Pretraga

MZOS o kažnjavanju studentica EFZG-a: ‘Suspendiranje je pregruba mjera, tražili smo očitovanje Fakulteta’

A- A+

S obzirom da je šira javnost pokazala veliki interes oko slučaja kažnjenih studentica EFZG-a zbog komentara na Facebooku, upitali smo i sami vrh obrazovnog sustava kakav im je stav po tom pitanju. Iz Rektorata u Zagrebu komentar nismo dobili, no Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podijelilo je s nama svoje mišljenje o slučaju ‘Referada na Facebooku’.

Foto: Srednja.hr

Vijest o studenticama EFZG-a kojima je Stegovno povjerenstvo odredilo kazne zbog objavljenih komentara na Facebooku u kojima kritiziraju rad referade u kratkom vremenu odjeknula je diljem Hrvatske. S obzirom na iskazani interes javnosti o tom slučaju, zatražili smo stav samog čela obrazovnog sustava – rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa te ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dekan EFZG-a o slučaju ‘Referada’: ‘Ako je Stegovno povjerenstvo prekršilo Pravilnik, onda ćemo to razmotriti’

MZOS bez službenih saznanja čeka očitovanje EFZG-a

S obzirom da je ministar Vedran Mornar odsutan, dobili smo opći stav MZOS-a. Prema riječima glasnogovornice Gordane Zuccon, u Ministarstvu vide kako je slučaj studentica Ekonomskog fakulteta koje su suspendirane zbog toga što su na Facebooku kritizirale rad referade zainteresirao širu javnost. Međutim ističe da je o tom slučaju MZOS saznao upravo iz medijskih napisa jer nije dobio nikakvu službenu prijavu u vezi s tim, stoga su zatražili službeno očitovanje Ekonomskog fakulteta o tom slučaju.

– Kako saznanja koja MZOS ima o tom slučaju još uvijek nisu službena, teško nam je komentirati.

U svakom slučaju, MZOS osuđuje komunikaciju koja vrijeđa ljudsko dostojanstvo i zauzima se za konstruktivnu komunikaciju koja u slučaju prijepora, treba voditi rješenjima, odgovorila nam je Zuccon.

Izdvojeni članak

EFZG odgovorio na slučaj ‘Referada’: Žalimo, ali ne možemo ignorirati kada se narušava reputacija Fakulteta


Zagrebačko rektor Boras ne komentira slučaj

U nastojanju da po ovom pitanju dobijemo komentar i od zagrebačkog rektora Damira Borasa, oo glasnogovornice Sveučilišta Tamare Dagen dobili smo odgovor kako rektor ne komentira slučaj. Kako kaže, njegov stav je da mediji o stegovnom postupku trebaju razgovarati s djelatnicima EFZG-a jer se radi o sastavnici koja se vodi svojim aktima i podaktima.

Dodala je kako stajalište MZOS-a glasi da se visoka učilišta trebaju voditi isključivo pravnim aktima Sveučilišta i aktima sastavnica.

MZOS tvrdi da je suspenzija djevojaka pregruba mjera

– U slučaju, koji navodite, u kojemu su tri studentice suspendirane zbog toga što su na Facebooku kritizirale rad studentske referade (u uvredljivom kontekstu kojem prema našim saznanjima ipak nisu podlegle u smislu da su i one vrijeđale), smatramo kako je suspendiranje pregruba mjera. U slučaju rada referade, prema našem mišljenju, Fakultet treba uzeti u obzir primjedbe studenata i učiniti sve da poslovanje referade bude njima na usluzi, navela je u odgovoru glasnogovornica MZOS-a.