Pretraga

UŽIVO: Studenti Hrvatskih studija nakon provale i intenzivnog dana odlučili na povlačenje iz prostorija

A- A+

Kao što smo jučer izvijestili, za danas je najavljen početak radova, odnosno rušenje zgrade na Kampusu Borongaj u kojoj su smještene studentske udruge Hrvatskih studija. Studenti su već najavili da iz svojih prostorija neće izaći dok im se ne osiguraju zamjenske, koje im je još prošle godine svojom odlukom dodijelio rektor Sveučilišta Damir Boras. No uprava HS-a studentima prije nekoliko dana tvrdi da je dodijeljeni objekt nemoguće srediti. Studente su, pak, jutros dočekala obijena vrata studentskih udruga, a pozvana je i policija. Pogledajte i galeriju fotografija s lica mjesta.

Foto: Studenti govore

21:43 Prioćenjem se oglasio i pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, nakon što nam tijekom dana nije odgovorio na mail. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Studentske udruge Hrvatskih studija smještene su na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u objektu 60, koji je Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom prije nekoliko godina prenio u vlasništvo Državnoga hidrometeorološkoga zavoda. DHMZ je prije dva tjedna obavijestio udruge, koje koriste objekt 60, o pokretanju radova 2. studenoga 2017. i potrebi za njihovim iseljenjem.
Stupivši na dužnost voditelja Hrvatskih studija (2. listopada 2016.), zamolio sam Sveučilište u Zagrebu da pronađe zamjenske prostorije za smještaj arhivskoga gradiva Hrvatskih studija i djelovanje udruga. Odlukom od 11. listopada 2016. rektor prof. dr. sc. Damir Boras dodijelio je Hrvatskim studijima na privremeno korištenje postojeći objekt 38. Taj je objekt u ruševnom stanju i nije useljiv prije nego se obavi znatnija adaptacija. Sveučilište je osiguralo i sredstva za prvu fazu adaptacije koja bi uskoro trebala početi.

U ponedjeljak 30. listopada 2017. održao sam sastanak o poteškoćama sa smještajem studentskih udruga. Nazočili su članovi Studentskoga zbora i predstavnici studentskih udruga.
Na sastanku sam studentima ponudio sljedeće:

a) Hrvatski studiji pomoći će udrugama i osigurati prijevoz i zbrinjavanje svih pokretnina u za to prikladan prostor. Prostor je osiguran na Kampusu Borongaj, uz naznaku da će se osjetljivije pokretnine zbrinuti u Knjižnici i Službi za informatiku, a namještaj i piće u skladišnom prostoru.

b) Za potrebe rada Studentskoga zbora, studentskoga pravobranitelja i udruga, poput sastanaka, simpozija, seminara, konferencija i drugih aktivnosti, Hrvatski studiji stavljaju studentima na raspolaganje sav raspoloživ prostor, poput većih ili manjih dvorana.

c) Hrvatski studiji u kraćem će vremenskom razdoblju osigurati posebnu prostoriju za Studentski zbor, kojom se u njegovoj koordinaciji mogu služiti studentski pravobranitelj i studentske udruge, uz traženje još boljih rješenja.

d) U međuvremenu Hrvatski studiji očekuju od Studentskoga zbora i udrugâ dokumentaciju o udrugama, broju njihovih članova i prijedloge za produljenje rada Knjižnice, Studentske kantine na kampusu itd., jer nakon zatvaranja kantine u 16 sati na kampusu ne postoji mogućnost društvenoga života.

Studenti su na kraju sastanka, koji je trajao dulje od četiri sata, pokazali spremnost prihvatiti te prijedloge.

Dana 31. listopada glavni tajnik Hrvatskih studija dogovorio je posudbu prijevoznoga sredstva – traktora s prikolicom, za potrebe preseljenja, osigurao radnu snagu kao pripomoć udrugama i dogovorio s DHMZ-om da radovi počnu na južnoj strani objekta 60, kako bi se selidba iz prostorija na sjevernoj strani zgrade mogla obaviti nesmetano.

Međutim, 31. listopada u popodnevnim satima tri člana udruga, ujedno i članovi Studentskoga zbora, usmeno su obavijestili voditelja Ureda za osiguravanje kvalitete kako su odlučili da se ne će iseliti iz objekta 60. Od 11 udruga iseljenje je odbilo sedam udruga.

Dana 2. studenoga u glavnoj zgradi Hrvatskih studija ispražnjen je jedan nastavnički kabinet i time, sukladno obećanju od 30. listopada 2017., osiguran ured za Studentski zbor, studentskoga pravobranitelja i udruge studenata u kojem mogu djelovati u skladu s Kućnim redom. Ured je veličine 15,6 m2 i potpuno je opremljen. Osim toga ureda, studentima su za njihovo djelovanje i dalje na raspolaganju druge prostorije Hrvatskih studija, sukladno njihovoj raspoloživosti.

Predsjednik Studentskoga zbora pozvan je da 3. studenoga 2017. ujutro dođe preuzeti ključeve ureda te da nadalje koordinira kako će se udruge studenata služiti tom i drugim prostorijama Hrvatskih studija.

U četvrtak 2. studenoga u 9.15 studenti su obavijestili glavnoga tajnika kako je došlo do provale i da su pozvali policiju na uviđaj. Policiji su izjavili da je objekt u vlasništvu Hrvatskih studija (što nikad nije bio), iako na vlasnika upućuje i tabla ispred zgrade 60 s natpisom: „Državni hidrometeorološki zavod: nova upravna zgrada“.

Potpredsjednik Studentskoga zbora Hrvatskih studija Luka Kovač istoga je dana izjavio Hini da „postoji mogućnost da se iza toga [prijavljene provale] skriva pritisak uprave Studija na studentske udruge“. Odbacujem kao klevetničku tu insinuaciju koju je Hina objavila uz napomenu kako se nisam odazivao na pozive na telefon za komentar stanja. Takav poziv danas nisam primio na mobitel, a nije ga zaprimila ni tajnica Pročelnikova ureda.

U istoj je vijesti Hina objavila više netočnosti, pa sam dužan istaknuti:

  • Provala se nije dogodila na Hrvatskim studijima.
  • Policija nije postupala u zgradi Hrvatskih studija.
  • Uprava Hrvatskih studija nema nikakve nadležnosti nad objektom 60, pa tako nije davala, niti je mogla davati rok udrugama do kada ga moraju napustiti.

Uprava Hrvatskih studija osigurala je Studentskomu zboru Hrvatskih studija i studentskim udrugama mnogo više nego što je prema zakonu bila obvezna i najviše što je u ovom trenutku bilo moguće. Osobno sam kao pročelnik Hrvatskih studija uložio svu energiju i koristio se svim mogućnostima da se problem smještaja Studentskoga zbora i studentskih udruga kratkoročno i dugoročno riješi na što kvalitetniji način. Na temelju navedenih činjenica lako je zaključiti tko u ovom slučaju radi na rješavanju, a tko na stvaranju i potenciranju problema.

20:00 Studenti okupljeni u inicijativu Studenti govore oglasili su se priopćenjem u kojem su istaknuli kako se od ponedjeljka povlače iz prostorija koje su do nedavno koristili

Tijekom poslijepodneva doznali smo kako je projekt DHMZ-a iznimno važan, da su za njega povučena sredstva iz Strukturnih fondova EU te da s radovima moraju započeti u ponedjeljak. Ovim putem želimo svih obavijestiti kako ćemo do ponedjeljka napustiti prostorije koje trenutno imamo na korištenju. Studentskim udrugama HS-a nije u interesu niti su ikada za cilj imale opstrukciju projekta DHMZ-a.

Ono što su studentske udruge u utorak odlučile i o tome izvijestile je da odbijaju alternativu koja im je ponuđena. U tom smo trenutku smatrali da je moguće dobiti odgodu početka radova dok nam se ne da garancija da će se krenuti s radovima na zamjenskom objektu. Međutim, u svjetlu današnjih saznanja, ne želimo dovoditi u pitanje projekt DHMZ-a. Voljeli bismo, naravno, da smo i ranije bili obaviješteni o važnosti projekta, o tome kada počinju radovi te o tome da smo zamjenski objekt dobili – ali nismo.

I dalje ne prihvaćamo ponuđenu alternativu jer je rad svih udruga na HS u takvim uvjetima nemoguć. Naime, danas je za studentski zbor i sve udruge na HS ispražnjen jedan kabinet profesora u glavnoj zgradi HS-a. Nemoguće je koordinirati i organizirati sve aktivnosti studentskog zbora i svih studentskih udruga u jednoj prostoriji od desetak četvornih metara.

