Pretraga

Ovo su stipendije za učenike i studente u Zagrebu: Uvode se promjene za socioekonomski status

A- A+

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba odlučeno je koje će sve stipendije i u kojem iznosu ove školske i akademske godine dodjeljivati učenicima i studentima. Grad Zagreb dodjeljuje pet vrsta takvih stipendija, a za jednu kategorije će ove godine moći prijaviti više učenika i studenata. Za sve stipendije jednak je mjesečni iznos koji za učenike iznosi 360 eura, a za studente 500 eura.

erasmus, euri, novac, euro

Foto: Unsplash

I ove godine Grad Zagreb dodjeljivat će stipendije učenicima i studentima u pet različitih kategorija. Odlučeno je tako na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba koja je održana 7. rujna. Učenici i studenti tako će se moći prijaviti za stipendije na temelju izvrsnosti i socioekonomskog statusa te na stipendije koje su namijenjene osobama s invaliditetom, pripadnicima romske nacionalne manjine i oni koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Novosti oko stipendije na temelju socioekonomskog statusa

Za sve stipendije mjesečni iznos stipendija je jednak, odnosno za učenike je u svih pet kategorija to 360 eura, a za studente 500 eura. Broj stipendija i kada će se na iste moći prijaviti još nije poznato, ali ta odluka trebala bi biti donesena do kraja listopada ove godine. U novim prijedlozima nacrta o svakoj kategoriji stipendije detaljnije je objašnjeno tko sve može dobiti stipendiju, odnosno koji su uvjeti te je podrobnije definirano koliko se bodova dobiva za određene uvjete. Novost je da se povećao cenzus, odnosno povećao se iznos proračunske osnovice kod stipendije na temelju socioekonomskog statusa učenika i studenata.

– Prosječni mjesečni prihod po članu učenikova/studentova kućanstva, ostvaren u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne kalendarske godine, ne prelazi 70 posto proračunske osnovice određene zakonom o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske u godini u kojoj se natječaj za dodjelu Stipendije raspisuje, stoji u odluci za stipendiju na temelju socioekonomskog statusa.

Izdvojeni članak

Ova će deficitarna zanimanja Zagreb stipendirati u 2024.: Učenicima 360, studentima 500 eura mjesečno

Povećanje postotka proračunske osnovice za 10 posto

U odnosu na prošlu godinu, kada je postotak proračunske osnovice bio 60 posto, ove se godine povećao za 10 posto. To znači da će više učenika i studenata, koji su prošle godine prelazili taj iznos pa su bili zakinuti za stipendiju, ove godine ipak moći konkurirati za stipendiju.

Točan iznos prosječnog mjesečnog prihoda koji se ne smije prijeći još nije određen, dok je prošle godine iznosio 1.995 kuna, odnosno oko 260 eura, tako da će ove godine biti povećan. Proračunska osnovica za 2023. je određena i iznosi 441 euro pa bi to značilo da je 70 posto od toga 308 eura, što je povećanje za oko 50 eura.

Odluku za svaku pojedinu stipendiju možete pronaći u dokumentu niže. Napomena: Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab