Pretraga

Mlada inžinjerka u Irsku otišla kao krojačica, a sad joj je na dlanu cijela Europa

A- A+

Andreja Vukadinović je nakon pet godina provedenih na zagrebačkom Sveučilištu postala inženjer tekstilne tehnologije, no unatoč diplomi odlučila je otići u Irsku kao majstor kako bi dobila certifikat EU-a. Nedavno se vratila s trotjednog usavršavanja u sklopu programa ‘Radno iskustvo u stranoj zemlji 2’ te će na osnovu toga moći dobiti posao u svakoj državi Europske unije.

Mlada Osječanka Andreja Vukadinović pokazala je kako se ambicioznost i snalažljivost isplate, čak i onda kada kao inženjer prihvatite praksu za majstore. Ova inženjerka tekstilne tehnologije nedavno se vratila iz Irske, gdje je provela tri tjedna na usavršavanju i stjecanju prakse u sklopu programa ‘Radno iskustvo u stranoj zemlji 2′. Program je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU, a provodila ga je podružnica HZZ-a u Osijeku, prenosi Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Za modne dizajnere Hrvatska nije idealna država

U HZZ-u ostali zatečeni njenom odlukom

Andreja je studirala pet godina na zagrebačkom Sveučilištu da bi stekla diplomu, no svejedno je objeručke prihvatila priliku da ode u Irsku na praksu kao krojačica. – Znala sam da stjecanjem radnog iskustva u EU dobivate certifikat s kojim poslije uz pomoć Europassa možete dobiti posao u svakoj državi EU-a. Stoga sam čim sam završila na HZZ-u zatražila formular koji se tiče mobilnosti radne snage u strane zemlje. U formularu sam napisala da je znanje koje posjedujem krojenje, no kada su me pozvali na razgovor u HZZ-u su ostali zatečeni što s fakultetskom diplomom želim ići raditi kao majstor, izjavila je djevojka.

Odlučila aplicirati na sva radna mjesta u Europi

Nije ništa prepustila slučaju jer je uz molbu priložila i nekoliko svojih modela, s materijalima i nacrtima kako bi pokazala da posjeduje vještine iz cjelokupne tehnološke obrade tekstila.

Izdvojeni članak

Tajne nastanka modnih trendova

– Još kao studentica treće godine prijavila sam se u tekstilnu industriju Heruc, gdje su mi rekli kako mi mogu ponuditi samo posao u šivaonici, uvjereni kako ću ga odbiti. No, ja sam prihvatila, a oni su me ipak stavili u modelarnicu. Kada sam došla u Irsku, također su me pitali znam li se uopće kao inženjer služiti šivaćim strojem i ostali oduševljeni mojim znanjem, ponosno je ispričala Andreja.

Svoju praksu je odradila u Opernoj kući u Corku gdje je sudjelovala u produkciji mjuzikla ‘Moje pjesme moji snovi’, nakon čega je odlučila aplicirati na sva radna mjeste u Europi. Iako razmišlja o otvaranju vlastitog biznisa u Hrvatskoj, rekla je kako neće oklijevati pronađe li posao u inozemstvu jer se želi baviti isključivo onim za što se obrazovala.