Pretraga

MZOS se očitovao o tome kada će studentima isplatiti stipendije i zašto preko PBZ-a

A- A+

Pred gotovo mjesec dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je privremene rezultate Natječaja za državnu stipendiju. Od tada, dobitnici nisu dobivali nikakve informacije o tome kada će na popis dobiti ugovore i kada će im biti uplaćen novac. Tek sinoć se oglasio zamjenik ministra Šustara, Srećko Tomas koji je obećao da će ugovore dobivati od ponedjeljka, a uplata stipendija trebala bi krenuti sredinom svibnja.

Foto: Srednja.hr

Studenti se već danima bune i ogorčeni su na postupke MZOS-a u vezi Natječaja i isplate državnih stipendija. Tvrde, budući da se radi o stipendiji za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa, bezobzirno je natječaj za istu raspisivati u veljači, a novac uplaćivati tek krajem akademske godine.

Studenti ogorčeni: ‘Novac ćemo iskoristiti za odlazak iz države’

Stoga su na razne načine pokušali doprijeti do bilo kakvog obrazloženja MZOS-a o tome zašto stipendija kasni te kada bi mogli dobiti svoj novac. Na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske dobili su sljedeći odgovor:

– Kašnjenje isplate stipendije studentima uzrokovano je: procedurom donošenja Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju; privremenim financiranjem za 2016. godinu jer nismo imali informaciju o ukupno predviđenim financijskim sredstvima za 2016. godinu, a samim time i o broju planiranih stipendija; produženjem roka dostave podataka za studente izvan RH zbog prikupljanja podataka o prihodima u 2015. zbog čega smo rok za dostavu dokumentacije produžili do 31. ožujka; velikim brojem pristiglih prigovora na privremene rezultate natječaja što je utjecalo na produljenje procedure donošenja Odluke, stoji na Facebook stranici Vlade u komentaru na jedan od upita.

Dodaju i da isplata stipendija neće značajnije kasniti u odnosu na prošlu godinu kada je, tvrde, bila 13. svibnja, te se ispričavaju svim studentima i njihovim roditeljima zbog nastalih okolnosti koje su utjecale na kašnjenje isplate stipendija.

No studenti ove odgovore ne prihvaćaju kao valjan izgovor za kašnjenje, štoviše tvrde kako nije istina da su stipendije bile uplaćivane tek polovicom svibnja, što potkrepljuju i preslikama izvještaja bankovnih računa.

– Dame i gospodo studenti Vas se srame, a gospođi koja pruža telefonske informacije vezano za državne stipendije, koja nam je sa smiješkom poručila kako ćemo dobiti stipendiju za ljetovanje, a ne za školovanje i Ministarstvu i Vladi koja je to omogućila poručujemo kako ćemo teško dočekanu stipendiju, isplaćenu po završetku akademske godine iskoristiti za autobusne karte u bolji svijet, pišu studenti Ministarstvu.

Izdvojeni članak

Studenti ogorčeni praksom MZOS-a da stipendije isplaćuje krajem godine

Preslika računa kada je stipendija stigla u 2015. godini

Izdvojeni članak

Objavljeni privremeni rezultati natječaja za državnu stipendiju za 2016. godinu

MZOS i dalje odbija dati konkretan odgovor na pitanje zašto baš surađuju s PBZ-om

Zbog kašnjenja stipendija, kažu studenti snalaziti se moraju na razne načine, od posudbe kod rodbine i prijatelja, odlaska u minus, pa čak i podizanja kredita, što im neke banke omogućuju.

– Novac ćemo iskoristiti za odlazak u svijet u kojemu se o studentima i mladima brine svaki dan u godini, a ne samo za vrijeme predizborne kampanje, u svijet u kojemu nakon 5. godina životarenja nećemo biti nagrađeni s dodatnih godinu dana primanja od 28.800,00 kn godišnje što nije dovoljno niti za pokrivanje troškova studentskih kredita koje podižemo u istom onom PBZ-u u kojem smo prisiljeni otvarati žiro-račune sukladno pravilima Natječaja, ogorčeni su studenti.

Pitali smo i Ministarstvo zašto baš žiro- računi moraju biti otvarani u ovoj banci, budući da studenti i sami primjećuju ovu nepravilnost. Kazali su kako upravo s PBZ-om imaju dugogodišnju suradnju na temelju potpisanih protokola vezanih uz otvaranje računa za stipendije, ali i dalje ne objašnjavaju kako i zašto je odabrana baš Privredna banka Zagreb.

– Zbog efikasnosti poslovnog procesa prednost je imati suradnju s jednom bankom, kratko su se izjasnili iz MZOS-a.

Kažu kako bi omogućavanje otvaranja žiro-računa u drugim bankama u RH otežalo bi proces sklapanja ugovora i isplate stipendije studentima jer bi Ministarstvo tada sa svakom bankom trebalo uspostaviti protokol za razmjenu podataka.

– Od ukupnog broja studenata koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju 80% studenata već ima otvoren žiro-račun u PBZ-u, kažu iz Ministarstva, zanemarujući činjenicu da su ti isti studenti i prethodnih godina primali stipendije, kada su na isti način račune bili prisiljeni otvarati upravo u ovoj banci.

Poslali smo upit i u PBZ da nam kažu kako su postigli dogovor s MZOS-om, ali nismo dobili odgovor kao što nismo dobili odgovor od Ministarstva od kada je ta suradnja uspostavljena.

Isplata stipendija od sredine svibnja

Glas ovih studenata mogao se čuti i u sinoćnjem Dnevniku HRT-a. Neki od njih jedva se snalaze i tvrde da postoji mogućnost čak i da prekinu studij zbog toga.

– Mi ove akademske godine nemamo ništa od te stipendije, jer kao što znamo kraj ove akademske godine je za mjesec dana, rekla je za HRT studentica Zvjezdana Klenović, te dodala kako će sada studentima stipendija poslužiti jedino da vrate dug.

Iz Ministarstva konačno neki izravan odgovor – zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Srećko Tomas obećaje kako će studenti ugovor na potpis dobiti idući tjedan, a novac će im biti uplaćen sredinom mjeseca.

– Studentske stipendije ove godine bit će isplaćene negdje oko polovice i u drugoj polovici svibnja. Već od ponedjeljka mi ćemo slati ugovore studentima i nakon što studenti potpišu ugovore i jedan primjerak vrate u Ministarstvo dobit će isplate, rekao je za Dnevnik Tomas.

15:49 Izmjena u tekstu

Dobili smo djelomični odgovor iz PBZ d.d. na pitanja ‘Kakav je dogovor postignut između PBZ d.d. i MZOS-a po ovom pitanju te vas molim uvid u taj dogovor?’, ‘Je li proveden javni natječaj za banke i njihovu ulogu u otvaranju žiro računa te vas molim da mi dostavite javni natječaj ako postoji?’ te ‘Od koje godine je uvjet dobivanja stipendije otvaranje računa u PBZ d.d.?’ koji možete pročitati u nastavku.

– Ne možemo komentirati navode iz istog kao niti uvjete iz natječaja. Općenito, ono što je u našoj nadležnosti kao poslovnoj banci, možemo reći da klijenti transakcijske račune otvaraju sukladno propisima i uvjetima koji su javno dostupni u poslovnicama i na internet stranicama Banke. Također, za dodati je i to, da PBZ ne naplaćuje naknadu za otvaranje i vođenje žiro i tekućeg računa u kunama za studente ( bez obzira na vrstu uplate i uplatitelja) te također izdaje platnu karticu po žiro i tekućem računu u kunama bez naknade, poručili su iz PBZ d.d.