Pretraga

Danas kreće isplata državnih stipendija!

A- A+

Gostujući na HRT-u jutros je zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Srećko Tomas rekao kako danas kreće isplata državnih stipendija. Objasnio je kako čitav proces kasni jer je proračun bio donesen tek u ožujku, te tvrdi da to nije puno u odnosu na lani, budući da su stipendije vezane uz fiskalnu, a ne akademsku godinu.

Screenshot: HRTi

Jutros je u HRT- ovoj emisiji ‘Vita, jela, zelen bor’ gostovao Srećko Tomas, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta koji je govorio o natječaju za državnu stipendiju, zašto kasni, kada će novac biti isplaćen studentima, kao i što bi u samom postupku bilo potrebno izmijeniti kako bi čitav proces bio funkcionalniji.

Izdvojeni članak

Nikolini MZOS nije dao stipendiju i zbog toga mora na ljetni rad u Njemačku

Od nagodinu će se dodjeljivati 3.000 stipendija više

Sam je, kaže, svjestan da natječaj kasni u odnosu na protekle godine, ali državne stipendije nisu vezane uz akademsku već isključivo fiskalnu godinu, te su upravo iz tog razloga stipendije svake godine isplaćivane oko travnja.

– Činjenica je da se ove godine se dogodila izmjena vlasti te je na snazi bio privremeni postupak financiranja, odnosno proračun nije bio usvojen sve do kraja trećeg mjeseca, kaže Tomas za HRT, te dodaje kako se niti preliminarni rezultati ne smiju objavljivati prije usvajanja proračuna, jer bi to bilo nezakonito.

Također potvrđuje kako je u planu već od sljedeće godine koristiti i sredstva za Europskog socijalnog fonda za stipendije.

– Mislimo da ćemo tako uspjeti osigurati dodatnih oko 3.000 stipendija za naše studente, tako da će nagodinu stipendije dobiti puno veći broj studenata, kaže Tomas.

Izdvojeni članak

Apsurd državne stipendije: Blizanke s istim uvjetima dobile različiti broj bodova

Neće se čekati svi ugovori, isplata stipendija kreće danas

U emisiji je gostovao i Ninoslav Šćukanec iz Instituta za razvoj obrazovanja koji je također uočio da su neke promjene u procesu dodjele nužne.

– Stipendije moraju biti dostupne studentima na početku studiranja i treba težiti tom sustavu, kaže Šćukanec te dodaje kako je vrlo važno da stipendije potiču nekoga na studij i treba ići u smjeru da budućim studentima, maturantima, stipendije za studij budu dostupne još u srednjoj školi, rekao je Šćukanec.

Također smatra kako bi se stipendije za lošiji socioekonomski status trebale dodjeljivati i izvanrednim studentima, budući da je velik dio njih u tom statusu upravo iz razloga što moraju raditi da bi financirali svoj studij.

Za kraj emisije Srećko Tomas je naglasio da nije istina kako će Ministarstvo čekati da svi ugovori budu dostavljeni, a tek onda krenuti s isplatom stipendija.

– Mi smo danas krenuli s isplatama državnih stipendija onima koji su dostavili svoje potpisane ugovore. Danas ide isplata preko 4 milijuna kuna i tako ćemo svakodnevno, kako ugovori stižu u Ministarstvo isplaćivati određeni iznos. Odlučili smo kako nećemo čekati, želimo da studenti što prije dobiju svoje stipendije jer oni su to zavrijedili, kaže Srećko Tomas i priznaje kako su za neke poteškoće vezane uz dodjelu stipendija doznali tek iz medija.