Pretraga

Moćni zagrebački prorektor Ante Čović ostaje bez plaće iz državnog proračuna? Ministarstvo ga briše

A- A+

Moćni zagrebački prorektor Ante Čović i još trojica profesora sa zagrebačkog, splitskog i osječkog sveučilišta više neće dobivati plaću iz državnog proračuna. Odluka je to Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon nalaza državne inspekcije.

Ante Čović, prorektor zagrebačkog sveučilišta
Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Moćni zagrebački prorektor Ante Čović, kao i svaki njegov kolega koji je u trajno zvanje izabran do 30. srpnja 2013., a ima više od 70 godina, više neće moći primati plaću iz državnog proračuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dekanima i rektorima uputilo je dopis prema kojem se navedeni zaposlenici iznad sedamdesete brišu iz centralnog obračuna plaća (COP), piše Jutarnji list.

Čović ostaje bez plaće

Ministarstvo pojašnjava kako svi redoviti profesori koji su u trajno zvanje izabrani do 30. srpnja 2013. godine u mirovinu moraju zaključno s akademskom godinom u kojoj navršavaju 70 godina života. Drugim riječima, profesori poput Čovića nakon sedamdesete prestaju biti u radnom odnosu na mjestu čija se plaća financira iz sredstava državnog proračuna.

U dopisu se Ministarstvo, piše Jutarnji, poziva na nalaz državne inspekcije rada u slučaju dobnog prekoračenja prorektora Čovića. Podsjećaju kako je inspekcija utvrdla kako je zasnivanje radnog odnosa Hrvatksih studija s Čovićem bio problematičan i protivan odluci Ustavnog suda iz 2014. godine, kao i protivno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Zagrebački prorektor nije jedini. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, još troje profesora bit će izbrisano iz centralnog obračuna plaća, i to po jedan sa zagrebačkog, osječkog i splitskog sveučilišta.

Nije isto što i umirovljenje

Rezultat je ovo višestrukih napora Ministarstva znanosti i obrazovanja da umirovi moćnog zagrebačkog prorektora Antu Čovića. Prvo su u javnosti isticali da bi zakonski morao u mirovinu. Nakon toga ga je sam ministar Radovan Fuchs prijavio državnoj inspekciji pa je taj slučaj završio i na Prekršajnom sudu. Zatim mu je još jedan HDZ-ovac Pavo Barišić, tada još uvijek kao dekan Fakulteta hrvatskih studija, potpisao izvanredni otkaz. No, taj je otkaz poništen pa se Čović i dalje zadržao na svojoj profesorskoj i prorektorskoj funkciji.

Ministarstvo mu je sada odlučilo uskratiti mogućnost da mu se isplaćuje plaća iz državnog proračuna. Što to znači? To znači da mu država više direktno neće isplaćivati plaću. Mogu li Čović i još troje kolega sa zagrebakog, splitskog i osječkog sveučilišta, i dalje ostati raditi kao profesori? Tehnički, oni to mogu. Ako će ih njihove matične institucije ili čak sveučilišta plaćati iz sredstava vlastitog proračuna, i prorektor i trojica profesora mogu nastaviti sa svojim poslom.