sveučilište barem djelomično ne zadovoljava kriterije. Cijelu argumentaciju možete pročitati u godišnjem izvješću Nacionalnog vijeća (str. 168-173) u čijem smo posjedu.

Nakon sporazuma promijenili mišljenje

No, više od pola godina poslije, a tek dva tjedna nakon što su Medicinski fakultet i Katoličko sveučilište potpisali suradnju, Nacionalno vijeće mijenja svoje mišljenje. Na sjednici održanoj 2. lipnja prošle godine, daju odobrenje za izvođenje studija medicine na HKS-u. U obrazloženju navode kako su dobili dodatnu dokumentaciju od Katoličkog sveučilišta, među kojom valja istaknuti Pismo namjere Katoličkog sveučilišta prema Medicinskom fakultetu te već spomenuti Sporazum o suradnji tih dviju ustanova.

Isječak iz sadržaja godišnjeg izvješća Nacionalnog vijeća

„S obzirom da se radi o integriranom izvođenju studija čijim završetkom se stječe kvalifikacija u području regulirane profesije, Nacionalno vijeće je prilikom razmatranja posebice uzelo u obzir Sporazum o suradnji između HKS-a i MEF u Zagrebu“. Utvrdili su i da je važno naknadno pratiti kako se izvodi studij, gdje je „posebnu pozornost potrebno obratiti na organizaciju i izvođenje pretkliničkih predmeta, a naročito na izvođenje vježbi“. Na kraju Nacionalno vijeće, potpuno suprotno onome što su argumentirali koncem prijašnje godine, da je „zahtjev Hrvatskog katoličkog sveučilišta opravdan“ te im shodno tome daju odobrenje za izvođenje studija medicine.