Pretraga

Na Filozofskom smanjuju plaću nenastavnom osoblju, studenti razvili transparent u znak podrške

A- A+

Filozofski fakultet u Zagrebu donio je odluku o smanjenju postotnog dodatka na plaću svom nenastavnom osoblju s 15 na pet posto. Kako pojašnjava predstavnik studenata, Filozofski već dulje vrijeme ima problema sa zapošljavanjem novih djelatnika, a ova je odluka dovela do velikog nezadovoljstva nenastavnog osoblja. U znak podrške razvili su transparent na zgradi fakulteta. Dekan Filozofskog za srednja.hr objašnjava da će u ponedjeljak biti održan skupni sastanak sa svim zaposlenicima na nenastavnim radnim mjestima.

filozofski transparent

Transparent na Filozofskom | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Na zgradi Filozofskog fakulteta u Zagrebu krajem prošlog tjedna osvanuo je transparent ‘Samo pet posto?! Solidarno s nenastavnim osobljem!’ u potpisu Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Kako nam je objasnio njegov predsjednik Andrej Mitić, Uprava fakulteta i dekan Domagoj Tončinić donijeli su odluku o smanjenju postotnog dodatka na plaću svom nenastavnom osoblju s 15 na pet posto.

Studentski zbor traži poništenje odluke jer je ‘donesena na iznimno netransparentan način’

– Transparent je znak podrške nenastavnom osoblju na našem Fakultetu. Odluka je donesena bez ikakve najave ili dogovora s nenastavnim osobljem. Još je više poražavajuća činjenica da je Odluka donesena 30. travnja, ali je obznanjena nenastavnom osoblju tek 27. svibnja, skoro mjesec dana razmaka. Znači, Odluka je ‘stajala u ladici’ skoro mjesec dana, objasnio je Mitić.

Dodao je da je odluka dovela do velikog nezadovoljstva nenastavnog osoblja. Dekan i Uprava, tvrdi Mitić, odluku opravdavaju smanjenjem prihoda. No, smatra da se pravo financijsko stanje fakulteta ne zna.

– Na prethodnim sjednicama Fakultetskog vijeća prodekan za financije, prof. Jurković, kontinuirano je tvrdio da ‘Držimo glavu iznad vode’, a u veljači da je ‘sve u redu u sektoru financija’. U ponedjeljak je najavljen sastanak Uprave s nenastavnim osobljem. Studentski zbor FF je zajedno s nenastavnim osobljem urudžbirao i točku za Fakultetsko vijeće vezano uz ovu Odluku. Sjednica će se održati u srijedu pa očekujemo i tu da Uprava jasno izloži sve potrebne podatke, obrazloži svoju odluku i da ju poništi s obzirom da je donesena na iznimno netransparentan način, objasnio je Mitić.

Izdvojeni članak
predavaonica crno bijela s jednim studentom ostalo prazne stolice, ispred u boji novčanice eura

Evo za koliko su u godinu dana narasle plaće na fakultetima: Asistenti dobili oko 300 eura povišice

Dekan Filozofskog potvrdio da je odluka donesena temeljem analize financijskog stanja

Dekan Filozofskog Tončinić kazao nam je da je odluka nakon donošenja, na molbu pojedinih članova Sindikata i Radničkog vijeća, u dva navrata preispitana. No, rekao je da je ostala na snazi zbog rezultata ponovljene temeljite analize financijskog stanja. Napomenuo je da je do sada obavljeno nekoliko razgovora s voditeljima i zaposlenicima fakultetskih službi te je ponovio riječi predsjednika Studentskog zbora da će u ponedjeljak biti skupni sastanak sa svim zaposlenicima na nenastavnim radnim mjestima.

– Odluka koju spominjete donesena je temeljem fakultetskog Pravilnika o načinu, kriterijima i mjerilima raspodjele prihoda na tržištu zaposlenicima koji su izravno sudjelovali u ostvarenju prihoda koji je i osnova za isplatu dodatka na plaću nenastavnom osoblju koje neizravno sudjeluje u ostvarenju vlastitih prihoda fakulteta. Visina postotka mjesečnog dodatka na plaću, sukladno navedenom Pravilniku, određuje se ovisno o visini ostvarenih prihoda na tržištu te je na temelju tih odredbi 30. travnja donesena i odluka o smanjenju visine postotka dodatka na plaću, objasnio je Tončinić .

Mitić iz Studentskog zbora naglasio je da fakultet općenito ima velikih problema u pogledu zapošljavanja novih djelatnika. Tvrdi, od početka akademske godine šestero je ljudi iz nenastavnog osoblja dalo otkaz.

– Za neke pozicije još nisu pronađene zamjene. Na početku akademske godine imali smo velikih poteškoća s upisima jer se nije na vrijeme razmišljalo o zapošljavanju dovoljnog broja djelatnika u Studentskoj službi. Ukratko, svi osjete da situacija nije dobra, prisutno je veliko nezadovoljstvo tako da je za očekivati daljnji trend odlaska ljudi, primarno nenastavnog osoblja, s fakulteta na neka druga i bolja radna mjesta, zaključio je Mitić.