Pretraga

Mladi asistent s FER-a ušao u top 1 posto podatkovnih znanstvenika – na svijetu: Evo kako mu je to pošlo za rukom

A- A+

Diplomirani FER-ovac s diplomom Medicinskog fakulteta, Andrija Miličević, ušao je u top 1 posto svjetske zajednice podatkovnih znanstvenika. Osvojio je zlatnu medalju na prestižnom natjecanju u organizaciji Kagglea, uspješno razvivši prediktivni model za bolje razumijevanje svemira s Južnog pola.

Andrija Miličević. Foto: FER

Andrija Miličević osvojio je zlatnu medalju na prestižnom natjecanju ‘IceCube – Neutrinos in Deep Ice’ koje je organizirao Kaggle, najveća platforma za podatkovne znanosti na svijetu. Na natjecanju se prijavilo 812 timova znanstvenika i inženjera iz svih dijelova svijeta, a cilj je bio razviti prediktivni model za bolje razumijevanje svemira s Južnog pola.

Ušao u top 1 posto svih natjecatelja

Ice Cube neutrino opservatorij prva je ustanova takve vrste koja je dizajnirana da promatra svemir iz dubine leda na Južnom polu. Sastoji se od 5.160 manjih detektora smrznutih na dubini od 1.450 do 2.450 metara i vrijedan je 279 milijuna američkih dolara. Miličević je uspješno razvio model za predviđanje smjera kretanja neutrino čestica, što je od velike važnosti za istraživanje ponašanja zvijezda, gamma zračenja i crnih rupa.

Miličevićev uspjeh donosi mu titulu Kaggle Grandmaster u kategoriji natjecanja iz umjetne inteligencije. Svojim izvanrednim rezultatima, Andrija se nalazi u top 1 posto svih natjecatelja na svjetskoj platformi Kaggle, koja broji preko 200 000 aktivnih natjecatelja. Osim toga, rezultati natjecanja na Kaggle platformi često su objavljeni u prestižnim znanstvenim časopisima.

Izdvojeni članak
aerodrom zračna luka

Jedna naša zračna luka promijenit će ime: Zvat će se po velikom hrvatskom znanstveniku

Diplomirao na FER-u i Medicini

Miličević ima diplomu s FER-a i Medicinskog fakulteta, a trenutno radi kao asistent na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja. Njegovi radovi kombiniraju područja umjetne inteligencije i neuroznanosti, a 2019. godine dobio je dekanovu nagradu za najbolji znanstveni rad.

Istaknuo se, također, kao izuzetan istraživač u području umjetne inteligencije, a njegov uspjeh na Kaggle platformi potvrđuje njegovu stručnost i sposobnosti. S FER-a napominju kako se nadaju da će Miličevićev primjer potaknuti interdisciplinarnost u Hrvatskoj i potaknuti druge mlade istraživače na slične uspjehe.