Pretraga

Povjerenstvo za državne stipendije nikada se nije okupilo u punom sastavu, a pregledavaju žalbe

A- A+

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju Natječaj za dodjelu iste provodi sedmeročlano Povjerenstvo. Ono bi trebalo sudjelovati u obradi prijava i prigovora, međutim ove su se godine članovi tog Povjerenstva sastali samo dva puta, niti jednom u punom sastavu. Na nikad zapravo održani treći sastanak u Ministarstvo je prigovore došao pregledati samo jedan predstavnik studenata. Nakon što ih je pregledao svega stotinjak, ostali su mu vjerovali na riječ kako ne postoje nepravilnosti i dali svoju suglasnost odobrenim, odnosno odbijenim žalbama. Prijedlog rješenja žalbe rade zaposlenici ministarstva.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Poznato je i stoji u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju (NN 134/15) kako se državne stipendije dodjeljuju na temelju provedenog natječaja kojim je definiran način dokazivanja ispunjavanja uvjeta za stipendiju. Isti taj natječaj raspisuje ministar.

Izdvojeni članak

Danas kreće isplata državnih stipendija!

Povjerenstvo provodi Natječaj, ali ne sudjeluje u izradi istog

Međutim, sam Natječaj, stoji u istom Pravilniku, provodi Povjerenstvo za provedbu javnoga natječaja za dodjelu državnih stipendija, čije članove također imenuje ministar. Budući da Pravilnikom to nije predviđeno, Povjerenstvo nije sudjelovalo u izradi ovog Natječaja.

– Povjerenstvo iz stavka 3. članka 12. ima sedam članova, uključujući i predsjednika Povjerenstva, od kojih su tri člana predstavnici studenata i to dva predstavnika studenata sveučilišta te jedan predstavnik studenata veleučilišta i visokih škola, jedan predstavnik Rektorskoga zbora i jedan predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola te dva predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Sastav Povjerenstva objavljuje se u Natječaju, stoji u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

Konkretno, sastav Povjerenstva, kako stoji u tekstu Natječaja čine: predsjednica Suzana Sruk Židak, MZOS; Sandra Lukić, MZOS; Branko Matulić, Rektorski zbor; Anita Grubišić, Vijeće veleučilišta i visokih škola; Ivan Atelj, Hrvatski studentski zbor; Kruno Topolski, HSZ; Marko Komšo, VSVVŠ.

– Tehničku obradu prijava i evidenciju prigovora radili su djelatnici Ministarstva na čelu s predsjednicom Povjerenstva i jednom članicom Povjerenstva imenovanim ispred Ministarstva. I predsjednica i članica Povjerenstva imale su uvid u svaku prijavu i svaki prigovor, kažu nam iz MZOS-a.

Izdvojeni članak

Nikolini MZOS nije dao stipendiju i zbog toga mora na ljetni rad u Njemačku

Održana samo dva sastanka Povjerenstva, nijedan u punom sastavu

Podsjećamo, završeno je u sustavu više od 11 tisuća obrazaca prijave na Natječaj. Međutim, samo Povjerenstvo koje bi u obradi prijava trebalo sudjelovati ove se godine sastalo samo dva puta. Niti jednom od dva sastanka nije prisustvovalo svih sedmero članova. To su nam potvrdili iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

– Prvi sastanak Povjerenstva za provedbu javnog natječaja održan je 3. veljače 2016., a drugi 10. ožujka 2016., pišu nam iz MZOS-a. Pozivi za sjednice poslani su tjedan dana unaprijed. Postoje zapisnici sa sastanaka, na prvom sastanku ispričan je bio jedan član, a na drugom sastanku dvoje članova, kazali su nam iz Ureda za odnose s javnošću MZOS-a.

Nisu imenovali koji su točno članovi bili ispričani, a već u sljedećoj rečenici pobijaju svoju tvrdnju da su pozivi bili slani tjedan dana unaprijed. Tako je poziv za treći, nikada održan sastanak, bio poslan samo dva dana prije.

– Obrada prigovora bila je završena 4. svibnja, te je poziv za treći sastanak na kojem bi se razmotrili prigovori upućen isti dan za sjednicu 6. svibnja. Nakon što su se svi članovi izvan Ministarstva ispričali ponovno je upućen poziv da se sastanak održi 9. svibnja s obzirom na interes studenata za konačnom objavom listi i potrebe slanja ugovora kako bi se moglo krenuti s isplatama. Međutim, članovi Povjerenstva nisu se bili u mogućnosti sastati, objašnjavaju iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Apsurd državne stipendije: Blizanke s istim uvjetima dobile različiti broj bodova

Samo je jedan član Povjerenstva došao u Ministarstvo i pregledao svega stotinjak prigovora

Postavlja se pitanje tko je onda uopće pregledavao prigovore koje je Ministarstvo zaprimilo, prihvatilo, odnosno odbilo, ako se Povjerenstvo uopće nije sastalo taj treći i posljednji puta?
Članovima su, kažu nam iz Ministarstva, materijale slali elektroničkim putem, a samo je jedan studentski predstavnik došao u Ministarstvo i slučajnim odabirom pregledao njih stotinjak te ostalima javio kako nema nepravilnosti, u što su oni povjerovali.

– Predloženo je da se članovima Povjerenstva elektronski pošalju materijali koji su sadržavali uvid u prihvaćene i neprihvaćene prigovore s obrazloženjima. Dodatno, pozvani su članovi Povjerenstva ukoliko žele vidjeti svaki pojedini prigovor i način obrade da dođu u Ministarstvo kako bi imali uvid u sustav u kojem su evidentirane sve prijave, izračun bodova, dokazi o ispunjavanju uvjeta i prigovori. Jedan studentski predstavnik je 10. svibnja došao u Ministarstvo i slučajnim odabirom pregledao stotinjak prigovora, te nije utvrdio nepravilnosti. O tome je obavijestio članove Povjerenstva i članovi su dali suglasnost, kažu nam iz MZOS-a.

Također su nam potvrdili kako je Povjerenstvo već pozvano da razmotri prigovore koje im studenti još uvijek šalju. Nakon što to učine napravit će se za prihvaćene prigovore novi izračun bodova i Povjerenstvo će dati konačnu suglasnost na liste prigovora, o čemu će studenti biti obaviješteni, kažu nam iz Ministarstva.

Da Povjerenstvo nije najozbiljnije radilo svoj posao te da dva ili tri sastanka nisu dovoljna, potvrdio nam je i bivši član tog tijela, Marko Komšo. On kaže kako je dobro što su studentski predstavnici uključeni u rad Povjerenstva, ali vjeruje da suradnja može biti bolja.

– Kao studentski predstavnik i bivši član Povjerenstva sam ozbiljno shvatio svoju ulogu i pripremao se za istu shvaćajući odgovornost koju ona nosi, također smatram da su tri sastanka jako malo za tako puno posla. Samim obujam posla je velik te bi bilo dobro da je više članova Povjerenstva. Volio bi da su pozivnice za sjednice Povjerenstva dolazile ranije radi usklađivanja akademskih obveza kako nas studentskih predstavnika tako i ostalih članova Povjerenstva, zaključio je Komšo.