Pretraga

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

A- A+

Sveučilište u Zagrebu tužilo je svog studenta. Luki Kovaču, studentu Hrvatskih studija i potpredsjedniku Studentskog zbora HS-a. Sveučilište je zastupano po rektoru Borasu, a tužba je podnijeta zbog izjave koju je Kovač dao nakon provale u studentske udruge kada je izrazio sumnju da se iza toga krije pritisak uprave HS-a na studentske udruge. Mnogi profesori Sveučilišta zgroženi su tužbom protiv studenta, a reagirala je i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak. 

rektor Damir Boras / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Rektor Boras prvi je rektor u Hrvatskoj koji je tužio studenta. Student Hrvatskih studija, Luka Kovač, nakon provale u prostorije studentskih udruga, dao je izjavu za medije koju je prenijela HINA. Kao potpredsjednik Studentskog zbora HS-a, Kovač je izjavio da “ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge”.  Sveučilište u Zagrebu, zastupano rektorom Damirom Borasom, zbog toga studenta tuži jer je izjavom povrijedio ugled, čast, dobar glas i ime Sveučilišta. Kao naknadu za povredu časti, od studenta traže 20.000 kuna.

Profesori tužbu smatraju neprimjerenom

Ovakav potez šokirao je mnoge, a brojni profesori Sveučilišta ne slažu se da je studenta trebalo tužiti zbog izricanja vlastitog mišljenja koje je i Ustavom zajamčeno. Naglašavaju da se studente ne tuži zbog iznošenja mišljenja te da Sveučilište ovim potezom još više narušava vlastiti ugled.

– Mislim da je to nepotrebno i da nanosi štetu ionako lošoj javnoj slici Sveučilišta u Zagrebu. Odnos snaga je potpuno neravnomjeran. S jedne strane rektor i sveučilište, s druge student, tko god on bio i kakve god motive imao. Rektor nije trebao inicirati postupak, kaže Vedran Đulabić, docent Pravnog fakulteta.

Na Facebook-u je reagirala i ministrica Blaženka Divjak koja ovaj potez smatra neprimjerenim

– Kao dugogodišnja profesorica na Sveučilištu u Zagrebu tužna sam kada čitam najave o tužbi protiv studenata – mislim da je to doista neprimjereno. Studente ne tužimo kada iznose svoje mišljenje, već ih kao učitelji, profesori i mentori poučavamo za život, a nerijetko i učimo upravo od njih, napisala je na svom profilu.

https://www.facebook.com/ministricaBlazenkaDivjak/posts/922831507867472

Dean Duda, prodekan FFZG-a, također je kratko prokomentirao ovaj Borasov potez.

– Rektor koji tuži svoje studente? Što reći…

“Jedino u Americi studente tuži sveučilište, i to zbog financija”

Profesor PMF-a i protukandidat Damiru Borasu za novi mandat na rektorskoj poziciji, Damir Bakić, rekao je da mu je nezamisliva ovakva odluka Sveučilišta.

– Ne poznajem sve okolnosti, ali nezamisliva, doslovno nezamisliva je situacija u kojoj sveučiliste putem odvjetničkog ureda tuži svog studenta. To ne smije biti. To je negacija univerziteta, rekao je Bakić.

Kosta Bovan s FPZG-a, rekao je da je malo tražio i nije naišao na ovakve slučaje osim u Americi, i to zbog financija koja studenti duguju svojim sveučilištima.

Izdvojeni članak

‘Lex Boras’ ipak neće zaživjeti: Ministarstvo obustavilo izmjene i dopune Zakona o znanosti

– Stvarno sam pomislio da ne može niže, kad ono evo Borasa i Sveučilišta da me razuvjere. Čak sam sad guglao postoji li takvih slučajeva, i izgleda da jedino po Americi studente tuži sveučilište i to zato što im ne vrate lovu. A ovo – “povredi ugleda, časti, dobrog glasa i imena” Mislim da je ovo samoispunjavajuće proročanstvo, jer to upravo ova tužba radi, kaže Bovan.

Marija Brajdić Vuković s HS-a rekla je da je i ona kažnjena jer je govorila što misli.

– Što reći. Ja spadam u izbrisane, bez prava glasa jer sam se usuđivala govoriti protiv onoga što se radi. Izbrisana sam (ne samo ja) uz podršku Senata. Ovo je samo posljedica svega što se događa već godinu dana. If you care enough to pay attention.

Ninčević kaže da zna tko je provalio u prostorije udruge i da će sve reći sudu

Docent HS-a, Marjan Ninčević, smatra da je tužba protiv studenta skandalozna.

– Šokiran sam ovim saznanjem, to je skandalozno i nezapamćeno da jedna visokoobrazovna ustanova podiže tužbu protiv svojih studenata, to je u suprotnosti s poslanjem i misijom Sveučilišta, štoviše sloboda govora je i Ustavom zajamčena. Ja studente učim da kritički misle i da se ne boje iznositi svoje mišljenje. Ovaj čin podizanja tužbe protiv vlastitih studenata vraća nas u teška olovna vremena i nema veze s demokracijom. Student je opravdano izrazio sumnju i nije jedini koji je posumnjao da uprava stoji iza provale u prostorije studentskih udruga, rekao je Ninčević.

Ninčević nam govori i da zna tko je provalio u studentske udruge te da će sve reći na sudu.

– Imam saznanja tko je provalio u prostorije studentskih udruga, znam da nalog za provalu nije izdao nitko od članova uprave, ali prema mojim informacijama to je učinio netko vrlo blizak upravi. Pretpostavljam da ću biti pozvan na sud jer sam u to vrijeme bio član uprave HS-a, pa ću tamo reći sve što znam o ovom događaju, rekao je Ninčević.

Profesori pravnici ne bi podigli ovakvu tužbu

Profesor s Pravnog fakulteta, Ivan Koprić, kaže da ba rektorovom mjestu ne bi poduzeo ovakav korak.

–  Da me pitao kao pravnika savjetovao bih da ne podiže ovakvu tužbu. No, što ja mislim je manje važno, pitanje je što misle oni koji na našem Sveučilištu odlučuju. Anketirajte i njih. No, postoje i ozbiljni razlozi zašto je prof. Boras izabran za rektora. Njih bi trebalo istražiti, ali ne na površan način kako se to kod nas obično radi. Tu bi se vidjelo da naše Sveučilište treba i internu reformu i ozbiljan dogovor o budućnosti bez međusobnih napada grupacija, dodaje Koprić.

Dario Čepo, docent na Pravnom fakultetu, podsjetio je na Studentski zbor koji bi mogao djelovati

– Ali ne treba zaboraviti i na Studentski zbor i njegove predstavnike u Senatu. Pa valjda će stati na stranu onoga kojeg zastupaju … Ili?

Dopuna tekstu 12. prosinca 2017. u 18:34

O slučaju se oglasio i Studentski zbor Sveučilišta, a njihovo kratko priopćenje pročitajte ovdje.

Više o ovoj temi čitajte na sljedećim poveznicama:

Bivši rektor Aleksa Bjeliš upozorava da bi studente trebalo štititi, a ne napadati

Na čijoj je strani Studentski zbor Sveučilišta? Ovako se sigurno ne brane prava svog kolege kojeg je rektor tužio