Pretraga

MZOS pogazio riječ: Unatoč obećanju, državne stipendije se i dalje ne isplaćuju

A- A+

Nezadovoljni uvjetima i pravilima iz Natječaja za dodjelu državne stipendije, kao i činjenicom da im stipendije kasne godinu dana, studenti korisnici iste odlučili su pokrenuti peticiju. Nakon prikupljanja potpisa namjeravaju porazgovarati s ministrom, a sve u svrhu poboljšanja procesa dodjele državne stipendije narednih godina.

Foto: Srednja.hr

Iako je na javnoj televiziji zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Srećko Tomas izjavio kako jučer kreće isplata državnih stipendija, to se nije dogodilo, kažu studenti korisnici stipendije.

Stoga su, ogorčeni time, ali i nezadovoljni uvjetima i pravilima iz Natječaja odlučili pokrenuti peticiju.
Osim promjene uvjeta i načina ostvarivanja prava na Državnu stipendiju, studenti traže da se ubuduće Natječaj raspisuje odmah na početku akademske godine i prestane biti vezan za fiskalnu, a postane vezan za akademsku godinu.

Zahtijevaju i da u narednim godinama konačni rezultati budu objavljeni tijekom veljače, a da isplata stipendija krene najkasnije početkom ljetnog semestra tekuće akademske godine. Kao svoj posljednji zahtjev navode kako bi u komisiji koja odlučuje o dodjeli prava na stipendiju kao predstavnik studenata trebala biti i osoba koja je tijekom studiranja ostvarivala prava Državne stipendije.

Izdvojeni članak

Danas kreće isplata državnih stipendija!

Nelogičnosti u Natječaju i dodjeli stipendija motiv formiranja peticije

Studenti ističu kako su nezadovoljni općenito Pravilnikom, ali i provedbom Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, kojeg je još u prosincu prošle godine potpisao sada već bivši ministar Vedran Mornar.

– Povećan je prag broja bodova koji su uvjet za stjecanje prava na stipendiju, kao dohodak uzima se rad preko student servisa, odnosno kao oporezivi dio kućanstva, što smatramo nelogičnim i nepravednim. Postoje pravila zbog kojih brat i sestra iz istog kućanstva nisu ostvarili pravo, što svakom laiku pokazuje da u cijelom pravilniku, sustavu i sistemu nešto nije logično i nešto ne valja, kaže nam jedna od inicijatorica peticije studentica Zvijezdana Klenović.

Dodaje kako je do formiranja peticije je došlo upravo zbog nezadovoljstva svih, studenata koji su ostvarili prava, ali još više onih koji nisu ostvarili prava na stipendiju. Neki studenti još uvijek nisu dobili na potpis ugovore, a nekima koji su se naknadno žalili, slučaj još uvijek nije riješen.

– Očito je da na pravilniku nisu radile osobe koje su upoznate teorijom, no ne shvaćaju da ta teorija ne funkcionira u praksi kao što je umreživanje Ministarstva i Porezne uprave jer je upravo u tom dijelu došlo do najviše pogrešaka čime su studenti zakinuti za ostvarivanje prava na stipendiju, kaže Zvijezdana.

Izdvojeni članak

Povjerenstvo za državne stipendije nikada se nije okupilo u punom sastavu, a pregledavaju žalbe

Potpise namjeravaju predati ministru i s njim porazgovarati

No studenti nemaju namjeru stati samo na prikupljanju potpisa, već se osobno namjeravaju susresti s ministrom.

– Prikupljene potpise želimo predati osobno ministru, razgovarati s njim i ukazati na naše probleme i nepravilnosti cijelog sustava. Nažalost, primorani smo na medijski pritisak i na peticiju kojom ćemo ukazati na nefunkcioniranje sustava i nepoznavanje rada sustava od strane službenika Ministarstva, objašnjava Zvijezdana.

Također dodaje kako je vrhunac studentskog nezadovoljstva saznanje da se Povjerenstvo koje je obvezno provoditi Natječaj nikada nije sastalo u punom sastavu.

– U dva sastanka koja su imali nisu nikako mogli riješiti svih skoro 10.000 prijava na Natječaj pa čak niti onih 552 prigovora. Jučer je pomoćnik Tomas na jednoj emisiji rekao da isplate kreću jučer, ali nitko od nas nije primio novac, a i imamo saznanje da trenutno zasjeda Povjerenstvo koje odlučuje kad kreću isplate. Tako da vjerujemo da novac nećemo vidjeti još neko vrijeme jer kao što znamo četvrtak je neradni dan, a njima vjerojatno i petak, zaključuje Zvijezdana.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap