Pretraga

Mislili ste da je to to kad je Boras tužio studenta: E, pa pripremite se, jer sad tuži meteorologe

A- A+

Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta, prije četiri godine tužio je vlastitog studenta. Tim je potezom šokirao cijelu javnost, a šokirati ju je, očito, odlučio još jednom. Ovoga puta u ime Sveučilišta tužio je, ne šalimo se, meteorologe.

Damir Boras

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Foto: srednja.hr

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) nikada nije imao adekvatne prostorije za rad, a to se stanje nakon velikog potresa koji je glavni grad pogodio u ožujku prošle godine, dodatno pogoršalo. Jedino što im je ulijevalo nadu je izgradnja nove uprave zgrade na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj gdje bi se objedinile sve službe. No, sada bi im i to moglo pasti u vodu.

Projekt od 180 milijuna kuna na čekanju

Kako doznaje Telegram, iako je DHMZ računao na prostor na Kampusu, kako su uostalom ugovorom i uredili s državom 2017. kada im je dana nekretnina, to bi se moglo izjaloviti. Sveučilište u Zagrebu, čija su četiri fakulteta (djelomično) smještena na Kampusu, prvo ulaže prigovor na izdavanje građevinske dozvole DHMZ-u pri Gradu Zagrebu, a potom i podiže tužbu za ometanje posjeda, otkriva Telegram.

Projekt izgradnje nove zgrade DHMZ-a, za koju već postoji arhitektonsko, građevinsko, elektrotehničko i strojarsko rješenje, i koji je država označila kao jedan od strateških projekata u vrijednosti od oko 180 milijuna kuna – sad je na čekanju. Novinarka Telegrama dobila je odgovor iz kabineta Branke Ivančan-Picek, ravnateljice DHMZ-a.

– Pozadina i razlozi podizanja ove tužbe nisu nam poznati. Nadamo se da će razum prevladati, da će DHMZ dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju nove zgrade na kampusu Borongaj te da će temeljem toga osigurati i financiranje izgradnje iz strukturnih fondova programskog razdoblja 2021.-2027. u suradnji s resornim Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, rekli su iz njezinog kabineta za Telegram.

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

Tu su bile studentske udruge

Da je situacija iznimno alarmantna svjedoči i činjenica da prema ugovoru iz 2017. DHMZ mora svoju upravnu zgradu ‘privesti namjeni’, piše Telegram, u roku od pet godina od sklapanja ugovora. U kratkim crtama, ako DHMZ svoju situaciju sa zgradom ne riješi do travnja 2022. godine, ugovor s državom o dodjeli nekretnine će se smatrati raskinutim, a naši će meteorolozi, u tom slučaju, biti u poziciji lošijoj nego na početku. Osim toga, ugroženo je i ispunjenje međunarodnih obveza, ali i završetak projekata, kažu iz DHMZ-a, vrijednih preko 700 milijuna kuna. Oko razloga podizanja tužbe i ovog cijelog slučaja Telegram je, kako pišu, poslao dva upita rektoru Damiru Borasu, no odgovor nisu dobili. Mi smo u četvrtak također poslali upit tražeći ga da nam pojasni razloge podizanja tužbe, no odgovora još nema. Njegov ćemo odgovor objaviti ako i kad ga dobijemo.

Trenutno su, podsjetimo, svojim aktivnostima raštrkani na tri lokacije. Kako piše Telegram, privremeno su se prebacili u unajmljeni smještaj na zagrebačkim Ravnicama, dio posla obavlja se na Brodarskom institutu, a dio i na jednom manjem, obnovljenom hangaru na borongajskom kampusu. I taj hangar – precizno, objekt 60 – prati dosta zanimljiva priča sa zagrebačkim sveučilištem.

Povezano s tužbom protiv studenta

Do prije četiri godine u prostorima objekta 60 bile su smještene studentske udruge s Hrvatskih studija. Iste one studentske udruge koje su, u zajedničkom udruženju, tih godina pružali znatan otpor upravi faksa i zagrebačkog sveučilišta. Međutim, u nekom trenutku, početkom akademske godine, studentima je javljeno da će iz tih prostorija definitivno morati izaći jer će tu useliti, ni više ni manje, nego DHMZ. Tada im je bilo rečeno da se radi o strateškom projektu i da moraju izaći. Studenti su, revoltirani što im se nisu sredile druge, godinu dana prije obećane prostorije, govorili da neće izaći.

Sljedećeg dana, kada su bili najavljeni radovi na zgradi, studenti Hrvatskih studija nisu dobili ni priliku izaći, budući da je u njihove prostorije provaljeno. Tada je jedan od njih, Luka Kovač, HINA-i dao izjavu kako ne može sa sigurnošću reći što se događa, ali kako je moguće da iza svega stoji pritisak uprave Hrvatskih studija. Zbog toga ga je rektor Damir Boras, u ime zagrebačkog sveučilišta, odlučio tužiti, što je označilo jedan od njegovih najvećih skandala. Nakon svega 36 sati otkako je ta informacija postala javna, Boras je pod ogromnim pritiskom javnosti odlučio povući tužbu protiv studenta.

PROPALI KAMPUS

Kampus Borongaj jedan je od neslavno propalnih kapitalnih projekata, što Grada Zagreba, što Sveučilišta, što države. Otvorio ga je svečano 12. listopada 2007. Ivo Sanader, dok je još bio premijer. Tu su se tada smjestili Hrvatski studiji, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Fakultet prometnih znanosti i dio Ekonomskog faksa. Završen je prvi dio prve faze projekta. Četrnaest godina nakon, nije se dogodilo gotovo ništa više, a urbanistički plan uređenja mijenjao se nekoliko puta, u zadnjem mahu, kako bi omogućio fakultetima koji se nalaze u zgradama uglavnom predviđenima za rušenje odmah u drugoj fazi, ulaganje i održavanje tih zgrada. To, između redaka, ukazuje da se ne planira u skorijoj budućnosti krenuti u drugu fazu.