I dalje nam nije jasno koji su planovi za objekt 38 koji je rektor svojom odlukom namijenio studentskim udrugama i arhivu HS-a. Zbog toga smo rektoru danas poslali i požurnicu za već zahtijevani sastanak. Još uvijek čekamo odgovor, a o razvoju situacije ćemo i dalje izvještavati.

https://www.facebook.com/studentigovore/posts/1482706305099539

15:50 Predsjednik Studentskog zbora Hrvatskih studija dobio je obavijest iz Ureda pročelnika Maria Grčevića, u kojem stoji da je na raspolaganje Studentskog zbora i studentskih udruga HS-a stavljen ured 012 u prizemlju glavne zgrade Hrvatskih studija.

Foto: Studenti govore

14:55 Na vratima jednog od ureda u centralnoj zgradi Hrvatskih studija, osvanuo je natpis koji ukazuje na to da se radi o (novom) uredu Studentskog zbora i udruga studenata HS-a. Međutim, studenti o tome nisu službeno obaviješteni.

Foto: Studenti govore

13:35 Kako nam kažu studenti iz inicijative Studenti govore, ključ glavnih vrata zgrade koja nisu bila obijena, ima svaka udruga (po jedan), jedan se ključ nalazi na porti fakulteta, a jedan ključ ima tajnik Hrvatskih studija. Kažu nam i kako su upravo studenti u utorak oko 19:30, uoči neradnog dana, zaključali glavna vrata zgrade (objekt 60 na Kampusu Borongaj).

Izdvojeni članak

Oduzimaju im prostorije studentskih udruga: Studenti Hrvatskih studija usprotivili se pročelniku i prijete blokadom najavljenih bagera

13:30 Policija je završila očevid i napustila Kampus Borongaj.

13:20 Obijena vrata studentske udruge Anomija u stanju su da se mogu zaključati pa će studenti iz ostalih udruga u Anomiju prebaciti vrijednije stvari koje nisu ukradene, poput knjiga, zvučnika i TV-a. Studenti najavljuju da će narednih dana biti u prostorijama svojih udruga, iz kojih se neće iseliti sve dok se objekt 38, koji im je svojom odlukom namijenio rektor Boras, ne uredi već osiguranim financijskim sredstvima.

12:50 Ispred zgrade Hrvatskih studija policija je razgovarala sa savjetnikom pročelnika Petrom Marijom Radeljem. Međutim, nitko od uprave nije došao do studenata.

12:05 Studentski zbor Hrvatskih studija i sedam studentskih udruga s HS-a obratili su se rektoru Damiru Borasu i zatražili hitan sastanak s njim.

– Poštovani rektore Boras, prije dva dana poslali smo Vam mail tražeći hitan sastanak u vezi prostora udruga na Hrvatskim studijima. Danas se dogodila provala u sve udruge, stigla je i policija koja radi očevid  zajedno s posebnom ekipom za očevid. Iz tog razloga, tražimo hitan sastanak s Vama jer situacija izmiče kontroli, stoji u mailu koji je Studentski zbor zajedno sa sedam udruga uputio rektoru Sveučilišta Damiru Borasu.

11:30 Na Hrvatske studije dolazi ekipa za očevid, a pozvani su i svi predsjednici udruga u čije je prostorije provaljeno, kako bi se za svaku pojedinu udrugu utvrdilo što je otuđeno, razmješteno, itd.

11:05 Među ukradenim stvarima su kompjuter, printer i skener, zvučnici i knjige. Neke stvari samo su razbacane i ispremještane u druge prostorije.

10:40 Policija utvrdila štetu od 10.500 kuna.

10:20 Do prostora studentskih udruga stigao je traktor s prikolicom u koju bi studenti trebali iznijeti stvari iz svojih studentskih udruga. Više o sukobu studenata s upravom oko iseljenja pročitajte ovdje.

Foto: Studenti govore

9:50 Studenti pozvali policiju, policija stiže na Kampus Borongaj oko 10:15.

9:30 Prvi studenti su došli u prostorije studentskih udruga Hrvatskih studija na Kampusu Borongaj u objektu 60 i vidjeli da su vrata šest studentskih udruga obijena. Glavna vrata zgrade nisu bila obijena.