Pretraga

[VIDEO] Dekan EFZG-a o slučaju ‘Referada’: ‘Ako je Stegovno povjerenstvo prekršilo Pravilnik, onda ćemo to razmotriti’

A- A+

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ali i na drugim studijima, dobro će promisliti prije nego što na Facebooku objave bilo kakvu pokudu vezanu uz svoj fakultet ili tamošnju referadu. Naime zbog svojih komentara na spomenutoj društvenoj mreži tri studentice EFZG-a dobile su opomenu pred isključenje te zabranu polaganja ispita u razdoblju od šest, devet i 12 mjeseci. S obzirom da su se potegle priče o tome da je Stegovno povjerenstvo prekršilo Pravilnik te pozivalo se na članak koji se ne odnosi na postupke studentica, više o cijeloj situaciji otkrio nam je dekan EFZG-a Lajoš Žager.

Foto: dekan Lajoš Žager

Zbog komentara o referadi koje su tri studentice EFZG-a objavile na Facebook grupi, voditelj referade Robert Fišić pokrenuo je protiv njih stegovni postupak. Stegovno povjerenstvo donijelo je odluke po kojima su studenticama određene mjere: opomene pred isključenje te zabrana polaganja svih ispita u trajanju od šest, devet i 12 mjeseci.

Izdvojeni članak

EFZG odgovorio na slučaj ‘Referada’: Žalimo, ali ne možemo ignorirati kada se narušava reputacija Fakulteta

Slučaj ‘Referada na Facebooku‘ digao veliku buku diljem Hrvatske, ali i val negodovanja uzrokovan postupkom Stegovnog povjerenstva zagrebačke Ekonomije. S obzirom da je savjetnik u uredu studentskog pravobranitelja Ivan Tomljenović istaknuo kršenje Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata od strane EFZG-a, zatražili smo od dekana Lajoša Žagera da nam obrazloži je li Stegovno povjerenstvo napravilo proceduralne greške i jesu li zbog toga njihove odluke legalne.

Prilikom intervjua s dekanom EFZG-a, prisutni su bili Ivana Obad, suradnica za odnose s javnošću te prodekani Jurica Pavičić i Mislav Ante Omazić. U trenutku rasprave o odlukama koje je Stegovno povjerenstvo donijelo, Obad nam je uručila dio Pravilnika, na koji se Povjerenstvo pozivalo pri određivanju stegovne mjere, iz čega smo potvrdili da su u odlukama citirali pogrešan članak.

– Nisam pročitao Pravilnik, niti mislim da trebam. Stegovno povjerenstvo je autonomno i ne mogu komentirati njihov rad. No ako doista postoji ikakava povreda Pravilnika, kad studentice podnesu žalbu to će se vidjeti i onda ćemo to razmotriti, izjavio je dekan EFZG-a pritom dodajući da je novi Pravilnik o stegovnoj odgovornosti studenata u izradi.

Detaljniji stav Lajoša Žagera o mogućem kršenju Pravilnika od strane Stegovnog povjerenstva i koji su sljedeći koraci Fakulteta po pitanju kažnjenih studentica, pogledajte u videu ispod.